<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

70 coronavaksiner i utvikling - tre børsnoterte selskap leder an

Det jobbes på spreng med en vaksine mot coronavirus.

    Publisert 13. apr. 2020 kl. 08.39
    Oppdatert 13. apr. 2020 klokken 15.47
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 225 ord
    STOR JOBB: Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalsekretær i WHO, har en viktig jobb. Foto: NTB Scanpix

    Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser om at 70 vaksiner mot coronavirus er under utvikling. Medisinprodusenter gjør alt de kan for å få på plass en vaksine.

    Aller lengst har børsnoterte CanSino Biologics i Hongkong og Beijing Institute of Biotechnology kommet. De er i fase 2 av arbeidet med vaksinen. Det betyr at vaksinen har fullført fase 1 hvor man undersøker om man får alvorlige bivirkninger. Dette testes på et fåtall frivillige testpersoner. I fase 2 tester man på flere, og man måler blodet og antistoffer.

    Også de amerikanske, børsnoterte selskapene Inovio Pharmaceuticals og Moderna er i gang med å teste vaksiner på mennesker. Pfizer og Sanofi har også vaksiner på gang.

    Vanligvis tar det mange år for å få på plass en vaksine. Forskere håper å ha på plass vaksiner til neste år. 

    – Ett til halvannet år er egentlig veldig raskt. Vanligvis tar det åtte til ti år å utvikle vaksiner om man bruker vanlige metoder, sa Paul Kristiansen, assisterende direktør for forskning og utvikling ved CEPI til forskning.no.

    De børsnoterte selskapene som er i gang med vaksiner har steget kraftig i år. CanSino Biologics har gått opp 121,4 prosent i 2020, mens Inovio Pharmaceuticals har lagt på seg 146 prosent. Moderna har steget 62,9 prosent.

    På verdensbasis har rundt 1,85 millioner blitt påvist smitte, mens over 114.270 har mistet livet.