Himmelferden fortsetter for EXACT Therapeutics

Bioteknologiselskapet EXACT Therapeutics fortsetter himmelferden på Merkur Market. På to dager har aksjen gitt en avkastning på 105 prosent og prisingen nærmer seg 1,3 milliarder kroner.

TREFF: Stein Erik Hagens Canica eier aksjer for 84 millioner kroner i EXACT Therapeutics. Selskapet fikk tirsdag en varm velkomst på Merkur Market. Foto: NTB scanpix
Helse

Stein Erik Hagen, Sundt-familien, Andenæsgruppen og Tor Dagfinn Veen har god grunn til å smile i forbindelse med børsnoteringen av EXACT Therapeutics.

På to dager har aksjen klatret 105 prosent på Merkur Market og nå prises bioteknologiselskapet til nesten 1,3 milliarder kroner.

I forbindelse med kapitalinnhentingen på 145 millioner kroner var kursen satt til 5.201 kroner, mens onsdag ettermiddag ble aksjen omsatt for 10.700 kroner.

«Noteringen på Merkur Market gjør det lettere å få en bred investorbase, og det gir oss samtidig tilgang på nye interessenter og partnere. I tillegg vil det bli lettere å få tilgang på kapital, noe som er viktig for et bioteknologiselskap», uttalte konsernsjef Rafiq Hasan i EXACT Therapeutics til Finansavisen mandag.

Høsten 2018 var prisingen av bioteknologiselskapet på bare 190 millioner kroner, noe som betyr at ovennevnte investorer har hatt en solid verdistigning.

Sterk eierside

Ifølge oppdaterte aksjonærlister eier Stein Erik Hagen snaut 7 prosent av aksjene i EXACT Therapeutics, som etter tirsdagens sluttkurs er priset til 86 millioner kroner. Sundt-familien sitter med like store verdier som Hagen.

I forbindelse med børsnoteringen spyttet Hagen, Sundt-familien og Andenæsgruppen inn 40 millioner kroner til sammen.

Største eier er imidlertid Svein Kvåle, som eier aksjer for nesten 130 millioner kroner. Nummer to på aksjonærlisten finner man PAACS Invest.

Høyt på listen over største aksjonærer finner man også fondene Nordea Avkastning, Danske Invest Norge Vekst, samt Grunde Eriksens investeringsselskap Altitude Capital.

I fase 1

EXACT Therapeutics har planer om å revolusjonere dagens kreftbehandling. Selskapet har utviklet et biomekanisk legemiddel basert på mikrobobler som sammen med ultralyd konsentrerer cellegiftbehandlingen. I stedet for å behandle hele kroppen, målrettes behandlingen der cellegiften trengs mest.

Behandlingen EXACT Therapeutics har utviklet kalles Acoustic Cluster Therapy (ACT) og innebærer at pasienten får en gassboble og en liten dråpe olje med ulik ladning som kobler seg på hverandre i klynger (cluster).

Pasienten får en infusjon cellegift i den ene armen og ACT-produktet i den andre, hvorpå bobledråpeclusterne strømmer rundt i blodomløpet.

I september i fjor begynte selskapet fase 1-studier ved anerkjente Royal Marsden Hospital i London, hvor ACT-produktet testes på mennesker.

Biotek-fest

Bioteknologiaksjene på Oslo Børs har aldri vært mer verdt enn i dag. Den samlede markedsverdien har nær doblet seg siden nyttår, fra 14,2 milliarder kroner til 27,9 milliarder i dag.

– Det er veldig hyggelig å hilse enda et selskap velkommen til denne raskt voksende sektoren. De siste årene har vi sett nye bransjer, som sjømat og bioteknologi, vokse frem, samtidig som vi er blitt mindre oljetung. For noen år siden utgjorde oljeaksjene drøye 50 prosent av den samlede markedsverdien. I dag har oljeandelen falt til drøye 25 prosent, sier børsdirektør Øivind Amundsen.