Gulden har sendt Puma til værs

Fem år etter at Bjørn Gulden tok over Puma er aksjeverdiene tredoblet. – Vi har fortsatt størst vekstpotensial, sier nordmannen.

SUKSESS I UTLANDET: - Puma er mindre enn Nike og Adidas, men vi er fortsatt det sports­merket i verden som har størst vekstpotensial, sier Puma-sjef Bjørn Gulden. Foto: Brian Cliff Olguin
Industri

– Vi omsetter nå for litt over 5 milliarder euro i året og tjener 7–8 prosent. Puma er mindre enn Nike og Adidas, men vi er fortsatt det sports­merket i verden som har størst vekstpotensial, sier Bjørn Gulden.

Det lover godt for Puma-­aksjonærene, som har vært med på et eventyr etter at Gulden tok over som Puma-sjef mot slutten av 2013. Da sto Puma-aksjen i 20 euro. Nå handles den til over 60.

Den største forskjellen er at Puma har investert langt mer i markedsføring, og i går var sjefen i Norge for å markere at han hadde kapret Karsten Warholm som ny Puma-frontfigur for å booste veksten ytterligere.

– God incentivpakke

Gulden gjorde selv suksess hos erkekonkurrenten Adidas før han snudde danske Panduro trill rundt og åttedoblet verdiene. Deretter hyret franske Kering ham til å snu det tyske, kriserammede merket Puma. Han legger ikke skjul på at suksessen lønner seg også for ham.

– Jeg har en god incentivpakke og har alltid tenkt at man tjener godt hvis man gjør en god jobb.

– Man må ha en grunnlønn og en bonus hvis det går bra. I tillegg har man aksjer eller opsjoner, men det spiller liten rolle akkurat hva man har. Det finnes mange typer aksjegodtgjørelse, men offisielt har jeg ikke vanlige aksjer, sier Gulden.

– Jeg har tatt del i verdiskapningen. Men det er Puma som er det viktige, sier han uten å ville snakke om hvor mye han har tjent på suksessen.

Fra 3 til 5 mrd. euro

Da Gulden overtok Puma, rapporterte selskapet en årsomsetning på under 3 milliarder euro etter en nedgang på hele 300 millioner euro fra året før. Nå omsetter selskapet for over 5 milliarder euro.

– Da jeg kom inn på slutten av 2013, gikk det ikke så bra, men når man blir spurt to–tre ganger om å ta over, så kan man sette noen betingelser. Mine krav var at vi ikke skulle være kortsiktige, men at vi skulle investere i folk, i infrastruktur og markedsføring.

– Jeg lovet 10 prosents vekst i året og at vi skulle tjene litt mer hvert år til vi tjener ti prosent av omsetningen. Det har vi klart, og vi tjener hvert år litt mer enn vi lover børsen, sier Gulden.

– Hvor er dere om fem år?

– Jeg vil ikke si hvor vi er om fem år, for vi legger en slik plan nå. Vi må fortelle børsen om den først, men vi har stort potensial i Kina og USA, mens Europa har vært litt tregere. Men målet er vekst overalt, sier han.

NY BOLT: Karsten kan bli en norsk Usain Bolt hvis han fortsetter, sier Puma-sjef Bjørn Gulden som har funnet Pumas erstatning på friidrettsbanen etter at Bolt forlot arenaen. Foto: Ivan Kverme

En verdensmesteravtale

Metoden er å knytte til seg ambassadører over hele verden.

– I USA begynte vi med basket samt musikere og rappere. I Kina har de begynt å løpe, men fortsatt er de veldig fritidsorienterte, slik at vi har knyttet til oss kjente designere og modeller. I Europa går det i fotball og fitness, sier Gulden.

– Vi satser på friidrett fordi det er kjernen i all sport. Man må kunne løpe og hoppe, og de beste til det driver friidrett. Karsten Warholm er topp i verden i friidrett, og han har en personlighet som lager storyer. Karsten kan bli en norsk Usain Bolt hvis han fortsetter, sier Gulden.

– Men vi sier aldri hvor mye vi betaler. Avtalen med Karsten Warholm er en verdensmester verdig. Han har en grunnlønn samt bonus hvis han løper fort samt bonus for mesterskap.

Fotballinvalid

Selv er Gulden tidligere fotballspiller fra Strømsgodset og Bryne, der han ble cupmester i 1987, før han som 18-åring ble proff i Nürnberg. Det har kostet ham et ødelagt kne, men takket være titanprotese løper han og spiller tennis og sykler i tillegg til å gå diverse turrenn på ski.

Fra friidrettsbanen kan han skilte med en personlig rekord på 60-meter på lynraske 7,4, tatt med god gammeldags stoppeklokke.

Gulden er sønn av tidligere håndball- og fotballspiller Arild Gulden, bedre kjent som «Kringla».

Nyheter
Industri