ESG-favoritten Tomra sables ned av analytikerne

ABG Sundal Collier knuser Tomra i en fersk analyse. På fire måneder er 13 milliarder tapt, men ABG mener verdien skal ned ytterligere 8 milliarder.

FALLER: Tomra og konsernsjef Stefan Ranstrand opplevde en heftig børsoppgang frem til sommeren. Nå er alt borte.  Foto: Eivind Yggeseth

Kombinasjonen ESG og vekst skapte et børseventyr for Tomra. På to år steg aksjen nær 250 prosent, og det ble skapt børsverdier for over 30 milliarder kroner.

Men vekstdrømmen kan være bare en drøm. På mindre enn fire måneder har aksjen kollapset på Oslo Børs. Godt over 13 av børsmilliardene er forduftet.

Etter å ha nådd børstoppen rundt sankthans rapporterte Tomra svakere ordreinngang og fall i ordrereserven i halvårsrapporten. Det førte til at investormarkedet gradvis endret synet på Tomra.

I forrige uke omtalte Finansavisen det amerikanske analyseselskapet CFRA hadde tatt Tomra inn i sin skrekkportefølje (Biggest Concern list, red. anm.), en portefølje som på 12 år hadde falt nesten 80 prosent.

Dermed falt Tomra fra over 220 kroner og ned mot 200. CFRA pekte på svak ordreinngang, økte kredittider som for å sukre salget og innsidesalg fra ledelsen i selskapet.

ABG slakter Tomra

Her hjemme følges Tomra-aksjen av syv analytikere, og Bloombergs oversikt viser at de i snitt har kuttet sitt kursmål i Tomra fra 270 kroner til 235 kroner.

I forrige uke senket Danske Bank Markets sitt kursmål, og mandag melder både ABG Sundal Collier og DNB Markets seg på kuttrunden.

ABG Sundal Collier publiserte en analyse som anbefaler kundene å selge Tomra-aksjer i det analytikerne spår aksjen ned til 150 kroner.

Bak analysen står Øystein Lodgaard. Han peker på at Tomra kommer til å rapportere skuffende ordreinngang også i tredje kvartal.

Han skriver i analysen at Tomra på grunn av svak etterspørsel fra matprodusenter i USA vil rapportere negativ vekst fra fjerde kvartal 2019, hvilket vil bety reduserte resultater. ABG peker på at markedets forventninger til tallene er for høye både for 2020 og 2021.

ABG nevner at det er gode vekstutsikter i Tomra på lang sikt, men at denne veksten er mer enn priset inn i aksjen. Meglerhuset mener at dagens Tomra ikke er verdt mer enn 105 kroner aksjen, men potensialet i nye markeder gjør at aksjen kan forsvare en kurs på 150 kroner, ifølge ABG.

Finansavisen lyktes mandag ikke å komme i kontakt med Lodgaard.

I sin ferske analyse peker han også på at det er mye usikkerhet og at flere nye markeder ligger tre år frem i tid. Konklusjonen er at svak ordreinngang, sannsynlighet for å levere svakere tall enn markedet venter og en høy verdsettelse gjør at ABG kutter anbefalingen fra «hold» til «selg» med kursmål på 150 kroner – ned fra 270 kroner.

Hoderystende prising

– Jeg slet veldig med å forstå at Tomra-aksjen skulle handles for 300 kroner, da den var voldsomt dyr, sier analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets, som viser til at aksjekursen snuste på 294 kroner i slutten av juni.

Kursmål 220 kroner: Analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets. Foto: DNB Markets

– Nå kan det kanskje diskuteres om et aksjefall på 30 prosent er riktig, men vi har lenge vært skeptiske til Tomra. Oppsummert skyldes det at vi er bekymret for at markedet må justere ned sine forventninger til Tomras driftsresultat, EBITA, når selskapet rapporterer sine regnskaper for tredje kvartal, sier Veddeng.

Han viser til at konsensusestimatene ligger minst 15 prosent for høyt for Tomra driftsresultat i fjerde kvartal.

Når markedet får en oppdatert guiding fra panteselskapet i forbindelse med rapporteringsdagen 21. oktober, frykter Veddeng at markedet vil kutte sine estimater igjen.

– Samtidig som at ordreinngangen har falt noe, vektlegger andre i markedet at selskapet også har fått et økende varelager. Noen tror dessuten at ordreinngangen har vært enda svakere enn det som er blitt rapportert. Men vi tror det er fallende inntjeningsestimater som er hoveddriveren bak aksjefallet vi nå observerer, sier Veddeng.

Shorterne skyter fart

Til tross for at Tomra-aksjen har vært i fritt fall på Oslo Børs siden mai, er det knapt nok noen som har shortet aksjen i den perioden. Ifølge shortrapporten fra SpareBank 1 Markets i forrige uke er det kun knappe 2 prosent av de utestående aksjene som er shortet.

Men disse posisjonene er tatt opp i løpet av de seneste ukene, og trenden er soleklar:

– Shorterne i Tomra kommer fra veldig lave nivåer, men skyter nå fart. Den seneste uken har volumet økt ytterligere 0,7 prosentpoeng, sier analytiker Odd Weidel i SpareBank 1 Markets, som har stått bak shortrapporten i fire år.

– Det er sjeldent vi ser så store, markante forskjeller i så store selskaper med lang børshistorikk. Typisk vil slike endringer kun inntreffe i små selskaper som nylig er børsnotert, sier Weidel.

Kuriøst nok i denne sammenhengen medfører den økte shortinteressen at SpareBank 1 Markets anbefaler kjøp av Tomra-aksjen i sin shortrapport.

– Så lenge shortinteressen tar seg opp, vil vi anbefale å kjøpe aksjen. Det må imidlertid ses i en porteføljesammenheng, for det vil ikke lønne seg som enkeltinvestering på kort sikt, advarer Weidel, som kan skryte av at hans kvantitative portefølje i flere år har levert positiv meravkastning «selv om vi skulle ønske at vi hadde fått bedre resultater i 2019».