Her er Gates' vaksinefavoritt: – Vaksinen kommer før året er omme

Bill Gates har investert i flere helseselskaper, men han har en klar favoritt.

Publisert 15. sep. 2020 kl. 14.15
Oppdatert 16. sep. 2020 klokken 09.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
FILE PHOTO: Bill Gates, Co-Chair of Bill & Melinda Gates Foundation, attends the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland, January 22, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo Foto: Arnd Wiegmann

Bill Gates har fått sin renessanse under coronapandemien og holder seg øyensynlig mer i medienes søkelys nå enn da han var på topp som Microsoft-sjef.

Filantropen har brukt sin gigantformue til å gi til dem som trenger det gjennom The Gates Foundation både hva gjelder mat, utdannelse og ikke minst: Medisiner.

Allerede i mars annonserte Gates at han gjennom stiftelsen hadde investert i flere biotekselskaper for å produsere en coronavaksine. Johnson & Johnson, Merck med flere er inkludert i helseporteføljen til Gates. 

Selskapet som imidlertid har gjort størst fremskritt er Pfizer. Gates mener vi ikke får noen vaksine før mot slutten av året, men holder døren åpen for at det kan komme tidligere.

– Hvis alt går på skinner kan man kanskje søke om tillatelse for distribusjon av vaksinen så tidlig som i oktober. Det eneste selskapet som har mulighet til det er Pfizer, sier Gates til CNBC.

Flere kandidater

Både Kina og Russland har allerede begynt å gi vaksiner til syke i sine respektive land, men deres vaksiner har blitt møtt med skepsis blant vestlige kyndige. Moderna og britiske AstraZeneca er også i sluttfasen av sine vaksiner. 

Sistnevnte har imidlertid truffet en fartsdump etter en av deres pasienter ble syk i forrige uke. Om dette skyldes underliggende sykdommer eller vaksinen er fremdeles ukjent. Testingen har fortsatt i Storbritannia, men er fremdeles stoppet i USA.

Pfizer har stor tro på egne prestasjoner og meldte i går at det allerede har startet masseproduksjonen av vaksinen. 

– Vi har startet produksjonen, og har allerede produsert hundretusenvis av doser, i tilfelle god studieavlesning, sier Albert Bourla, adm. direktør i Pfeizer.

Flesteparten av de største biotekselskapene som er med i vaksineløpet har betryggende nok sikkerhet som øverste prioritet når de utvikler vaksinen.

«Vi lover å alltid prioritere sikkerheten og tryggheten til de vaksinerte individene», skriver selskapene i et offentlig brev signert av adm. direktører i Pfizer, AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck & Co., Moderna, Novavax and Sanofi.