Henter milliardbeløp til nyfødtbehandling

Fondet til hedgefondmilliardær Ole Andreas Halvorsen var blant investorene da banebrytende norsk nyfødtbehandling skaffet 1,5 milliarder kroner i ny kapital.

TAR UTVIKLING ET STEG VIDERE: Prophylix Pharma-teknologien skaffer milliardbeløp. Fra venstre styreleder Karl-Johan Jakola, gründer Bjørn Skogen og Erlend Skagseth fra investeringsfondet Sarsia Seed. Foto: Anders Horntvedt
Helse

– Dette er en gladnyhet som bekrefter utviklingen i avtalen om Rallybios kjøp av innholdet i Prophylix, fastslår Karl-Johan Jakola, styreleder i Prophylix.

Finansavisen fortalte lørdag at såkornfondet Sarsia Seed har tjent rått på å være tidlig ute i Vaccibody og BerGenBio.

INVESTOR: Ole Andreas Halvorsen med fondet Viking Global Investors. Foto: Bloomberg

Nå har styret i Prophylix, som er et av Sarsia Seeds porteføljeselskaper, sendt brev til aksjonærene med et optimistisk budskap.

Kjøpte rettighetene

Meldingen handler om at Prophylix’ partnerselskap Rallybio har gjennomført en serie B-finansiering på 145 millioner dollar, tilsvarende nesten 1,5 milliarder kroner.

Finansavisen skrev i august 2019 at Rallybio hadde kjøpt rettighetene til behandling av en spesiell livstruende blødersykdom hos nyfødte.

Medisinen er utviklet av Prophylix Pharma, og bygger på rundt 25 års forskning ved Universitetet i Tromsø, anført av Prophylix-gründer Bjørn Skogen.

Kapitalen Rallybio har hentet inn, skal blant annet brukes til det videre utviklingsløpet for Prophylix-teknologien, som Prophylix har kalt NAITgam, og som Rallybio omtaler som RLYB211.

Prophylix Pharma

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter16,12,9
Driftsresultat−2,6−9,6
Resultat før skatt−3,6−10,4
Årsresultat−3,6−10,4

Frem til nå har Rallybio vært finansiert av 5AM Ventures, Canaan Partners, New Leaf Venture Partners og Connecticut Innovations.

Nå er Viking Global Investors, startet av hedgefondforvalter Ole Andreas Halvorsen, kommet inn på eiersiden i selskapet. Det Connecticut-baserte fondet får selskap av TPGs The Rise Fund, F-Prime Capital, Tekla Capital Management, Solasta Ventures, Fairview Capital, og Mitsui & Co. Global Investment Inc.

Kapital har verdsatt Halvorsens formue til 34 milliarder kroner.

– Svært positiv og bekreftende

«Styret i Prophylix Pharma Holding leser denne meldingen som svært positiv og bekreftende for Rallybios videreføring av Prophylix-teknologien», skriver styret i aksjonærbrevet.

Prophylix er blitt enig med Rallybio om tre typer betaling for rettighetene til NAITgam: Først en upfront-betaling, så nye betalinger når og hvis medikamentene når avtalte milepæler, og deretter royalties fra salget.

Finansavisen skrev i fjor at upfront og milepæl-betalingen muligens kan ligge i området rundt 400–500 millioner kroner, og at et optimistisk anslag på verdien i transaksjonen kan være opp mot 2-3 milliarder kroner.

Eiere i Prophylix Pharma Holding

Norinnova Invest31,5
Sarsia Seed19,1
Trond Mohn Stiftelse15,5
Norinnva Technology Transfer8,9
Universitetssykehuset Nord-Norge5,7
Mette Kjær4,7
Bjørn Ragnar Skogen2,0
Bo Jesper Hansen1,8
Kåre Rommetveit2,0
Anne Husebekk1,5
Andre7,3
Sum100,0

– Den finansielle risikoen er nå vesentlig redusert. Vi har så langt all grunn til å være optimistisk med henblikk på at utviklingsløpet går som planlagt hos Rallybio, som forventer et markedsklart produkt om rundt to år. 

– Dette bekrefter vel også at vi er langt på vei til å realisere de verdiene Finansavisen estimerte, kommenterer Jakola.

ole andreas halvorsen
sarsia seed
Prophylix
Rallybio
viking global investors
bjørn skogen
erlend skagseth
Nyheter
Helse