Anders Haug Thomassen og Robert Sunde i Less fikk kjempekontrakt med Helse Sør-Øst

Tapssluket Less fikk kjempekontrakt med helsevesenet da coronapandemien kom. Nå fisker selskapet etter kjøpere.

SNUSER PÅ M&A: – Det må bli et samarbeid, partnerskap eller oppkjøp. Vi må kjøpe oss inn et sted, utveksle aksjer eller få inn en industriell investor, sier Anders Haug Thomassen (til venstre). Til høyre Robert Sunde, salgssjef og nest største eier. Foto: Anders Horntvedt
Helse

KAPP, ØSTRE TOTEN: – Vi ser etter en industriell investor vi kan vokse sammen med, og det innebærer nok en som ikke er norsk. Håpet er at vi skal bli et like stort og betydelig oppkjøp som da Nestlé kjøpte sin første fabrikk utenfor Sveits i 1898, sier Anders Haug Thomassen, daglig leder og største eier i Less, som leverer forbruks- og beredskapsmateriell til helsevesenet.

Dr. Olav Sopp ble den første i verden til å fremstille usukret, kondensert melk på blikkboks, og i 1889 etablerte han en melkefabrikk på Kapp.

KJEMPEKONTRAKT: Helse Sør-Øst har kjøpt 500.000 engangsvisirer, altså øyebeskyttelse. Foto: Anders Horntvedt

Ni år senere startet næringsmiddelkonsernet Nestlé sin internasjonale ekspansjon ved å kjøpe Viking Melk-fabrikken på Kapp.

Vi er beredskapsnerder. Vi tenker beredskap hele året, og går gjennom forløpet i store ulykker og kriser hver dag
Anders Haug Thomassen, daglig leder i Less

I de samme lokalene håper altså Haug Thomassen å gjenta et industrieventyr, men da altså innenfor en helt annen bransje.

Selger til offentlig sektor

Selskapets forretningsidé er å selge materiell til pasientevakuering og håndtering av store krisesituasjoner. Samtidig skal firmaet være konsulent og sparringpartner for offentlig sektor.

– Vi er beredskapsnerder. Vi tenker beredskap hele året, og går gjennom forløpet i store ulykker og kriser hver dag, ikke bare når de oppstår, sier Haug Thomassen.

PASIENTLOGISTIKK: Triage-utstyr for sortering av pasienter: Akutt, haster og vanlig. Foto: Anders Horntvedt

Regnskapsmessig har det imidlertid vært dårlig butikk, i hvert fall frem til coronaviruset ankom Norge.

I Brønnøysund har selskapet kun registrert et regnskap med overskudd, og det samlede underskuddet siden 2007 beløper seg til 24 millioner kroner.

Selskapet fikk stå på egne ben i 2003, da helseutstyrsleverandøren Molift ble solgt til Møller Vital. 2010 ble selskapet solgt videre til det svensek Etac-konsernet.

Molift hadde en beredskapsbåre på tegnebrettet i Molift, men de nye eierne ønsket ikke å ha med virksomheten som i dag inngår i Less. Dermed ble Less fisjonert ut, med Molift-aksjonærene som eiere.

– Resultatet var at vi fra starten fikk en proff aksjonærstruktur. Det var ikke fokus på å ha en positiv bunnlinje, men å bygge en katalog som man kunne gå internasjonalt med, sier Haug Thomassen.

– Investorgruppen rundt seriegründeren Hans Kasper Andresen tenkte langsiktig fra første stund. Senere kom flere erfarne investorer som Per Arne Eide fra Scanbio, Odd Svein Hjelmeland og Bjørn Thorkildsen med. De var i flere år investorer i Less og bidro med viktig kompetanse, legger han til.

I 2018 oppnådde selskapet for første gang et resultat i pluss. Allerede året etter var selskapet tilbake i rødt, og revisor påpekte at det var usikkerhet om fortsatt drift.

– I 2018 hadde eierne signalisert at vi skulle satse stort på Europa og Tyskland, og at vi kunne forvente større emisjon. Året dro de samme eierne i håndbrekket, og dermed havnet vi i en akutt situasjon der skifteretten var en reell mulighet, sier han.

Har solgt for 30 millioner i år

Tidlig i 2020 rykket faren for konkurs stadig nærmere. Det gjorde også coronaviruset, som sett fra bedriftens side utgjorde en stor forretningsmulighet.

BEREDSKAPSNERDER: I dag er selskapet eiet av de ansatte, men daglig leder Anders Haug Thomassen (til venstre) tror ikke det er en holdbar løsning på lang sikt. Til høyre Robert Sunde. Foto: Anders Horntvedt

Gjennom sitt kontaktnett hadde selskapet tilgang til produksjonskapasitet på engangsvisirer til helsevesenet, men kapital til å få dem produsert var det verre med.

I løpet av noen hektiske uker i mars måtte Less-staben løse tre floker:

* De ansatte fikk overta bedriften gratis, men de måtte kapitalisere det opp med egne, private penger. En halv million var beløpet som viste seg å være nødvendig.

* De måtte drive bedriften videre, til tross for myndighetenes vidtrekkende smitteverntiltak.

* De måtte bli enig med det offentlige om betingelsene for salg av materiellet.

31. mars kunngjorde Helse Sør-Øst RHF at foretaket hadde kjøpt 500.000 engangsvisirer, altså øyebeskyttelse.

ENDELIG SUPERVEKST: – Vi har fått en fantastisk mulighet og en god kapitalbase, sier daglig leder Anders Haug Thomassen. Foto: Anders Horntvedt

Bedriftsøkonomisk betydde denne og andre kontrakter en ny verden for Less. Så langt i år har selskapet omsatt for 30 millioner kroner, like mye som de fem–seks foregående årene.

– Det må bli et samarbeid

– Vi har fått en fantastisk mulighet og en god kapitalbase etter et hektisk halvår. Nå må vi trekke pusten og konsolidere det vi har tatt over, sier han.

I dag er selskapet eiet av de ansatte, men Haug Thomassen tror ikke det er en holdbar løsning på lang sikt.

Less

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter5,27,9
Driftsresultat−2,00,2
Resultat før skatt−2,30,2
Årsresultat−8,5−0,1
Eiere: Anders Haug Thomassen (24,3 %), Robert Sunde (24,3 %), Gunhild Elje Lindborg (22,0 %), Bjørn Hoel (5,9 %), andre (25,7 %).

– Det må bli et samarbeid, partnerskap eller oppkjøp. Vi må kjøpe oss inn et sted, utveksle aksjer eller få inn en industriell investor, sier han.

– Hvordan ser dere ut om fem år?

– Da er vi den aktøren i Norden som beredskapsorganisasjonene tyr til for bedre å sikre seg utstyr til bedre evakueringskjeder. Vi føler vi er godt på vei dit, svarer han.

less
Hans Kasper Andresen
Per Arne Eide
Odd Svein Hjelmeland
Bjørn Thorkildsen
Nyheter
Helse