Ny ordre ga kursfest i Polight

Polight har på kort tid fått sin andre ordre på over 30.000 TLens Silver-linser. Det ga et kurshopp på over 30 prosent.

FORNYET TILLIT: Konsernsjef Øyvind Isaksen i Polight kommer stadig nærmere at deres linse TLens Silver blir tatt i bruk i en applikasjon. Foto: Ivan Kverme

– Dette er et forsterket signal om at denne produsenten vil benytte vår linse, sier konsernsjef Øyvind Isaksen i Polight.

Det Horten-baserte selskapet har i flere år jobbet med å utvikle en helt ny linse som kan brukes i smarttelefoner og andre typer wearables. Den nye linsen, som går under navnet TLens Silver, fokuserer raskere enn dagens linser og bruker også langt mindre strøm.

I forbindelse med andrekvartalsrapporten i midten av august, meldte Polight om sin første store kontrakt på 33.000 testlinser. Fredag børsmeldte selskapet at den samme produsenten har lagt inn en bestilling på nye 35.000 linser.

– At de bestiller såpass mange nye linser før den siste testfasen er gjennomført, er selvfølgelig positivt, sier Isaksen.

Vanvittig kurshopp

Da den forrige linsebestillingen ble kjent, gikk det to uker før Polight-aksjen gikk bananas. I løpet av noen få dager steg aksjen hele 300 prosent, uten at det hadde kommet ytterligere nyheter fra selskapet.

Arctic-analytiker Henriette Trondsen forklarte oppgangen med økt aktivitet på diverse aksjefora, og la til:

«Jeg tror grunnen til kurshoppet er at flere først nå har fanget opp nyheten om at en kunde bestilte et større volum med testlinser. Det øker sannsynligheten for at Polight vinner en endelig kontrakt i slutten av året».

I løpet av året

Fredagens børsmelding ble imidlertid fanget opp umiddelbart. I løpet av noen få minutter spratt aksjekursen opp over 30 prosent til godt over 30 kroner.

Ettersom aksjekursen har kommet en del ned den seneste måneden, omsettes aksjen nå et par kroner høyere enn den forrige toppen.

Aksjen er likevel kraftig ned siden børsnoteringen til 50 kroner for ett år siden.

Vi vet foreløpig ikke om de vil velge vår linse, eller hvor store volumene blir, men vi er optimister
Øyvind Isaksen, Polight

Isaksen kan foreløpig ikke røpe hvem smartklokkeprodusenten er, og han vet heller ikke når det nye produktet skal lanseres.

– Det vil være avhengig av strategiske forhold som denne produsenten må vurdere, men vi regner likevel med at det skjer i løpet av året. Vi vet foreløpig ikke om de vil velge vår linse, eller hvor store volumene blir, men vi er optimister.

Helt ny liga

Polights historie strekker seg tilbake til 2005. Da kom selskapet i kontakt med noen russere som hadde utviklet et polymermateriale, som best kan sammenlignes med en geléklump.

Dette materialet ble så videre undersøkt i samarbeid med Sintef.

«Da ble det oppdaget at materialet passet perfekt til å kopiere funksjonene til linsen i det menneskelige øyet, og at det derfor ville passe godt i små, kompakte kameraer,» sa Isaksen til Finansavisen i fjor høst.

I tillegg til at Polight jobber med å få linsen inn i forskjellige bærbare applikasjoner og mobiltelefoner, er teknologien også utviklet til å avlese strekkoder, samt innen robotteknologi, hvor det er behov for raske og presise kameraer for å montere små komponenter effektivt.

Den nye linsen testes også ut i neste generasjon mikroskoper, samt for andre medisinsk bruksområder.

– Vi opplever litt oppoverbakke når vi er ute å presentere våre produkter fordi de foreløpig ikke er tatt i bruk. Hvis vi lykkes med denne smartklokkeprodusenten, får det videre salgsarbeidet en god dose smøring. Da har vi vist at vi kan levere et produkt, noe som gjør at vi kan spille i en helt annen liga, sier Isaksen.