– Dette er det største som har skjedd oss

Aker BioMarine har utviklet et produkt som øker effekten av Omega-3 i hjerne og øyne. – Den største muligheten siden starten for Aker BioMarine, sier Matts Johansen.

GIGANTISK MARKED: – Dette er den største muligheten siden starten for Aker BioMarine, sier adm. direktør Matts Johansen i Aker BioMarine som lanserer et nytt og mye større segment i selskapet. Foto: Eivind Yggeseth
Helse

Aker BioMarine lanserer nå et nytt produkt Lysoveta, som er basert på LPC-bundet EPA og DHA fra krill. Produktet forventes å åpne et enormt marked for Aker BioMarine innen hjernehelse og øyehelse.

– Dette er en stor dag i dag. Det er det største vi har lansert siden oppstarten i 2006. Det er et helt nytt segment i tillegg til Superba og Qrill. Hele teknologien er basert på gjennombrudd publisert i journalen Nature i 2014. Vi har bygget videre på det, sier Matts Johansen, adm. direktør i Aker BioMarine.

Aker BioMarine har jobbet med prosjektet i fem år under kodenavnet «Project Lava». Markedet anslås å være ti til 20 ganger større enn dagens kosttilskudd. 

Molekylet LPC fungerer som en nøkkel til å åpne en lås i den såkalte «blod-hjerne-barrieren». Ved at denne låsen åpnes, slipper Omega-3 mer effektivt til i hjernen. Dette kan ha stor helseeffekt. Selskapet mener dette er et stort gjennombrudd som vil åpne muligheter og nye markeder innen hjerne, øyne og andre helseområder.

Med vår posisjon og konkurransedyktige kostnader, samt patenter, går vi mot et enormt stort marked
Matts Johansen, Aker BioMarine

– Det er et nytt produkt med et bredere nedslagsfelt enn produktene vi har i dag. Ikke bare kosttilskudd, men også bredere inn i farmasi, sier Johansen.

Eldre og dataskjermer

Frem til i dag har ikke LPC-EPA/DHA-produkter vært kommersielt tilgjengelig i markedet utenom syntetiske produkter i lave volumer til svært høye kostnader. Aker BioMarine vil nå gjøre Lysoveta tilgjengelig i store volumer og til overkommelige priser.

Selskaper ser for seg et stort og voksende marked knyttet til hjerne- og øyehelse. Særlig mener de en aldrende befolkning vil medføre at hjernehelse vil bli et fokusområde både for forbrukere, farmasøytiske selskaper og forskere i flere tiår fremover. Også øyehelse forventes å få økt fokus som følge av at mennesker bruker stadig mer tid foran skjermer.

– Omega-3 fettsyrer er viktig for hjernen knyttet til aldring og det å opprettholde funksjonalitet. Men det som har vært viktig handler om å krysse barrierer som er svært selektive. Vi har ikke visst hvordan barrierene krysses. Vi har laget en prosess der vi klarer å hekte våre Omega-3-fettsyrer på et molekyl som gjør at det lettere krysser blodhjernebarrieren, sier forskningsdirektør Andreas Storsve.

PROJECT LAVA: – Vi har laget en prosess der vi klarer å hekte våre Omega-3-fettsyrer på et molekyl som gjør at det lettere krysser blodhjernebarrieren, sier forskningsdirektør Andreas Storsve i Aker BioMarine. Foto: Aker BioMarine

– Vi har nå en form for Omega-3 som er skreddersydd for å nå hjernen på en effektiv måte. Vår store nyvinning er å fasilitere en prosess for å ta opp fettsyrene. Det kan ikke lages av andre råmaterialer, sier han.

Milliardmarked i dollar

Ferske tall fra Grand View Research anslår at det globale kosttilskuddsmarkedet knyttet til hjernehelse forventes å vokse fra 6,7 milliarder dollar i 2019 til 10,8 milliarder i 2025, mens øyehelse forventes å vokse fra 1,5 milliarder dollar til 2,1 milliarder.

På verdensbasis var øyehelsemarkedet på 23,5 milliarder dollar i 2019, hvilket forventes å øke til 32,1 milliarder i 2025 ifølge Evaluate Pharma. Samtidig utgjorde hjernehelsemarkedet 86 milliarder dollar i 2019, hvilket anslås å øke til 131 milliarder i 2025.

Til sammenligning utgjør Aker BioMarines Superba krillolje 97 millioner dollar i årlig omsetning av et samlet marked av Omega-3-tilskudd på 4,6 milliarder dollar.

– Med vår posisjon og konkurransedyktige kostnader, samt patenter, går vi mot et enormt stort marked, sier Johansen.

– Lanseringen av Lysoveta gir oss et nytt segment innen hjerne og øye som er dobbelt så stort som Omega-3 på kosttilskudd. Den andre dimensjonen er morsmelkerstatningsmarkedet som er ti ganger så stort som Omega-3-markedet. I tillegg er det farmasøytiske markedet 20 ganger så stort, sier han.

Søker kommersiell partner

– Siden 2014 har vi utviklet en produksjonsprosess for å «tweake» molekylet slik det skal være, og vi har beskyttet det med patenter samt jobbet med kommersialiseringsmodeller for å kapitalisere på jobben vi har gjort, sier Johansen.

Aker BioMarine øker nå produksjonskapasiteten av molekylet ved sin fabrikk i Houston, og forventer regulatorisk godkjennelse for et kosttilskudd basert på Lysoveta innen utgangen av 2022. Imens søker selskapet aktivt en partner som skal stå for kommersialiseringen innen farmasøytisk sektor samt morsmelkerstatning.

– Vi har brukt de siste seks årene til å arbeide med vitenskap og kjemi med mål om å bringe Lysoveta på markedet. Aker BioMarine er det første selskapet som produserer og tilbyr LPC-bound EPA og DHA. Dette er et vitenskapelig gjennombrudd innen produktutvikling som medfører en helt ny plattform til å forbedre folks helse, sier Matts Johansen.

Aker BioMarine vil også vil også aktivt bidra til at universiteter og forskningsorganisasjoner gjør ytterligere forskning.

I salg i 2022

– Vi har et råmateriale, i form av startmaterialet i krillen, som er ganske likt molekylet beskrevet i Nature. I tillegg har vi en svært kostnadseffektivt prosess for å modifisere molekylet. Det finnes ikke billigere måte å produsere på. Siden vi har vært pionerer, har vi også fått en bred patentportefølje med mange patenter, sier Johansen.

Vi har nå en form for Omega-3 som er skreddersydd for å nå hjernen på en effektiv måte. Vår store nyvinning er å fasilitere en prosess for å ta opp fettsyrene
Andreas Storsve, Aker BioMarine

– Med det utgangspunktet er det vi som skal være leverandøren av alt LPC på dette feltet.

– Hva er det mulig å oppnå?

– Vi guider ikke på det utover å si hva vi har oppnådd i de feltene. Vi forventer regulatorisk godkjennelse i 2022, men forventer dealer med partnere i tiden fremover.

Samtidig med at godkjennelse foreligger skal produktet være i salg. 

– Vi har nå skalert opp produksjonsprosessen til partnerne vi skal jobbe sammen med, sier Johansen.

– Sentral spiller

Det var i 2014 at Lysophosphatidylcholine (LPC) ble identifisert som et molekyl som transporterer DHA gjennom blod-hjerne-barrieren. Molekylet er derfor effektivt med tanke på å bringe DHA til viktige organer.

– Vår utprøvde og testede produksjon av LPC-bundet EPA/DHA fra krill gir oss en unik posisjon til å bli en sentral spiller i fremtidens helse innen hjerne og øye, sier Andreas Storsve.

– Vi har nå en form for Omega-3 som er skreddersydd for å nå hjernen på en effektiv måte. Vår store nyvinning er å fasilitere en prosess for å ta opp fettsyrene. Det kan ikke lages av andre råmaterialer, sier han.

Aker BioMarine har de seneste fem årene investert betydelig i produktområdet, og fått en stor patentportefølje. Nå utvides forskningen for å realisere Lysovetas potensial. Bakgrunnen er at selskapets antarktiske krillprodukter har naturlig høyt innhold av phosphatidylcholine, som er et råmateriale i produksjonen av LPC-bundet EPA og DHA.