EU i sluttforhandlinger om vaksine

EU bestiller ytterligere 300 millioner brukerdoser. 

Publisert 9. sep. 2020 kl. 15.40
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 231 ord
CORONATESTING: Og innen året er omme er kanskje en vaksine på vei.  Foto: Bloomberg

EU er i sluttforhandlinger med det amerikanske legemiddelselskapet Pfiizer og deres europeiske partner BioNTech om kjøp av opptil 300 millioner doser av en potensiell vaksine mot corona. Det uttalte EU-kommisjonen onsdag. 

Dette er i så fall den sjette potensielle vaksinen som EU har gått til innkjøp av før den er ferdig utviklet, skriver Reuters. 

Avtalen går ut at EU innledningsvis ville ha kjøpt 200 millioner doser, med en opsjon på ytterligere 100 millioner til. Alle EU-landene vil kunne donere bort vaksinene til fattige land, eller dele det med andre EU land hvis de ønsker det. 

100 millioner doser i år

Det er planlagt at leveransene vil starte ved utgangen av året, og vaksinen vil bli produsert ved BioNTechs klinikk i Tyskland eller Pfizers produksjonsanlegg i Belgia. 

Ifølge Pfizer og BioNTechs er de på vei til å søke om regulerende myndigheters gjennomgang av den potensielle vaksine i oktober, og med forbehold om godkjenning, vil de levere opptil 100 millioner doser over hele verden innen utgangen av 2020, og om lag 1,3 milliarder doser innen utgangen av 2021. 

Den foreslåtte avtalen med EU skal være den største Pfizer og BioNTEch har inngått foreløpig. 

EU inngikk i forrige måned en avtale med AstraZeneca om minst 300 millioner doser av deres potensielle vaksine, som motsvar til USA og andre velstående stater som tok grep for å sikre seg tidlige vaksiner.