Papirtap på 46 millioner kroner for Hansson-familien i Photocure

Mandag dundret helseindeksen ned nesten 9 prosent på Oslo Børs. Verst gikk det utover Hansson-familien som fikk barbert bort verdier for 46 millioner kroner i Photocure.

LONG: Herbjørn Hansson (avbildet) og Alexander Hansson satser tungt på Photocure. Mandag falt aksjene med 46 millioner kroner i verdi. Foto: Ivan Kverme
Helse

Det seneste året har det vært biotek-feber på Oslo Børs og helseindeksen er opp 36 prosent – soleklart bedre enn hovedindeksen som «bare» er opp 3 prosent.

Mandag fikk samtlige biotek-aksjer grisejuling på Oslo Børs og helseindeksen endte ned 8,52 prosent. 

Størst kursfall hadde blærekreftselskapet Photocure med en kollaps på 17,69 prosent til 96,3 kroner.

Det har svidd i lommeboken til Herbjørn og Alexander Hansson, som gjennom investeringsselskapet High Seas er største aksjonær i Photocure. Mandagens kursfall sendte biotek-verdiene til Hansson-familien ned 46 millioner kroner til 214 millioner kroner.

Alexander Hansson har tidligere uttalt til Finansavisen at deres kostpris er på 40 kroner pr. aksje, noe som betyr at familien fortsatt er «in-the-money» på investeringen.

Også Øystein Stray Spetalen, Tore Aksel Voldberg og Eigil Stray Spetalen fikk kjenne på kursfallet i Photocure. Trioen eier nå aksjer for henholdsvis 39, 24 og 22 millioner i blærekreftselskapet.

Øyelegen straffes

Nordic Nanovector falt nesten 13 prosent og ble mandag ettermiddag omsatt for 23,9 kroner. Selskapet utvikler kreftbehandlingen Betalutin, med Paradigme for lymfekreftbehandling som hovedstudie.

Største private aksjonær er øyelege Ole Morten Halvorsen med snaut 4,5 prosent av aksjene. Kursfall sendte ned hans verdier fra 81 til 71 millioner kroner. 

Investoren er også på eiersiden OTC-noterte Vaccibody, som falt 6,42 prosent til 102 kroner. Det priser Norges mest verdifulle bioteknologiselskap til 5,7 milliarder kroner.

Høy beta

Både PCI Biotech og Bjørn Rune Gjelsten-eide Ultimovacs har vært børsvinnere det seneste året, og ble følgelig straffet hardt med kursfall på 10,45 og 8,8 prosent.

Targovax, Biotec Pharmacon og BerGenBio falt henholdsvis 10, 8 og 4 prosent. Samtlige biotek-aksjer endte i minus mandag.

En investor Finansavisen har snakket med sier at biotek-aksjer har en høyere beta enn markedet, og svinger dermed mer – både opp og ned. Han trekker også frem at aksjer som har steget mye i verdi er mer sårbare når det blir uro i markedet.

photocure
herbjørn hansson
alexander hansson
high seas
nordic nanovector
biotek
Nyheter
Helse
Børs