<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Biotek-jackpot for Gjelsten

Siden kreftvaksineselskapet Ultimovacs ble notert på Oslo Børs i fjor sommer har aksjen steget 132 prosent. Det har gjort Bjørn Rune Gjelsten 236 millioner kroner rikere.

    Publisert 5. feb. 2020 kl. 20.59
    Oppdatert 8. feb. 2020 klokken 14.48
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 576 ord
    TRAFF BLINK: Bjørn Rune Gjelsten rir kursoppgangen i kreftvaksineselskapet Ultimovacs. Siden i fjor sommer har han tjent 236 millioner kroner. Foto: Iván Kverme

    Utviklingen av en vaksine mot kreft tar mye tid og koster enda mer penger. Ultimovacs ble stiftet i 2011 og kapitalisert opp av investor Bjørn Rune Gjelsten, som har engasjert seg i kampen mot kreft etter at faren fikk prostatakreft i 2007.

    Gjennom flere emisjonsrunder i gråmarkedet kom blant andre Stein Erik Hagen, Sundt- og Anders Wilhelmsen-familien inn på eiersiden, før selskapet ble dratt på børs sommeren 2019.

    Da sto aksjen i 31,25 kroner og det ble hentet 370 millioner kroner. Etter en flat utvikling de første månedene begynte aksjen virkelig å skyte fart i desember i fjor – og etter det har pilene kun pekt oppover.

    Onsdag ettermiddag ble Ultimovacs omsatt for 72 kroner på et rekordhøyt volum, etter et kurshopp på 15,38 prosent. 

    Det betyr at oppgangen har vært på formidable 132 prosent siden børsnoteringen i fjor. Hittil i år er aksjen opp 84 prosent og selskapet blir nå priset til 2 milliarder kroner.

    Ifølge Bloomberg har både DNB Markets og ABG Sundal Collier en kjøpsanbefaling med kursmål på henholdsvis 66 og 60 kroner.

    Store papirgevinster

    Bjørn Rune Gjelsten er største aksjonær med tett opp mot 21 prosent av aksjene. Siden i fjor sommer har investoren tjent 236 millioner på kursoppgangen og han sitter nå med verdier for 414 millioner kroner i Ultimovacs. 

    Finansavisen har ikke lyktes med å få en kommentar fra Gjelsten onsdag.

    NEST STØRST: Stein Erik Hagen eier aksjer for 161 millioner kroner i Ultimovacs. Foto: NTB Scanpix

    Nest største aksjonær er Stein Erik Hagen gjennom investeringsselskapet Canica med en eierandel på 8 prosent. Han har en papirgevinst på 92 millioner kroner og eier biotek-aksjer for 161 millioner kroner etter dagens kurs.

    Sundt-familien er også store med rundt 2,1 millioner aksjer verdsatt til 157 millioner kroner. Papirgevinsten deres er på 89 millioner kroner.

    Ellers består aksjonærlisten i Ultimovacs av en rekke kjente navn som Anders Wilhelmsen-familiens Watrium med en gevinst på 66 millioner kroner, Sissener Canopus, Jakob Hatteland, Kristoffer Stensrud og Kristian Falnes.

    EIER: Helene Sundt i Sundt-gruppen. Foto: Pandox

    God likviditet

    Ultimovacs har utviklet en terapeutisk, universell kreftvaksine som ikke er knyttet til en bestemt type kreft, men har potensial til å utløse en generell immunologisk reaksjon mot kreftceller uansett krefttype.

    EIER: Christian Sundt i Sundt-gruppen. Foto: Pandox

    Den sterke kursutviklingen skyldes blant annet lovende forskningsresultater. I desember i fjor opplyste Ultimovacs at selskapets kreftvaksine UV1 vil testes ut i kombinasjon med sjekkpunkthemmere i behandlingen av brysthinnekreft. 

    Ifølge TDN Direkt vil studien dekkes av eksisterende kapital.

    «Vi gjorde en emisjon 370 millioner kroner da vi gikk på børs i juni i år, og diskusjonene om denne studien var i gang før det, så denne studien var med i planene da vi hentet pengene», uttalte adm. direktør Øyvind Kongstun Arnesen til nyhetsbyrået i desember i fjor.

    Ved utgangen av tredje kvartal hadde Ultimovacs en kontantbeholdning på 412 millioner kroner og «cashburn» var på 34 millioner kroner i kvartalet.

    PÅ EIERSIDEN: Anders Chr. Wilhelmsens Watrium har en papirgevinst på 66 millioner kroner. Foto: Iván Kverme

    Stor studie

    Oslo Universitetssykehus er med på å sponse studien, og legemiddelkjempen Bristol-Myers Squibb og Ultimovacs har inngått avtaler med sykehuset for å støtte forberedelsene og utførelsen av studien.

    Totalt skal 118 pasienter være med i studien. Den ene halvparten vil bli behandlet med kombinasjonen av UV1, nivolumab og ipilimumab, mens den andre vil bare motta nivolumab og ipilimumab.

    Studien planlegges gjennomført på seks sykehus i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Australia, og det ventes oppstart i løpet av første kvartal i år.