<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedtur for Trump: – Vaksinen blir ikke klar før valget

Nedslående nytt for Donald Trump fra Moderna-sjefen.

    Publisert 1. okt. 2020 kl. 13.41
    Oppdatert 1. okt. 2020 klokken 13.44
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 292 ord
    APATISK: Donald Trump har i lengre tid forsikret om at en coronavaksine vil bli tilgjengelig før valget er over. Nå kan det se mørkt ut for presidenten. Foto: AP

    Det er mange aktører som har meldt seg på konkurransen om å finne en vaksine mot coronaviruset, men det er stor usikkerhet rundt når vaksinen bli klar. 

    Donald Trump har i lengre tid uttalt at han er sikker på at en vaksine vil være klar før valget er over. Skulle det være tilfelle er det udiskutabelt positivt for presidentens muligheter for å bli sittende nok en periode.

    Nå stikker imidlertid Moderna-sjef Stéphane Bancel bærebjelker i hjulene for presidenten.

    – Vaksinen blir ikke klar før valget er over, sier biotek-sjefen til Financial Times

    Klar til våren

    Bancel forteller at han ikke vil søke om å få nødtillatelse fra det amerikanske mattilsynet, Food and Drug Administration (FDA), før tidligst 25. november. 

    Moderna injiserte pasient nummer 15.000 av 30.000 sist fredag, hvilket gjør at Moderna-sjefen ikke forventer å ha vaksinen klar før våren 2021.

    – Jeg tror sent første kvartal, tidlig andre kvartal er en rimelig tidslinje, basert på det vi nå vet om vaksinen vår, sier han.

    Trump har som kjent presset på for å få en vaksine klar før valget, hvilket uroer eksperter hva gjelder forskyndet og uferdig testing.

    FDA-sjef Stephen Hahn er klar på sitt ståsted i saken.

    – Godkjennelsesprosessen vil være basert på vitenskap, ikke politikk. FDA vil ikke tillate noe som helst press fra noen, sier Hahn.

    Faller

    Moderna er en av syv vaksinekandidater som blir testet i USA og en av fire som nå nærmer seg slutten av testingen.

    I august ble det kjent at myndighetene i USA har kjøpt 100 millioner doser av Moderna-vaksinen, med opsjon til å kjøpe 400 millioner til. Totalprisen beløperr seg på 2,5 milliarder dollar, eller 23,2 milliarder kroner. 

    Moderna-aksjen er hittil i år opp 261,7 prosent, men handles i førhandelen på Wall Street ned 0,5 prosent til 70,75 dollar etter den negative nyheten.