Biotek-rakett falt bratt – skrellet papirgevinster

ArcticZymes Technologies reduserte til «et godt tredjekvartal», etter kanonresultat i andre kvartal. Det skrellet investorenes gigantiske papirgevinster.

GODT, MEN IKKE GODT NOK: Konsernsjef Jehtro Holter og finansdirektør Børge Sørvoll i ArcticZymes Technologies fortsetter å levere god lønnsomhet, men ikke nok mente markedet.  Foto: ArcticZymes Technologies
Helse

– Vi leverer nok et sterkt kvartal hvor underliggende virksomhet bidrar til solid vekst, sier konsernsjef Jethro Holter i ArcticZymes Technologies   .

ArcticZymes-aksjen har gått som en rakett på Oslo Børs med en oppgang på hele 1.250 prosent i år, etter at virksomheten for første gang oppnådde lønnsomhet i andre kvartal med et kjemperesultat.

Det har bidratt til papirgevinster i 100-millioners klassen for selskapets to største investorer.

Tredje kvartalsresultatet ble imidlertid en skuffelse, hvor selskapets største investor fikk skrellet sin papirgevinst med 80 millioner kroner torsdag.

Bioteknologiselskapet arbeider primært innen molekylær diagnostikk, molekylær forskning og genterapi. Fra hovedkvarteret i Tromsø opererer selskapet i et globalt marked, med flere fremtredende universiteter på kundelisten.

Aksjen falt 25 prosent

Etter at ArcticZymes hadde lagt frem tredje kvartal torsdag morgen, sendte markedet børsyndlingen ned bratte 25 prosent til rundt 61 kroner like etter Oslo Børs åpnet. Dermed er også årets monsteroppgang for aksjen redusert til rundt 1.190 prosent.

– Vi leverer et godt tredjekvartal. At aksjen faller såpass kan tyde på at forventningene var høyere enn vi klarte å innfri, sier finansdirektør Børge Sørvoll til Finansavisen.

Både omsetning og resultat var klart ned fra andre til tredje kvartal, men fortsatt klart bedre enn samme kvartal i fjor.

140-millioners papirskrell

Kursfallet endrer også på verdiene til de største aksjonærene i selskapet, etter at aksjen falt fra 82 kroner onsdag, til rundt 61 kroner etter kvartalsfremleggelsen.

Sandefjordsinvestoren Tellef Ormestad er største aksjonær med en eierandel på 7,45 prosent av selskapet. Samlet falt posisjonen hans i ArcticZymes fra rundt 300 millioner kroner til 220 millioner torsdag.

Ormestad investerte i selskapet for første gang i 2012, da det het Biotec Pharmacon, til en ukjent, men lav inngangskurs. Han har sett aksjen stige fra snaue 5 kroner til en topp på 84 kroner i år, før aksjen falt etter kvartalsfremleggelsen.

60 MILLIONER BLÅST: Sjur Thorsheim er på Kapitals rikingliste og sitter fremdeles på store papirgevinster i ArcticZymes. Foto: Privat

En annen investor som har over 100 millioner kroner i papirgevinst i ArcticZymes, er Sector Alarm-grunnlegger Sjur Thorsheim , som i år har rykket inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Han er selskapets nest største privataksjonær med en eierandel på 4,77 prosent, tilsvarende 2,31 millioner aksjer. 

ArcticZymes Technnologies

(Mill. kr)3. kv./203. kv./19
Driftsinntekter31,624
Driftsresultat9,1-0,5
Resultat før skatt9,1-0,3
Resultat etter skatt9,1-0,3

Med kursoppgangen på 1.200 prosent har Thorsheims aksjeverdier steget fra rundt 11 millioner kroner til over 140 millioner i år.

Thorsheim sitter med en urealisert papirgevinst på over 130 millioner kroner i år, selv etter et fall på 60 millioner kroner torsdag. 

Ved siden av en lukrativ inngang i ArcticZymes-aksjen, har Thorsheim tjent formuen på 0,9 milliarder kroner etter å ha investert i børsraketten Quantafuel QFUEL-ME.

Usikker på fjerde kvartal

Med Holter som toppsjef siden januar i år, har ArcticZymes jaget lønnsomhet med en ny konsernstrategi for 2020, og har lykkes med å snu røde år til to lønnsomme kvartaler på rad i år. 

Selskapets margin ligger rundt solide 50 prosent for 2020 samlet, men falt til 34 prosent i tredje kvartal.

– Jeg tør ikke å uttale meg om fjerde kvartal. De neste kvartalene vil gå litt opp og ned. Noen kvartaler blir sterkere og marginen vil avhenge av salget fremover, sier Sørvoll.

– Vi skal drive strategien videre, og jage lønnsomhet og vekst. Vi venter at businessen oppnår årlig vekst og fortsetter å bygge lønnsomhet, sier Holter.

ArcticZymes Technologies

  • ArcticZymes Technologies, tidligere Biotec Pharmacon, er et norsk bioteknologiselskap som utvikler og produserer kuldetilpassede marine enzymer, basert på omfattende forskning gjennom tre tiår ved Universitetet i Tromsø. 
  • Selskapet utvikler, produserer og leverer en portefølje av avanserte enzymer som løser ulike oppgaver i molekylær forskning, diagnostikk og behandling. Enzymer er katalysatorer for kjemiske prosesser i levende organismer.
  • Konsernsjef er Jehtro Holter siden nyttår 2020.
  • Aksjen er notert på Oslo Børs og har gått 1.100 prosent (19. august) siden nyttår 2020.
ArcticZymes Technologies og Oslo Børs