Kappløp mot mutert coronavirus intensiveres

Den muterte coronavirusvarianten er funnet flere steder i Norge. 

VIL HA MER INFORMASJON: Sveits godkjenner ikke AstraZeneca-vaksinen og etterlyser mer data. Foto: Reuters
Helse

Varselklokkene gikk da AstraZeneca-vaksinen, som blant annet Norge er mottager av, ble meldt å være være mindre effektiv mot den sørafrikanske coronavirusvarianten. Nå arbeider selskapet på spreng for å tilpasse vaksinen mot det muterte viruset. 

Bergen kommune måtte nylig innføre svært inngripende restriksjoner, da det ble oppdaget tilfeller av den sørafrikanske virusvarianten. Mandag skriver VG at varianten også er blitt registrert i Drammen. FHI har opplyst på sine nettsider at denne virusvarianten ser ut til å være mer smittsom enn den opprinnelige varianten. 

Sarah Gilbert, professor ved Oxford University, kommenterte søndag at de jobber tett med AstraZeneca for å tilpasse vaksinen mot det muterte viruset. Det skriver CNBC. 

Nyhetsbyrået viser imidlertid til at flere eksperter hevder det ikke vil være like utfordrende å endre vaksinen, slik at den fungerer også mot denne virusvarianten. Det må også påpekes at studien var basert på et utvalg av knappe 2.000 tilfeller, og ikke er fagfellevurdert. 

Norge mottok natt til søndag 7. februar 21.600 doser av AstraZeneca-vaksinen. Samtidig ventes det en samlet levering på 200.000 og 250.000 doser i løpet av henholdsvis februar og mars.