<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Folk blir virkelig syke, men på andre måter

Professorer og leger som står på frontlinjen varsler om annerledes sykdomsforløp ved omicronsmitte. 

    Publisert 6. jan. 2022 kl. 11.51
    Oppdatert 6. jan. 2022 klokken 11.56
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 481 ord
    PÅ FRONTLINJEN: Mucio Kit Delgado, professor i akuttmedisin ved Penn Presbyterian Medical Center. Foto: Penn Presbyterian Medical Center
    Dr. Craig Spencer, førsteamanuensis i akuttmedisin ved Columbia University Irving Medical Center. Foto: Columbia University Irving Medical Center

    Den pågående omicronbølgen gjør folk syke på en annen måte sammenlignet med tidligere, ifølge en akuttlege.

    Dr. Craig Spencer, førsteamanuensis i akuttmedisin ved Columbia University Irving Medical Center, tvitret tirsdag at færre pasienter gisper etter luft og trenger oksygen, i motsetning til den første bølgen i mars 2020.

    – Men det er så mye av det, og det påvirker pasienter på forskjellige måter, sa Spencer, og refererer til sin erfaring under et akuttmottak i New York City.

    – Marerittet er over, men dette er også skummelt.

    Stigning i Norge

    I Norge fikk vi i dag nye smittetall som viser enorm økning. Det siste døgnet er det registrert 8.385 coronasmittede i Norge. Det er 3.978 flere enn samme dag i forrige uke.

    Onsdag var 306 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratet.

    – Akkurat nå opplever helsevesenet en stor belastning. Vi har ikke så mye å gå på, sier Espen Nakstad, adm. direktør i Helsedirektoratet, til VG.

    Statistikk Helsedirektoratet siden pandemien startet. Skjermbilde: Helsedirektoratet

    Større effekt

    Spencer har jobbet på frontlinjen mot coronaviruset siden pandemien startet og forteller nå at det er satt ny rekord av personer med corona som er innlagt på akutten, i tillegg til ekstremt høye antall ikke-coronapasienter. 

    – Under den første bølgen var corona det eneste vi så på akuttmottaket, sa han.

    Ifølge Spencer gjør viruset eksisterende medisinske tilstander verre. For eksempel kan det utløse en livstruende tilstand hos personer med diabetes, kalt diabetisk ketoacidose. Eldre mennesker med COVID-19 kan bli for svake til å komme seg ut av sengen, klarer ikke å gå og kan dermed ikke forlate sykehuset.

    – Det som også er annerledes nå, er at covidsmittede ofte ligger i senger ved siden av pasienter som har gjort alt for å unngå viruset. Kreftpasienten på kjemoterapi. Folk med nedsatt immunforsvar eller alvorlig syke på annet vis, sier Spencer. 

    Oppfordrer til boost

    Det er fortsatt uklart om omicron i seg selv forårsaker andre symptomer enn andre varianter eller om immunitet mot tidligere infeksjoner eller vaksinasjoner hindrer den i å bli mer alvorlig.

    Spencer sa at de fleste av de sykeste pasientene med COVID-19 var uvaksinerte. 

    – Hvis du ikke har blitt vaksinert eller boostet ennå, er det virkelig på tide nå. Det utgjør en forskjell. 

    Uvaksinerte blir sykere

    Mucio Kit Delgado, professor i akuttmedisin ved Penn Presbyterian Medical Center akuttmottak, skrev på Twitter mandag at han hadde sett et «påfallende konsistent mønster» i symptomer basert på vaksinasjonsstatus.

    – Etter min erfaring er det uvaksinerte mennesker som blir syke og må legges inn på sykehus fordi de trenger oksygen, sier Delgado. 

    – Noen enda yngre enn meg, sa han.