<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klarsignal for coronasertifikat for vaksinerte og dem med negativ test

Kommuner får nå ta i bruk coronasertifikat, men må samtidig gi gratis testing til dem som ikke er vaksinert.

    Publisert 19. nov. 2021 kl. 12.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 149 ord
    KLARSIGNAL: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på fredagens pressekonferanse. Foto: NTB

    En forskrift som vedtas fredag, vil gjøre det mulig for kommunene å ta i bruk coronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har vært coronasyke det siste halvåret eller har testet negativt for covid-19 de siste 48 timene.

    Man må altså ikke være vaksinert for å bruke sertifikatet, understreker regjeringen. Forutsetningen for at kommuner kan begynne å bruke sertifikatet i kontroll, er at de har fattet vedtak om smitteverntiltak.

    – I tillegg må kommunene ha et tilbud om gratis hurtigtest til dem som ikke er vaksinert. De arrangementene og virksomhetene som skal bruke coronasertifikat, bruker en kontrollapp for å kontrollere om sertifikatene er gyldige. Barn og ungdom under 16 år trenger ikke coronasertifikat, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

    Tromsø er blant kommunene som har varslet at de står klare til å ta i bruk coronasertifikatet, men som har ventet på at forskriften skal bli klar.