<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skal ha løsning på coronamutasjoner

– Vi ser så tydelig at den strategien verden har valgt, om å vaksinere, ikke fungerer, sier Geir Almås, som samtidig tror hans børsnoterte selskap kan sitte på løsningen.

Publisert 14. des. 2021
Oppdatert 16. des. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 622 ord
adm. direktør Geir H. Almås i SoftOx Foto: Iván Kverme

 

– Nå får vi tredje dose, og det virker som om dosene har kortere virketid. Verden må se seg om etter noe annet enn at vaksiner alene vil løse coronakrisen.

Parallelt med at Norge stenges ned på nytt igjen advarer toppsjef Geir Almås i SoftOx Solutions alle som tror at vaksinasjon er løsningen.

– I snitt har det kommet nye vesentlige mutasjoner av viruset hver hundrede dag, samtidig trenger vaksineprodusentene 100 dager for å endre vaksinene til nye mutasjoner. Det gjør at man alltid kommer på etterskudd, sier Almås.

Frykten for omikronmutasjonen herjer verden, på tross av mindre alvorlig sykdomsforløp og få registrerte dødsfall til nå.

– Det verden trenger nå er nye løsninger, begynner Almås:

– En løsning som kan deaktivere alle virus på 15 sekunder, og som opererer helt uavhengig av alle mutasjoner.

– Og det finnes?

– Sammen med Forsvarets Forskningsinstitutt har vi en løsning som vi tror kan gjøre dette.

Dreper viruset

– Vi ser så tydelig at den strategien verden har valgt, om å vaksinere, ikke fungerer, sier Almås.

Men hvordan fungerer det Almås hevder kan redde verden fra corona og alle dets mutasjoner?

– Vi skal desinfisere lungene slik man desinfiserer hendene, sier Almås.

For å gjøre dette trenger man en inhalator, oftest brukt blant astmatikere. Og så fort man blir pjusk kjøper man en enhet, inhalerer dette, som da igjen vil inaktivere viruset.

TOMME GATER: Bildet er fra Times Square, New York. Foto: NTB scanpix

– Det er en liten håndholdt enhet alle kan kjøpe på apotek når de er slitne i halsen.

– Vi anvender det samme virkestoffet som kroppens eget immunforsvar, men vi øker dosen betydelig.

Han fortsetter:

– Løsningen fungerer også intracellulært, som betyr at det trenger inn i celler. SoftOx vil deaktivere viruset inne i cellene, uten å skade vertscellen, sier han, og nevner at deaktivering er den medisinske måten å stoppe virus på.

Løsningen Almås snakker om er allerede i fase 1, og testene foregår på mennesker. Siden teknologien ifølge toppsjefen er «revolusjonerende» tror man at det vil være mulig at fase 2 og 3 kjøres samtidig, dersom selskapet har ressursene som trengs. En «fast track» kan gjøre at man kan være i gang allerede i andre halvår i 2022.

– Men dette gjelder ikke bare virus som covid- og influensavirus, men også bakterier og sopp. Da er man også langt inne i antibiotikaresistens, som tar livet av mange mennesker.

Almås drar det lengre:

– Det er en helt ny klasse medisin, og en ny måte å tenke medisin på. Det er en revolusjon.

Milliardmarked

I Nigeria ble nylig millioner av vaksinedoser kastet grunnet kort holdbarhet. Det samme har skjedd verden over siden vaksinasjonen startet, som får Almås til å dra frem en stor fordel for sitt eget produkt:

– Den er enkel, rimelig og har lang holdbarhet. I tillegg tåler den temperaturvariasjoner bedre, og er mye mer robust.

Løsningen er såpass robust at et konsortium bestående av den franske stat, ti andre europeiske nasjoner og et tyvetalls organisasjoner har søkt European Defence Fund om å støtte utviklingen av teknologien.

– Hva betyr det i kroner og øre?

– Rundt 100 millioner kroner fra konsortiet til SoftOx-teknologien, i tillegg til rundt 10 millioner fra Forsvarsdepartementet. Og er det vellykket kan det komme mye mer penger, sier Almås.

SoftOx Solutions er notert på Euronext Growth og er ikke priset til mer enn snaue 600 millioner kroner. Men dersom selskapet får sitt gjennombrudd med «lungeproduktet», kan markedsverdien plutselig mangedobles. For markedet er på milliarder av dollar.

– Men vi har ikke kalkulert i tall. Kommersialiseringen skjer trolig ved at vi får lisens av salget, hvor salget går igjennom en av de store farmasiselskapene.

– Og marginene?

– Vanvittig gode, mellom 80 og 90 prosent, sier Almås.