Aksjonær kritiserer NattoPharma og venter budkrig

Privataksjonær kritiserer NattoPharma-styret og hevder det går mot slåsskamp om selskapet – etter at konkurrenten Kappa Bioscience kjøpte seg opp til største eier. 

PRIVATAKSJONÆR KRITISK: Kjetil Ramsøy, konsernsjef i NattoPharma, hevder kritikken mot styrets håndtering og anbefaling av Lesaffres bud på 30 kroner pr. aksje, er grunnløs.  Foto: Marius Godø
Helse

– Jeg sørger nå for at alle aksjonærer blir behandlet på en rettferdig måte. Budet fra Lesaffre – som styret anbefalte, er for lavt, hevder Gustaf Håkansson, privataksjonær i NattoPharma, til Finansavisen.

– Kappa Bioscience er en konkurrent til NattoPharma og har kjøpt seg opp til å bli største eier. De har over 10 prosent av aksjene og kan dermed blokkere Lesaffres bud.

– Det at de kjøpte aksjer i går, sannsynligvis over Lesaffres budpris på 30 kroner pr. aksje, antyder at de enten har til hensikt å blokkere budet eller plassere et høyere bud. Det virker modent for et konkurrerende bud, fastslår Håkansson overfor Finansavisen.

Fredag steg NattoPharma-aksjen   kraftig. Rundt lunsjtider var aksjen opp 11,5 prosent og ble handlet for 35 kroner – over Lesaffres budkurs. Aksjen er opp drøye 42 prosent på en knapp uke.

Kritiserer styrets håndtering

Håkonsson er privataksjonær med 50.000 aksjer i NattoPharma, en liten aksjepost i selskapet, men en av hans større enkeltinvesteringer, opplyser han til Finansavisen. 

I et åpent brev fra Håkonsson til NattoPharma-aksjonærene fredag er han tydelig på at han mener budet fra Lesaffre mandag på alle utestående aksjer i selskapet er altfor lavt, og han stiller spørsmålstegn ved styrets motiver for å godta budet.

– Dette er grunnløse påstander, svarer Kjetil Ramsøy, konsernsjef i NattoPharma, på spørsmål fra Finansavisen om tilsvar på kritikken fra aksjonæren.

Styreleder Frode Marc Bohan i NattoPharma legger til at budet var grundig vurdert:

– Styret og ledelsen er trygge på at prosessen er gjennomført på en grundig måte, over lang tid, og at alle tilgjengelige alternativer for selskapet ble vurdert før en beslutning om å anbefale et frivillig tilbud fra Lesaffre ble fattet. Styrets beslutning var enstemmig, sier Bohan til Finansavisen.

Jeg sørger nå for at alle aksjonærer blir behandlet på en rettferdig måte
Gustaf Håkonsson, privataksjonær i NattoPharma
KRITISK TIL BUDET STYRET: Gustaf Håkansson, privataksjonær i NattoPharma, kritiserer styret og hevder det har motiver for å godta budet fra Lesaffre. Foto: Privat

– Altfor lavt bud

Kappa Biosciences kjøpte seg torsdag opp til å bli største eier med 16,72 prosent av aksjene i NattoPharma – foran tidligere største privataksjonær – Sector Alarm-grunnleggeren Sjur Thorsheim som har 13,61 prosent av aksjene.

I det åpne brevet fra Håkonsson til aksjonærene i NattoPharma, hevder han budet ikke kompenserer aksjonærene:

«Jeg mener tilbudet fra Lesaffre på 30 kroner pr. NattoPharma-aksje ikke kompenserer aksjonærene for de lønnsomme vekstutsiktene til NattoPharma som et frittstående selskap.»

– Tilbudet fra Lesaffre representerer muligens en ubetydelig eller ingen premie på aksjekursen som ville ha vært rådende etter fjerde kvartalsrapporten, og har uvanlige omstendigheter. Dette får meg til å stille spørsmål ved hvorfor styret og ledelsen vil akseptere et slikt tilbud, hevder Håkansson.

Hevder styret har motiver

«De eneste, tilsynelatende, ImmunoPharma-uavhengige styremedlemmene er Sjur Thorsheim og Annette Elmqvist», fortsetter Håkansson i brevet til aksjonærene.

Dette er grunnløse påstander
Kjetil Ramsøy, NattoPharma

Aksjonæren hevder TG Montgomery og NattoPharma ser ut til å være sammenflettet:

«TG Montgomery er en av NattoPharmas største kunder av merket MenaQ7. I Norne Securities forskning ser TG Montgomery ut til å være den viktigste norske distribusjonspartneren for NattoPharma. Eqology (oppført på NOTC) avslørte spesielt at ImmunoPharmas nylige avnoteringsforsøk av Eqology mislyktes i november 2020, på grunn av tilbakemeldinger fra visse minoritetsaksjonærer»

ImmunoPharma kontrollerer Eqology og TG Montgomery (begge vitamin K2-distributører). NattoPharma har hatt transaksjoner med nærstående parter i begge selskapene gjennom årene. Alle de fire selskapene deler samme adresse i Lilleakerveien 2B i Oslo.

«Bekymringer angående potensielle interessekonflikter synes ikke å ha vært tydelige for NattoPharma historisk», hevder Håkansson. 

«Lesaffre kunne for eksempel gjennom NattoPharma-konkurrenten Gnosis, gi ImmunoPharma-interessenter verdi som ikke kan tilfalle vanlige NattoPharma-aksjonærer. Potensiell preferansepartnerbehandling med NattoPharma etter en transaksjon kan også føre potensielt motstridende parter til å akseptere et ellers utilstrekkelig tilbud», fortsetter aksjonæren.

Håkansson legger til at han er misfornøyd med at ledelsen i NattoPharma ikke åpnet for spørsmål og svar under kvartalspresentasjonen 17. februar, med henvisning til «den spesielle situasjonen».

Styret anbefaler Lesaffre

Mandag ble det kjent at styret i NattoPharma enstemmig har valgt å anbefale budet fra Lesaffre.

Budet representerte en premie på 41 prosent, 56 prosent og 61 prosent av volumvektet sluttkurs over henholdsvis én måned, tre måneder og seks måneder i forhold til fredagens sluttkurs på 24,60 kroner – da var premien 22 prosent.

Lesaffre har mottatt forhåndsforpliktelser for totalt 11.373.737 aksjer, deriblant fra alle aksjonærer representert i styret og ledelsen – tilsvarende 54,07 prosent.

I henhold til transaksjonsavtalen har NattoPharma intensjon om å kjøpe Kaydence Pharma for 5 kroner pr. aksje, noe som verdsetter sistnevnte til 27,7 millioner kroner.

NattoPharma

  • Underleverandør av ingredienser til kosttilskudd, med kontor på Lysaker i Oslo. 
  • Adm. direktør er Kjetil Ramsøy. 
  • Største aksjonær er Kappa Biosciences, som kjøpte seg opp 18. februar til å bli største aksjonær med 16,72 prosent av aksjene, foran Sjur Thorsheims investeringsselskap Pro med 13,61 prosent eierskap.