<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Positive vaksine-svar for Moderna

Prøvene virker lovende for Moderna etter en tidlig studie av selskapets covid-19-vaksine på eldre.

    Publisert 30. sep. 2020 kl. 13.27
    Oppdatert 30. sep. 2020 klokken 15.08
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 229 ord
    FÅ BIVIRKNINGER: For vaksinen til Moderna. Her fra et Moderna-laboratorium i Massachusetts.  Foto: Bloomberg

    Resultatene fra studien på eldre voksne tyder på at vaksinen produserte virusnøytraliserende antistoffer på nivåer som ligner de som er sett hos yngre voksne. Bivirkningene skal være på nivå med en høykonsentrert influensavaksine, skriver Reuters

    Studien ble først publisert i New England Journal of Medicine og gir et mer fullstendig bilde av vaksinens effekt på eldre mennesker, som er en mer utsatt gruppe for alvorlige komplikasjoner fra coronaviruset. 

    – Funnene er betryggende fordi immunitet har en tendens til å svekkes med alderen, sier dr. Evan Anderson, som er en av studiens ledende forskere. 

    Les hele studien her.

    Moderate bivirkninger

    Bivirkningene som er oppdaget er hodepine, tretthet, kroppssmerter, frysninger og smerter på injeksjonsstedet. Men de blir ansett som hovedsakelig milde til moderate, selv om det har vært to tilfeller hvor de frivillige fikk alvorlige komplikasjoner (feber og tretthet).

    Studien er en forlengelse av Modernas fase I-forsøk, som ble først utført på personer mellom 18 og 55 år. Mens det i dette førsøket ble utført på folk fra 56 år og oppover. Studien testet to doser – en på 100 mikrogram og et på 25 mikrogram. Hos de eldre som fikk 100 mikrogram produserte vaksinen immunresponser omtrent på linje med de som ble sett hos yngre voksne. 

    Ifølge Reuters tester Moderna allerede dosen med 100 mikrogram i et stor fase III-forsøk. Som er den siste fasen før legemiddelprodusenten søker godkjenning.