Fra kosttilskudd til coronatester

Planen var å selge norsk kosttilskudd til Kina for 700 millioner kroner i året. Zy Kristoffersen ligger bak skjema, men smitteutstyr kan bli redningen.

LIGGER BAK SKJEMA: – Planen om å hente mer penger ble lagt på is fordi jeg så hvor vanskelig og tidkrevende det var, fastslår Zy Kristoffersen, gründer i Lion Healthcare. Foto: Anders Horntvedt
Helse

– Vi hadde god fremdrift i 2019. Så kom coronaviruset på slutten av 2019, og det ble full stopp. Men vi snudde oss raskt og tilpasset oss den nye situasjonen, fastslår adm. direktør i Lion Healthcare, Zy Kristoffersen.

Hun er født og oppvokst i Kina, og kom til Norge som student for rundt 20 år siden. I dag er hun gründer, gift med en nordmann og bosatt i Drammen.

Finansavisen fortalte i mars 2018 at Kristoffersen var i markedet for å hente penger til et norsk diabeteseventyr i Kina.

Selskapet hevdet å være leverandøren av neste generasjons løsninger for forebygging av type 2-diabetes og diabeteskomplikasjoner. Ideen var at Kristoffersen skulle bruke sitt kinesiske nettverk til å selge det norskproduserte kosttilskuddet Insubalance, som er laget av peptider fra laksekjøtt.

Det regnes ikke som legemiddel, men som kosttilskudd. I Norge selges middelet gjennom selskapets nettbutikk i Norge og eksporteres til Kina, Ungarn, Argentina og Hellas.

– Det finnes muligheter

Nå er imidlertid bedriften i ferd med å skaffe seg et par nye ben å stå på.

– I en krise finnes det også muligheter, som det heter i et gammelt, kinesisk ordtak: Vi har snudd virksomheten opp ned og benytter vår kompetanse og nettverk i Kina og Europa til å skaffe livsviktig verneutstyr som masker, munnbind og åndedrettsmasker, opplyser hun.

– Vi fortsetter med det vi har holdt på med. I tillegg har vi utvidet vår forretningsvirksomhet med to nye områder: medisinsk utstyr og forbruksmateriell for helsesektoren, presiserer hun.

Hurtigtester for coronavirus er ett produkt Lion Healthcare nå kan tilby i Norge.

– Denne hurtigtesten er en game changer, hevder hun.

Hun skriver i en e-post til Finansavisen at testene koster rundt 70 kroner pr. stykk i innkjøp, og at hun kan skaffe «et stort antall».

Avtalen skal ha kommet i stand gjennom Kristoffersens kinesiske nettverk.

Lion Healthcare Europe

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter21,0
Driftsresultat-−2,1
Resultat før skatt-−2,2
Årsresultat-−2,2

Eiere: Lion Healthcare Holding, som i sin tur eies av Zy Kristoffersen (50,2 %), Hans Kristian Voldstad (15,4 %), Tor Ottar Karlsen (11,3 %), Nina Omsland Kjekstad (11,3%) og andre (11,8 %).

– Jeg ble kontaktet av en leverandør som ønsker å selge testene sine i Europa. Jeg fattet interesse for hurtigtestene fordi det er mangel på testkapasitet, opplyser hun.

Testene skal være CE-merket, og godkjent for markedsføring og salg i Norge og det øvrige Europa.

– Vi har tilgang til maskiner

Smittevernsutstyr er et annet forretningsområde som befinner seg i startgropen.

– Norge mangler beredskap for åndedrettsvern. Fordi hele verden er på jakt etter disse maskene, er tilgangen blitt svært ustabil. Vi har imidlertid tilgang til maskiner, materiell, innsatsvarer og kompetanse om masseproduksjon fra Kina, og kan raskt sette opp produksjonskapasitet for å forsyne norsk beredskap, opplyser hun.

– Vi skal samarbeide med en seriøs, norsk aktør innenfor legemidler og biotek. Hensikten er å starte opp dette ganske snart, opplyser hun.

Mål om 700 millioner kroner

Våren 2018 planla Kristoffersen å hente 7 millioner kroner i en emisjon, og deretter ytterligere 40 millioner kroner for fullskala utrulling.

Tidligere Tandberg-sjef Bengt Thuresson var en av dem som kastet sjetonger i potten: Ved emisjonen ble selskapet priset til 20 millioner kroner, og Thuresson tok 3,85 prosent.

Senere samme vår stoppet imidlertid nålen på 3 millioner kroner.

– Planen om å hente mer penger ble lagt på is fordi jeg så hvor vanskelig og tidkrevende det var. I stedet la jeg alt arbeid i å lykkes i markedet og demonstrere suksess i Kina, opplyser hun.

For to år siden hadde hun som mål å selge for 700 millioner kroner i 2023.

– Hvordan ligger du an i forhold til det målet?

– Vi hadde god fremdrift i 2019 mot det målet. Vi doblet omsetningen i fjor sammenlignet med 2018, og i år forventer jeg en omsetning på minst 20 millioner kroner, svarer Kristoffersen.