<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boom for hjemmekonsultasjoner

Nordmenns frykt for coronasmitte har gjort at Hjemmelegene opplever eksplosiv vekst i antall konsultasjoner.

    Publisert 1. mai 2020 kl. 20.31
    Oppdatert 6. mai 2020 klokken 18.51
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 511 ord
    CORONAVIRUSET GA VEKST FOR HJEMMEKONSULTASJONER: – Vi har opplevd en eksplosiv vekst. For å unngå smittefare og lange ventetider er det positivt med alt som kan løses hjemme eller på mobilen, sier daglig leder og lege Nicolai Skarsgård i Hjemmelegene. Foto: Monner

    Årlig utføres det 15 millioner legekonsultasjoner i Norge. En gruppe gründere så et marked for hjemmekonsultasjoner, og startet i 2017 Hjemmelegene. Selskapet tilbyr også konsultasjoner via mobiltelefon.

    – Jeg vil anta at dere, om noen, har opplevd en boom etter at coronaepidemien kom til Norge?

    – Det er spot on. Vi har opplevd en eksplosiv vekst. For å unngå smittefare og lange ventetider er det positivt med alt som kan løses hjemme eller på mobilen, sier daglig leder og lege Nicolai Skarsgård i Hjemmelegene.

    – I mars hadde vi en økning på 435 prosent i antall konsultasjoner. Justert for påsken ligger april an til omtrent samme vekst. Vi har jobbet på spreng, fortsetter han.

    HJEMMELEGENE TAR EN ANDEL: Årlig utføres det 15 millioner legekonsultasjoner i Norge. Foto: Katarzyna Bialasiewicz, Dreamstime.com

    Corona-pasienter er ikke i flertall

    Hjemmelegene har et team på rundt 40 leger og sykepleiere. Disse har også - i smittevernutstyr - vært hjemme hos coronasmittede, men dette har langt ifra den vært den største kundegruppen. De fleste konsultasjonene skjer hjemme hos mennesker som for eksempel har astma eller vondt i ryggen, og som ikke ønsker å oppsøke et legekontor på grunn av smittefaren.

    – Vi har ventet på en digitalisering av helsevesenet. Nå har det skjedd over natten. Skepsisen fra leger, byråkrater og politikere har forsvunnet som dugg for solen, fremskyndet av corona, men de fleste av konsultasjonene har ikke vært coronarelaterte, sier Skarsgård.

    Han har likevel en bønn om et bedre samarbeid med det offentlige og kommunene:

    – Vi må spille mer på samme lag. Eldre mennesker bør kunne hjelpes hjemme, og vi kunne hjulpet langt flere enn i dag. Men vi står på utsiden av refusjonsordningene. Går folk til legevakt eller fastlege, betaler de bare egenandel. Hos oss må de betale alt av egen lomme. Dette hindrer innovasjon i helsetjenester og skaper en uheldig todeling.

    Vi står på utsiden av refusjonsordningene
    Nicolai Skarsgård, Hjemmelegene

    STORE EIERE: Styreleder Raman Bhatnagar (t.v.) er største eier i Hjemmelegene, og daglig leder Nicolai Skarsgård er fjerde størst. Schibsted kjøpte 15 prosent av aksjene i fjor. Foto: Håkon Sæbø

    Flere kjente investorer og gründere

    I første hele regnskapsår, 2018, nådde Hjemmelegene en omsetning på 2,2 millioner kroner. Ifølge Skarsgård økte omsetningen til rundt 5 millioner i fjor. Av konkurransemessige hensyn ønsker har ikke å opplyse om forventet omsetning i corona-året 2020.

    – Men vi kommer til å vokse vel så raskt fremover som i fjor.

    – Når regner dere med å tjene penger?

    – Det avhenger av vekstambisjonene, men det blir nok ikke før om noen år. Nå er fokuset å investere og vokse, sier Skarsgård.

    I fjor sommer kom Schibsted inn på eiersiden i Hjemmelegene (15 prosent). Selskapet ble da priset til 67 millioner kroner, ifølge Skarsgård.

    – Blant øvrige store eiere har vi både gründere, leger og ingeniører. Denne virksomheten krever vel så mye kunnskap om å gründe tjenester som å drive legevirksomhet, sier Hjemmelegene-sjefen..

    I tillegg til Schibsted og Skarsgård er Vegard Vik (Kolonial.no-gründer), Raman Bhatnagar (daglig leder i Camo Analytics) og André Bregård (daglig leder i Novo Nordisk Norway) de største eierne i Hjemmelegene. Disse eier til sammen nærmere 95 prosent av aksjene.