Svenske BackingMinds investerer i Boneprox

Venturekapitalfondet BackingMinds spytter inn 5 millioner svenske kroner i det norske dentalteknologiselskapet Boneprox – i første omgang.

ANALYSERER RØNTGENBILDER: 100 tannklinikker i Sverige og Norge har tatt i bruk Boneprox’ system. En av disse er Oris Dental. Her på Oris Dental Lysaker, der tannlege Arild Aarnseth og tannhelsesekretær Melinda Khadar tar bilde som skal analyseres gjennom Boneprox. Boneprox-gründer Theodor Remman (hvit skjorte) er ivrig tilskuer. Foto: Eivind Yggeseth
Helse

Boneprox er i ferd med å digitalisere tannhelsen. I tillegg til patenterte AI-analyser (kunstig intelligens) har selskapet utviklet en onlineportal i tråd med GDPR og Norsk helsenett, som tilbyr en onlinetjeneste mellom tannleger og spesialister. Tannlegen tar røntgenbilder av en pasient, sender bildene til Boneprox’ skybaserte portal, en spesialist kikker på bildene, og tannlegen får svar umiddelbart. Dermed kan tannlegen hurtig avdekke om pasienten har en cyste, om en tann ligger for nær en nervekanal eller lignende.

– Normalt sendes røntgenbilder eller kliniske bilder på en CD i posten, og en pasient kan vente i flere måneder på et svar. Vi kan tilby svar samme dag som bildene tas, sier daglig leder Theodor Remman i Boneprox.

– I Sverige blir vi derfor omtalt som «Kry» for tannleger, tilsvarende «Eyr» i Norge, fortsetter han.

I munnen kan man oppdage sykdommer, blant annet benskjørhet (osteoporose), på et tidlig tidspunkt. I portalen ligger det også en benskjørhetsanalyse som via røntgenbildene umiddelbart kan avdekke om en pasient lider av osteoporose eller har risiko for å utvikle dette. Dermed kan vedkommende hurtig kontakte fastlegen og få medisiner.

– Tannlegene sitter på en gullgruve av informasjon som ikke utnyttes til sitt fulle potensial. I all hovedsak forsøker vi også å få til et bedre samarbeid mellom tannleger og leger slik at benskjørhet kan forebygges. I dag mottar kun 14 prosent av benskjørhetspasientene i Norge medisiner, sier Remman.

Får inn svenske eiere

Dette har vakt interesse hos det svenske venturekapitalfondet BackingMinds, som har valgt å investere i Boneprox.

– Vi har funnet et selskap hvis revolusjonerende løsninger krysser et stort antall fremtidige bransjer – diagnostikk, forebyggende behandling, eldreomsorg, kvinners helse – og som også utvikler dentalteknologi globalt ved å gjøre tannleger til en viktig instans i tidlig identifisering av dagens folkesykdommer, sier Susanne Najafi, medgründer av BackingMinds.

BackingMinds skal investere i to deler, og i første omgang spytter de inn 5 millioner svenske kroner i svenske Boneprox AB.

Remman ønsker ikke å gå ut med verdien på selskapet og hvor stor aksjepost BackingMinds sikrer seg, men opplyser at gründerne (Theodor Remman, hans bror Peder Remman og Anton Kärrbrink) er de største eierne i svenske Boneprox, og at pappa Pål Remman eier det norske selskapet.

TANNLEGER KAN AVDEKKE BENSKJØRHET: – Hofteleddsbrudd i Norge koster årlig 9 milliarder kroner, sier Boneprox-gründer Theodor Remman. Foto: Eivind Yggeseth

Hofteleddsbrudd koster 9 mrd. årlig

Ifølge Remman er det i dag over 100 tannklinikker i Sverige og Norge som har tatt i bruk Boneprox’ system. En av disse er Oris Dental, som er en av landets største tannlegekjeder.

– Tannleger kan åpenbart få økte inntekter, men er det også en samfunnsmessig gevinst i dette?

– Ja, man kan spare enorme beløp. Ett hofteleddsbrudd koster 1 million kroner, og i Norge har vi 9.000 slike brudd i året. Det dreier seg altså om 9 milliarder kroner i året. I EU koster benskjørhet årlig 300 milliarder kroner. Og det er lett å forebygge med trening og riktig kosthold, sier Remman, og legger til at røntgenbilder av munnen også kan avdekke andre sykdommer på et tidlig stadium.

– Vi er involvert i et spennende prosjekt i Sverige, som tyder på at man også kan oppdage hjerteinfarkt og diabetes.

Boneprox har dessuten vunnet en kontrakt med svenske myndigheter, som blant annet benytter selskapets system i rettssaker.

Boneprox omsatte for 3,7 millioner kroner i Norge i 2018. 2019-tallene er ennå ikke klare.

– Vi prøver å utvikle så mye som mulig innen kunstig intelligens, og så får vi se hvor langt det kan ta oss. Vi brenner for å forbedre tann- og folkehelsen. I løpet av fem år tenker jeg at vi har nådd en størrelse som gjør det interessant for store selskaper å kjøpe oss, sier Remman.

theodor remman
boneprox
susanne najafi
backingminds
tannlege
osteoporose
røntgen
Nyheter
Teknologi
Helse