Børsmeldinger som våpen i krigen om NattoPharma

Børsmeldingene har haglet fra NattoPharma i halvannet uke i kjølvannet av at Lesaffre og Kappa Bioscience kjemper om posisjonen i selskapet. 

IKKE INVITERT TIL DIALOG: Christer Åberg, styreleder i Kappa Bioscience, er største eier i NattoPharma med 20,26 prosent av aksjene, men NattoPharma-styret tar ikke kontakt i forbindelse med oppkjøpsprosessen av selskapet. Foto: Kappa Bioscience
Helse

 

– Vi har ikke hørt fra NattoPharma-styret. De burde kontakte oss som er største eier i forbindelse med budet fra Lesaffre, sier Christer Åberg, styreleder i Kappa Bioscience, til Finansavisen.

– Det er overhodet ingen dialog mellom styret og Kappa som er største aksjonær, det er veldig merkelig i en situasjon med en budprosess, legger Åberg til.

Kriger med børsmeldinger

Den seneste halvannen uken har børsmeldingene haglet fra NattoPharma etter at Lesaffre mandag 15. februar la inn bud på 30 kroner pr. NattoParma-aksje og krav om 90 prosents akseptgrad – i et forsøk på å kjøpe opp Vitamin K2-selskapet.

Sluttkursen for aksjen fredagen før budet var 24,60 kroner og styret i NattoPharma anbefalte enstemmig aksjonærene å godta budet.

En nyhetsrik forrige uke fortsatte med kvartalsfremleggelsen for NattoPharma onsdagen, hvor styret stengte muligheten for å stille spørsmål om Lesaffres bud på selskapet.

Torsdag kom ukens tredje børsmelding. 

Kappa Bioscience svarte på budprosessen med å kjøpe seg opp til største eier med 16,72 prosent av NattoPharma-aksjene. 

Med mer enn 10 prosent av aksjene kunne Kappa både blokkere Lesaffres bud og legge inn en høyere budpris på selskapet.

IKKE SNAKKET MED KAPPA: Verken Kjetil Ramsøy, adm. direktør i NattoPharma, eller styret har tatt kontakt med største eier Kappa Bioscience. Foto: Marius Godø

Illsint aksjonær

Fredag sendte en sint enkeltaksjonær i NattoPharma, Gustaf Håkansson, ut et åpent brev til alle aksjonærene og hevdet det var på tide at aksjonærene fikk vite sannheten – NattoPharma-styret hadde motiver for å anbefale det lave Lesaffre-budet, hevdet han.

Håkansson hevdet også at det lå an til en budkrig om NattoPharma med Kappas oppkjøp og at styret måtte åpne for dialog med Kappa slik at aksjonærene ikke ble fratatt verdiene som lå i en budprosess.

Aksjonærens åpne brev og påstander om kommende budkrig, satte også fyr på NattoPharma-aksjen – som i løpet av uken steg hele 42 prosent og forrige fredag ble handlet for 35 kroner  langt over budprisen fra Lesaffre.

– Jeg leste artikkelen i Finansavisen sist lørdag med stor interesse. Det var en interessant analyse med aksjonæren om NattoPharma, bindinger og budprosessen med Lesaffre, sier Åberg.

SENDTE BREV TIL ALLE: Gustaf Håkansson, privataksjonær i NattoPharma, kritiserer styret og hevder det har motiver for å godta budet fra Lesaffre. Foto: Privat

Nytt bud fra Lesaffre

Med NattoPharma-kursen langt over Lesaffres budpris på 30 kroner også inneværende uke, og sterk kritikk rettet mot NattoPharma-styrets anbefaling av budet, ble det tid for nye børsmeldinger denne uken.

Torsdag økte Lesaffre budet til 35 kroner pr. aksje – og senket akseptgraden fra 90 prosent til 66,67 prosent av aksjen – og unngår da muligheten for at Kappa som største eier blokkerer budet.

– Jeg konstaterer at etter Lesaffres forrige bud på 30 kroner hørte jeg ingenting fra NattoPharma-styret, selv om jeg er største eier. Og jeg konstaterer at jeg heller ikke hører noe i forkant av at budet høynes, eller etterpå – og at styret sender ut børsmelding igjen og ber aksjonærene akseptere Lesaffres bud, sier Åberg.

– Hva tenker du om at Lesaffre senker akseptgraden for å unngå blokkering? Og, når skal dere legge inn bud på selskapet som alle venter på?

– Jeg tolker det som at Lesaffre er veldig interessert i å kjøpe selskapet. Jeg noterer hvordan budet er formulert, men har ingen kommentar til om vi har planer om å legge inn bud. Vi er langsiktige eiere, det kan jeg bekrefte, svarer Åberg.

Fredag var det tid for nok en børsmelding.

Kappa Bioscience kjøper ytterligere 700.000 aksjer og øker eierskapet i NattoPharma til 20,26 prosent av selskapets aksjekapital.

– Det er ikke nok til å blokkere Lesaffre. Hva er planen?

– Vi er store og langsiktige eiere, det er alt jeg kan si, svarer Åberg. 

Tidligere Kappa-bud blankt avvist

Forventningene om et snarlig bud fra Kappa Bioscience på NattoPharma, blir i så fall ikke første gangen Kappa forsøker å kjøpe konkurrenten.

28. mai i fjor la Kappa frem et ubetinget bud på 12,75 kroner pr. aksje for 11 prosent av NattoPharma. Intensjon var å kjøpe resten av selskapet for samme budkurs, dersom Kappa fikk adgang til å gjennomføre en due diligence av NattoPharma.

Budet ga ingen premie og var på linje med aksjekursen den gangen. Like etter budet kom, falt Natto-aksjen 10 prosent, men vendte opp igjen og steg til over 15 kroner i løpet av en forlenget budperiode.

Den umiddelbare responsen fra NattoPharmas styre og et flertall av selskapets aksjonærer den gangen var at Kappas bud er «vesentlig lavere enn hva som er akseptabelt».

26. juni trakk Kappa budet og hevdet blank avvisning om due diligence fra NattoPharma-styret var årsaken til at budprosessen havarerte.

– Avvisningen var vel fordi NattoPharma var verdt mer enn dere var villige til å by? Vil dere by høyere enn aksjekursen neste gang?

– NattoPharma har hatt en fantastisk fin utvikling siden forrige bud, og jeg kan ikke uttale meg om det eventuelt kommer et bud, svarer Åberg igjen.

Fredag stiger NattoPharma-aksjen 5,14 prosent og handles for 36,80 kroner på Oslo Børs – godt over Lesaffres andre budpris på 35 kroner.

– Venter Kappa på at kursen skal falle før dere legger inn et bud?

– Vi har kjøpt oss videre opp i dag og er langsiktige eiere, det er alt jeg kan si, svarer Åberg.

Det er duket for en ny uke med haglende børsmeldinger og stilltiende krigføring om NattoPharma.