Øystein Stray Spetalen satser på Photocure

Øystein Stray Spetalen tar følge med lillebror Eigil Stray Spetalen. I forrige uke kjøpte investoren 124.647 aksjer i Photocure.

EN SLANT: Øystein Stray Spetalen har satset i underkant av 10 millioner kroner på kursoppgang i Photocure. Foto: NTB Scanpix
Helse

Photocure skal revolusjonere behandlingen av blærekreft og har gått som en kule på Oslo Børs det seneste året, med en oppgang på 82 prosent.

En gang i forrige uke kjøpte investor Øystein Stray Spetalen 124.647 aksjer i bioteknologiselskapet, som etter dagens kurs er priset til 10,7 millioner kroner.

Om man benytter gjennomsnittskurser (VWAP), er Spetalens kostpris på snaut 80 kroner pr. aksje. Tirsdag klokken 11.12 ble Photocure omsatt for 85,7 kroner, etter en oppgang på 8,55 prosent.

Lillebror Eigil Stray Spetalen kjøpte seg inn Photocure i slutten av november gjennom investeringsselskapet Kristianro med en kostpris på 69 kroner. Han eier til sammen 191.087 aksjer, verdsatt til 16,2 millioner kroner. Investoren har dermed en papirgevinst på om lag 3 millioner kroner.

ER MED: Eigil Stray Spetalen eier Photocure-aksjer for 16,2 millioner kroner. Foto: Iván Kverme

Hansson er størst

Største aksjonær er imidlertid investeringsselskapet High Seas, som eies av Alexander og Herbjørn Hansson. De eier 2,2 millioner aksjer, som er priset til 189 millioner kroner. 

Hansson-familien har en kostpris på 40 kroner pr. aksje, og sitter dermed på en urealisert gevinst på 101 millioner kroner. 

STØRST: Alexander Hansson er gjennom investeringsselskapet High Seas største aksjonær i Photocure. Foto: Mads Langaard

«Jeg er ikke selger av aksjen! Om Photocure (PHO red.anm.) er i 50 kroner eller 100 kroner, er ikke det som er viktig for meg. Når ketchupeffekten begynner, ser vi fort 200 kroner. I’m in for the long term! USA er the main driver i PHO. Jeg kommer til å sitte i PHO til det enorme potensialet som er i aksjen er tatt ut. No more comments», uttalte Alexander Hansson til Finansavisen i midten av desember i fjor.

Nedgraderte til selg

I desember nedgraderte meglerhuset Norne Securities Photocure fra kjøp til selg, samtidig som kursmålet ble oppjustert fra 70 kroner pr. aksje, fra tidligere 68 kroner.

Meglerhuset anerkjenner at Photocure er på riktig vei i USA og at det er forventet fantastisk vekst, men den seneste kursoppgangen gjør at meglerhuset nå ser et godt tidspunkt for å ta profitt.

I tredje kvartal omsatte Photocure for 60,8 millioner kroner, opp fra 44,4 millioner kroner året før. Resultatet etter skatt kom inn på 5,3 millioner kroner, mot minus 6,3 millioner i 2018.

Selskapet forventer å omsette for mellom 20 til 25 millioner dollar i 2020 i det amerikanske markedet, som er på nivå med tidligere guiding. 

Inntektene til Photocure kommer i tillegg fra Norden, Tyskland, Frankrike, Canada, Australia og New Zealand.

øystein stray spetalen
spetalen
eigil stray spetalen
photocure
herbjørn hansson
alexander hansson
norne securities
Nyheter
Helse
Børs