Gulltreff i tann-tech

Den Oslo-baserte tannhelsemyggen Labrida får global distribusjon gjennom Zürich-noterte Straumann Group. Med på lasset er Halgrim Thon og Trond Riiber Knudsen.

TRAFF BLINK I TANNHELSE: Caspar Wohlfahrt (t.v.) og Thomas Berthold Grünfeld har utviklet et nytt verktøy for vedlikehold av tannimplantater. Foto: Iván Kverme
Helse

– Vi har i åtte år jobbet med et unikt produkt basert på norske, marine råvarer. Nå har vi skaffet oss global distribusjon med en verdensledende aktør på tannimplantater og implantathelse. Det viser at det er mange veier til suksess for norsk biotek, sier Tore Heldrup Rasmussen, styreleder i Labrida.

Labrida er et norsk medtek-selskap som har utviklet en børste for profesjonell bruk til vedlikeholdsbehandling av tannimplantater. Produktet er hovedsakelig laget av materialet kitosan, som utvinnes fra rekeskall.

Kitosanet til børsten produseres i Tromsø. Børsten heter Labrida BioClean. Den er godkjent som medisinsk utstyr og benyttes i tannklinikker.

PRODUKTET: Labrida BioClean. Foto: Labrida

– Helt avgjørende milepæl

Nå har selskapet signert en avtale med sveitsiske Straumann Group, som er aktiv i rundt 100 land og notert på Zürich-børsen.

Avtalen handler om eksklusiv distribusjon av Labrida BioClean i Europa og Nord-Amerika. I tillegg skal partene forhandle om distribusjon i Asia og andre markeder.

– Det er en helt avgjørende milepæl for selskapet, og for å få produktet vårt ut i markedet. Vi har hatt noe salg de seneste årene, men det har vært i mindre skala, sier Rasmussen.

STYRELEDER: Tore Heldrup Rasmussen. Foto: Brian Cliff Olguin

I tillegg kommer sveitserne inn på eiersiden i Labrida. 

Straumann Group skyter inn 6 millioner kroner i en emisjon som verdsetter selskapet til rundt 60 millioner før den friske kapitalen regnes med.

– Straumann Group har mulighet til å kjøpe seg inn med opptil 30 prosent av aksjene i Labrida. Det ligger i kortene at de gjør det hvis alt går som planlagt, sier Rasmussen.

De to største eierne i Labrida er:

  • Caspar Wolfahrt, oppfinner, tannlege og odontolog.
  • Thomas Berthold Grünfeld, utdannet medisiner og tidligere konsulent i McKinsey.

MP Pensjon, McKinsey-veteran Trond Riiber Knudsen og investeringsselskapet Hathon har minoritetsposter i selskapet.

Hathon eies av Jorunn Marie Thon, Olav Engebret Thon og Halgrim Thon. 

Halgrim Thon var i 18 år adm. direktør i det børsnoterte selskapet Olav Thon Eiendomsselskap. 

Han sluttet i Olav Thon i 2000 for å satse på egen portefølje, og høsten 2020 verdsatte Kapital formuen hans til 1,8 milliarder kroner. 

Var enige for et år siden 

Rasmussen oppgir at Labrida ble kontaktet av Straumann Group på en konferanse for snart to år siden.

I januar og februar 2020 var partene stort sett blitt enige om betingelsene for samarbeidet, og det var bare signaturene som manglet. Deretter kom pandemien til Europa, og verden gikk av hengslene.

– Alt av tannhelse stengte ned, og det var unntakstilstand i stort sett hele bransjen. Vi klarte oss takket være støtte fra Innovasjon Norge og litt inntekter fra salg, sier Rasmussen.

Utover i 2020 kom samarbeidet i gang igjen. Hovedtrekkene i avtalen ble kjent i en pressemelding tirsdag formiddag.

15 millioner i investorkapital

Så langt har selskapet brukt mellom 30 og 40 millioner kroner. Rundt 15 millioner er innskutt investorkapital, like mye er kommet inn gjennom ulike tilskuddsordninger, og resten er salgsinntekter.

Pengene er gått til å sette opp produksjon, produktutvikling, oppbygging av kvalitetssystemer og pilotsalg.

Gründerne ble intervjuet i Finansavisens gründerspalte en lørdag i november 2014.

Da var planen å «trille godt opp i et tosifret millionbeløp» i løpet av et par–tre år.

– Alt avhenger egentlig av vår evne til å rulle det ut, sa Grünfeld.

Gjennombruddet har med andre ord tatt lengre tid enn planlagt.

Nå er imidlertid produktlanseringer i flere europeiske land enten i full gang eller planlagt for 2021.

Markedet for implantathelse er estimert til rundt 70 millioner pasienter globalt, og målgruppen vil typisk ha behov for to til fire behandlinger pr. år.

Labrida

(Mill. kr)20202091
Driftsinntekter2,01
Driftsresultat−5
Resultat før skatt−5,8−5
Årsresultat−5
Eiere (etter transaksjonen): Thomas Berthold Grünfeld (21,6 %), Caspar Wohlfahrt (18,6 %), Straumann Group (9,6 %), Hathon (8 %), Tore Heldrup Rasmussen (5 %), MP Pensjon (5 %), andre (32,2 %). I alt 39 aksjonærer.

– Dette nye partnerskapet er en ekte vinn-vinn-situasjon for begge selskaper. Med den innovative børsten vil vi være i stand til å tilby tannleger verden over ytterligere en løsning, uttaler Holger Haderer, head of marketing & education i Straumann Group.