CFRA setter Tomra i taper-portefølje, mens SEB er bekymret for nullvekst og skyhøy prising

Tomra var priset til 60 ganger inntjeningen, men stuper på børsen idet analyseselskapet CFRA Research tar aksjen i sin skrekkportefølje i Europa.

EUROPAS VERSTE AKSJE? Konsernsjef Stefan Ranstrand i Tomra har vært høyt verdsatt i aksjemarkedet, men nå mener flere analytikere det lyser røde varsellamper, og amerikanske CFRA mener Tomra er en av Europas verste aksjer å eie. Foto: Eivind Yggeseth
Industri

Det amerikanske analyseselskapet CFRA Research har spesialisert seg på å finne aksjer der regnskapsrapportene ikke viser det sanne bildet av selskapets helse.

Nå har tallknuserne funnet norske Tomra, og plassert aksjen i sin «Biggest Concern»-portefølje for Europa sammen med andre selskaper med store mengder røde varsellys i regnskapene.

Verstingporteføljen har siden starten i 2007 falt med 77,7 prosent.

Tomra tas inn i porteføljen etter tre års fenomenal aksjekursoppgang fra drøyt 80 kroner til en topp på nær 300 – eller nær 60 ganger det markedet tror selskapet kommer å rapportere i fortjeneste pr. aksje for 2019.

Tre bekymringer

Men avtagende ordreinngang i 2. kvartal har sendt kursen ned, og i går stupte den nye 4 prosent etter at CFRA hadde plukket ut aksjen blant en av verstingaksjene i Europa. Analysen er forbeholdt kunder, men Finansavisen kjenner hovedpunktene i den.

Regnskapsknuserne i CFRA legger særlig vekt på tre forhold i Tomra. For det første peker de på at et hopp i lagerbeholdningen har skjedd samtidig med fall i ordrereserven, hvilket har medført en økning på 19 prosent i antallet dager varene ligger på lager. Dette er ifølge CFRA drevet av en uventet fall i etterspørselen ved et 15 prosent fall i salget av sorteringsmaskiner.

Når aksjen er priset så høyt som den er, er det en forventning om fremtidig vekst
Truls Kolsrud Engene, SEB

Dernest bekymrer CFRA seg for at kundefordringene øker, og at de i samtaler med Tomra skal ha fått opplyst at dette skyldes at selgerne har sukret salgsvilkårene for å demme opp for svakere etterspørsel blant annet i USA.

NEGATIV: Truls Kolsrud Engene i SEB er skeptisk til den høye prisingen av Tomra kombinert med at selskapet ikke har noen organisk vekst. Foto: Iván Kverme

At viseadm. direktør Volker Rehrmann i tillegg solgte en betydelig del av sine Tomra-aksjer etter halvårsrapporten mener de også er et sterkt signal.

Tomra slår tilbake

Finansdirektør Bing Zhao i Tomra skriver i en epost til Finansavisen at man ikke kan knytte ordreinntaket direkte til lagerbeholdningen, og at selskapet har rapportert at lavere ordreinntak skyldes svakere moment i USA innen matsortering.

Zhao skriver også at økningen i kundefordringene er for liten til å kunne knyttes til noen spesiell kilde, men at det handler mer om færre forhåndsbetalinger enn sukrede betalingsvilkår som har påvirket arbeidskapitalen negativt.

SEB er også bekymret

SEB-analytiker Truls Kolsrud Engene pekte imidlertid på noe av det samme som CFRA da han for to uker siden anbefalte salg av Tomra-aksjen i det han varslet at tredje kvartal vil kunne bli det første kvartalet siden 2017 uten underliggende vekst i inntektene.

– Vår observasjon er at Tomra har hatt svakere ordreinngang i første halvår  ned 5 prosent fra året før, mens ordrereserven var ned 15 prosent.

– Bekymringen er at det kan synes som det ikke er noen organisk underliggende vekst i tredje kvartal. I første halvår har veksten vært valutadrevet slik at underliggende vekst var null.

– Når aksjen er priset så høyt som den er, er det en forventning om fremtidig vekst, og der er det et problem på kort sikt for Tomra, sier Engene.

tomra
Nyheter
Aksjeanalyse
Industri
Børs
Aksjeanalyse