<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Coronamassakre for covid-19-tester

Genetic Analysis lager coronatester, men corona halverer omsetningen i år og gruser verdiene. Nå vannes hovedeierens verdier ut.

    Publisert 19. aug. 2020 kl. 15.17
    Oppdatert 21. aug. 2020 klokken 07.43
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 555 ord
    Foto: Genetic Analysis

    Coronakrisen sendte aksjeverdier til bunns, men ettervirkningene har sendt mange aksjer til værs. Især helseaksjer og andre som har direkte effekt av coronapandemien.

    Men ikke for Genetic Analysis - selskapet som er fremst i verden på gentesting av mage- og tarmflora, og som har utviklet en pålitelig test for covid-19.

    – Vi hadde et svært godt år i 2019 der vi tredoblet omsetningen til drøyt 18 millioner. Dessverre ser vi at covid-19 har påvirket oss negativt. Allerede i mars, og i hele andre kvartal har det vært stille, sier adm. direktør Ronny Hermansen i Genetic Analysis.

    – Pasientene går mindre til leger og spesialister på grunn av corona. Laboratoriene som ønsket å ta inn testen har utsatt dette, hvilket har vært negativt for selskapet.

    Ja, prisen ble lavere, men det har ikke vært lett å hente kapital under corona
    Ronny Hermansen

    Hovedeier vannes ut

    Regnskapet for 2020 vil få et kraftig preg av covid-19. Etter tredoblingen i fjor vil årets omsetning bli barbert med så mye som 50 prosent.

    – Vi regner med å havne på en omsetning på 8 til 10 millioner i 2020, sier Hermansen som legger til at en del av fjorårsomsetningen skyldtes minimumsomsetning, og at butikken viser vekst på rent produktsalg hvis man utelater andre kvartal.

    Det har uansett medført en slakt av aksjeverdiene til selskapets eiere, og særlig amerikanske Bio-Rad som rykket inn i Genetic Analysis mot slutten av 2016. Amerikanerne betalte 4,30 kroner aksjen og priset selskapet til over 200 millioner.

    Nå er aksjeverdiene gruset. Genetic Analysis har nettopp gjort en dumpingemisjon på 34 millioner kroner i to transjer der emisjonskursen er satt til 1 krone aksjen, og Bio-Rad ikke har fulgt opp sin investering. Det priset hele selskapet til bare 69 millioner før penger.

    – Ja, prisen ble lavere, men det har ikke vært lett å hente kapital under corona. Det er viktig for oss er å få penger til å bygge selskapet, og det har aksjonærene sett. Ja prisen går ned, men sjansene for å lykkes er høyere, sier Hermansen.

    Dermed er amerikanerne vannet kraftig ned selv om de fortsatt er største eier. Øvrige eiere har bladd opp i tillegg til en svensk gruppering av medtech-investorer.

    I forbindelse med børsnotering vil vi hente mer penger – kanskje 50 til 100 millioner
    Ronny Hermansen

    Vil hente 50-100 mill. til

    – Vi har fått nye investorer som skjønner selskapet fordi de har vært gjennom dette før, sier Hermansen.

    i Første transje skjøt eksisterende eiere samt enkelte nye inn 20,7 millioner før de svenske investorene skjøt inn 13,6 millioner.

    – Vi har hentet pengene for å jobbe med planene om å vokse. Vi har brukt mange år på å utvikle teknologien, og har nå lansert produkter og fått gode tilbakemeldinger. Nå skal vi rigge for vekst og notere oss på børsen Merkur eller First North i løpet av året.

    – Hensikten med det er å hente ytterligere kapital som behøves for å vokse samt å få likviditet i aksjen etter ønske fra aksjonærene.

    Selv om Genetic Analysis nettopp har hentet 34 millioner kroner, er planen å hente betydelig mer kapital.

    – I forbindelse med børsnotering vil vi hente mer penger – kanskje 50 til 100 millioner, sier Hermansen som legger til at det vil bli avklart i samarbeid med tilretteleggere.

    – Vi håper å bli mer synlige ettersom vi er verdensledende på kartlegging av mage- og tarmflora.

    Hermansen har selv jobbet med diagnostikk siden 1992, men som kom til Genetic Analysis i 2014.