Kreftkongens nye børsrakett

Roy Larsen startet med Algeta, som ble solgt for 17 milliarder. Snart går han på børs med sitt tredje kreftselskap med et arsenal av kjendisaksjonærer.

NYTT BØRSEVENTYR: Gründer Roy Larsen kapitaliserer nå opp Oncoinvent for Fase 2-studier og børsnotering. Her sammen med forskningsdirektør Tina Bjørnlund Bønsdorff og adm. direktør Jan A. Alfheim ytterst til høyre. Foto: Iván Kverme
Helse

Når man bygger opp et selskap som går på børs og blir solgt til Bayer for 17 milliarder blir det lagt merke til. Det gjorde Roy Larsen med Algeta sammen med Øyvind Bruland. Siden bygget han opp Nordic Nanovector med Jon A. Alfheim, også det som børsnotert selskap.

Snart går Larsen på børs med sitt tredje kreftselskap. Oncoinvent gjør nå en emisjon på 150 til 200 millioner kroner med Arctic Securities og DNB Markets som våpendragere. 

Investorene blir lovet børsnotering i løpet av 12 måneder samtidig med at det gjøres en ny emisjon i selskapet.

På markedet i 2026

Oncoinvent handler om bittesmå radioaktive mikropartikler under navnet Raspherin, som sprøytes inn i bukhulen der den fordeler seg i overflaten og bestråler kreftceller gjennom alfastråling kjennetegnet ved lav rekkevidde og høy effekt.

Målet var at Raspherin skal bli godkjent som medisinsk utstyr som gir en langt raskere og billigere godkjennelsesprosess enn et farmasøytisk produkt slik at det skulle være på markedet i 2020.

– Vi hadde en diskusjon med Statens Legemiddelverket og FDA i USA i 2017. Det var konklusjon til begge myndighetene at vår produkt kandidat Radspherin mest sannsynlig falt under farmasøytiske preparater regelverket. Det gjorde at vi besluttet at utvikling av Radspherin måtte endres, sier adm. direktør Jan A. Alfheim i Oncoinvent. 

– Vi har nå gjennomført mye av Fase 1-studien slik at vi har safetydata på produktet vårt, hvilket var formålet med emisjonen på 210 millioner i 2017. Neste fase er å måle effekt gjennom Fase 2A kliniske studier som skal være ferdig mot slutten av 2023.

– Hvor langt gjenstår det da til kommersialisering?

Vi må gjøre en pivotal studie før vi søker godkjenning. Det er litt vanskelig å si men vi tar sikte på tre år etter Fase 2A. Da er alt klart for kommersialisering hvis produktet fungerer og vi får godkjenning.

Prises oppover

Noen av Norges rikeste familier har investert for i håp om at Roy Larsen skal gjenta suksessen med Algeta. På eiersiden har John Fredriksens Geveran vært lenge sammen med navn som Sundt, Must, Stein Erik Hagens Canica og A. Wilhelmsen-selskapet Watrium. I tillegg er Radiumhospitalets Forskningsstiftelse store i likhet med MP Pensjon.

Aller størst er likevel Roy Larsen selv med 27 prosent av aksjene foran Hadean Ventures med 5 prosent etter å ha gått tungt inn i en emisjon for et år siden.

Prisingen er trappet opp, om enn ikke dramatisk. I 2017 ble prisingen firedoblet fra året før, i det det ble hentet kapital til 38 kroner aksjen med prising på 510 millioner. I fjor var kursen 45, og prisingen 650 millioner, mens den i år er 52 kroner med prising på 744 millioner.

Hadean og Fredriksen blar opp

Den pågående emisjonen på inntil 200 millioner kroner er tenkt å skulle finansiere selskapet gjennom Fase 2A, som er ferdig i 2023. I mellomtiden skal det dog fylles på med et ikke fastsatt beløp i reparasjonsemisjon med aksjonærer som ikke er invitert i denne runden før det skal hentes penger når selskapet går på børs en gang før sommeren 2022.

Hovedeierne i Oncoinvent har forhåndstegnet 114 millioner av emisjonen, så nær som Roy Larsen, som vil delta i reparasjonsemisjonen.

– Det har vært et svært travelt år for Oncoinvent med to kliniske studier samt produksjon av radionuclides, mikropartikler og ferdige produkter og kvalitetskontroll av kliniske leveranser samtidig med arbeidet med å utvikle nye kandidater, sier Roy Larsen.

Det er Hadean som sammen med John Fredriksen tar den største biten av Oncoinvent-emisjonen.