Biotec Pharmacon skal prioritere lønnsomhet

Biotec Pharmacon har slitt med lav lønnsomhet. Nå legger selskapet om strategien og målet er å tjene penger i 2020.

SNUOPERASJON: Styreleder Marie Roskrow skal gjøre Biotec Pharmacon lønnsomt. Foto: Biotec Pharmacon

– Lønnsomhet er vårt hovedfokus de neste 12 månedene og vi skal klare å snu dette om til et lønnsomt selskap, sa konstiuert adm. direktør Jethro Holter i Biotec Pharmacon under en investorpresentasjon, ifølge TDN Direkt.

Tirsdag ettermiddag avholdt Biotec Pharmacon en investorpresentasjon og der ble det annonsert at selskapet har besluttet å fokusere på enzymvirksomheten ArcticZymes og selge forretningsområdet Woulgan.

Under presentasjonen fortalte styreleder Marie Roskrow at selskapet har underinvestert i ArcticZymes, ettersom Woulgan har spist av kapitalen.

– Neste år vil være det første året med lønnsomhet, men vi vil ikke gå herfra og til taket på 12 måneder, sa hun.

Taper penger

I tredje kvartal omsatte selskapet for nesten 24 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 802.000, noe som gir en løvtynn margin.

Bunnlinjen viste imidlertid røde tall og den endte på minus 281.000 kroner. I tilsvarende kvartal i fjor var underskuddet på 783.000 kroner.

Ved utgangen av tredje kvartal hadde Biotec Pharmacon en kontantbeholdning på vel 22 millioner kroner.

PÅ EIERSIDEN: Pareto-topp Petter Dragesund eier 1,24 prosent av aksjene i Biotec Pharmacon. Foto: Iván Kverme

Skal være selvfinansiert

Ifølge presentasjonsmaterialet venter selskapet å være selvfinansiert fremover og alt av overskudd skal reinvesteres i ArcticZymes, for å legge til rette for lønnsomhet på lang sikt. 

Selskapet ønsker at forretningsområdet ArcticZymes skal vokse med mellom 21 og 23 prosent årlig i 2021-2022, og 23 til 25 prosent i 2024-2025.

Videre venter Biotec Pharmacon et organisk salg på 100 millioner kroner i 2023 og en økning til 180 millioner kroner i 2026. I presentasjonsmaterialet trekkes det frem at salgsmålet for 2023 kan oppnås tidligere gjennom M&A-aktiviteter.

Venter flere transaksjoner

Målet til forretningsområdet ArticZymes er å bli Europas ledende tilbyder av enzymer.

– Det er flere markedsaktører der ute, men de har ikke samme merkevarekraft som ArticZymes, sa styrelederen tirsdag ettermiddag.

Veksten skal både skje organisk og uorganisk. Roskrow trakk frem at den første transaksjonen ventes å gjennomføres i løpet av første halvår i 2020, og det vil ikke være emisjonsbehov.

Ifølge presentasjonsmaterialet har Biotec Pharmacon et mål om å gjøre mellom to og tre transaksjoner.

Skal selge Woulgan

Selskapet har også besluttet å selge Woulgan, men den formelle prosessen knyttet til salget er ikke blitt gjennomført enda.

Derfor vil Biotec Pharmacon leie inn en ekstern konsulent som skal ta seg av salget og det ventes at salgsprosessen vil ta mellom seks og ni måneder. Styreleder vil imidlertid ikke uttale seg om hvilken pris de ser for seg.

Største aksjonær er Tellef Ormestad som eier 7,45 prosent av aksjene. Som nummer to på aksjonærlisten finner man Sjur Thorsheim, som har tjent stort på Sector Alarm. Pareto-topp Petter Dragesund er også eiersiden med 1,24 prosent av aksjene.

Tirsdag ble Biotec Pharmacon-aksjen handlet til 4,76 kroner, noe som priser selskapet til 230 millioner kroner på Oslo Børs. SIden nyttår er aksjen opp 35 prosent.