Lifecare-datter prises til 2 milliarder kroner

Merkur-noterte Lifecare eier 25 prosent av Covid-19-testselskapet Digital Diagnostics. Etter en byttehandel denne uken viser det seg at Lifecares aksjepost er verdsatt til mer enn 2 milliarder kroner.

MULIG GULLFUGL: Samtidig som Lifecare prises til knappe 450 millioner på Merkur Market eier det 25 prosent av aksjene i Digital Diagnostics, som ser ut til å være verdt hele 2 milliarder kroner. Fra venstre konsernsjef Joachim Holter, driftsdirektør Rune Frisvold og tidligere styreformann Christian Saure (med bjellen). Foto: Teigen, Trond Reidar
Helse

– Vi noterer oss verdsettelsen av denne handelen, men har ingen konkrete kommentarer til denne, sier konsernsjef Joachim Holter i Lifecare  til Finansavisen.

Det sveitsiske selskapet Digital Diagnostics (Digid) skal ligge langt frem i løypen på å lage hurtigtester for Covid-19. Det bergensbaserte helseselskapet eier 25 prosent av dette, og prisingen av eierandelen har inntil nylig vært relativt ukjent for de fleste. 

Men etter at den største aksjonæren, sveitsiske Human Data, byttet bort en eierpost på 25 prosent til det Nasdaq OTC Foreign-noterte Bionovate Techologies Corporation, ble det satt en pris på selskapet.

Og den  var ikke mindre enn 868 millioner dollar. For Lifecare betyr dette at deres post er priset til 217 millioner dollar, 2 milliarder kroner.

Skjedd mye på én uke

Det er ikke mer enn en drøy uke siden konsernsjefen i Digid bidro til å kjøre Lifecare-aksjen i en nedadgående spiral. Under et webinar forrige mandag informerte han om at selskapet var forsinket med hurtigtestene, og investorene i Lifecare fikk totalt panikk, og sendte aksjen ned hele 36,4 prosent på halvannen time.

FÅR EU-STØTTE: Professor ved Rikshospitalet og medisinsk ansvarlig i Lifecare, Kåre Birkeland. Foto: Olav Gram Degnes

Dagen etter rykket Holter ut med en børsmelding for å roe ned aksjonærene. I et intervju med Finansavisen sa han følgende: 

«Sett i det lys at Lifecares patenterte kjerneteknologi er uendret alene eller i samarbeid med partnere, og den eneste endring i tidslinjene er at Digital Diagnostics vil justere ferdigstillelsen av kliniske tester fra forventet oktober 2020 til tidlig 2021, så er det klart at fallet var kraftig.»

Om tirsdagens nyhet har fått investorene til å kjenne lukten av penger igjen i Lifecare er usikkert, for aksjekursen eksploderte ikke på tirsdag. Om det er Digig-posten og verdsettelsen som gjør investorene usikre skal være usagt, men på forumer ser det ut til at usikkerheten er stor.  

– Hva har dere trodd at eierposten har vært i kroner og øre?

– Vi ønsker ikke å kommentere hvordan vi vurderer verdien av Lifecares aksjepost i Digid– ut over å konstatere at aksjeposten har et spennende potensiale, sier Holter.

Åpen for alt

Dagens eierbrøk i Digid vil i etterkant av transaksjonen være uendret, med unntak av byttehandelen. Selskapet er heller ikke børsnotert, som gjør både prising og likviditet utfordrende i perioder.

Det at Lifecare på papiret har skutt gullfuglen, siden selskapet selv er verdsatt til en fjerdedel av DD-investeringen, burde tilsi en potensiell kursfest for aksjonærene.

– Dersom det er mulig å selge posten for et par milliarder, vil det være aktuelt?

– Vi har i utgangspunktet ingen planer om å selge vår eierpost i Digid. I alt vårt arbeid setter vi produktutvikling og aksjonærinteresser høyt, så dersom det kommer et godt tilbud vurderer vi hva som er riktig for selskapet på både kort og lang sikt, sier Holter, og fortsetter:

– Lisensavtalen vi har gitt til Digid er ikke eksklusiv. Vi står med andre ord fritt til å jobbe videre i nye prosjekter.

Diabetes i fokus

Selv om Lifecare kan ha gjort en kule med coronatester er det sensorteknoligien Sencell som er selskapets store håp. Det skal ha vært utført vellykkede dyreforsøk på sensorteknologien, som måler blodsukkeret i underhuden. Målet er å bringe på banen den neste generasjonen av blodsukkermålere.

Selskapet står også i spissen i forskningsprosjektet Forgetdiabetes, som potensielt sett kan få 10 til 15 prosent av verdens befolkning som kundegruppe.

«Jeg kan bekrefte at vi har mottatt veldig positiv respons både fra nye og eksisterende investorer,» sa driftsdirektør Rune Frisvold til Finansavisen for halvannen uke siden.

I tillegg til at markedet er gigantisk skal teknologien potensielt sett være en «game changer» og en revolusjon for mennesker med diabetes. For å sukre pillen er Lifecare på toppen av alt den eneste kommersielle aktøren i konsortiet.

Prosjektet har fått til sammen 3,9 millioner euro, drøyt 43 millioner kroner, i støtte fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020. Støtten er fordelt på syv aktører, der Lifecare selv får rundt 570.000 euro, nær 6,3 millioner kroner. Utvikling, gjennomføring og testing av teknologien er beregnet til rundt 4,5 år.

lifecare
sencell
Nyheter
Helse
Børs