Carnegie nedgraderer Yara

Yara-ledelsen har i lang tid sett frem til gullårene som skulle komme i 2020 og 2021. Carnegie-analytiker Morten Normann tror festen uteblir.

RETT VEI: Yara-sjef Svein Tore Holsether har så langt i år lagt frem kvartalstall som har vært mye bedre enn tidligere år, og analytikernes forventninger er at fremgangen skal fortsette. Foto: Foto: Eivind Yggeseth

«Vi begynner å se konturene av bedre tider,» sa Yara-sjef Svein Tore Holsether til Finans­avisen for nøyaktig ett år siden.

Da hadde gjødselgiganten slitt med både svake markeder og dårlig inntjening i lang tid. Halmstrået til Yara-ledelsen var at det fremover skulle bygges få nye fabrikker, slik at etterspørselsveksten etter hvert skulle tette igjen tilbudsoverskuddet. 

Forhåpningene var at dette skulle skje i år, og at 2020 og 2021 skulle bli årene hvor selskapet for alvor kunne høste inn på en bedret markedsbalanse og høyere gjødselpriser.

Kina overrasker

Denne spådommen har lenge sett ut til å slå til. Både i første og andre kvartal i år har Yara levert sine beste kvartalstall på flere år. Selv om markedet tror at fremgangen skal fortsette, heller Carnegie-analytiker Morten Normann kaldt vann i blodet på alle som tror at Yaras inntjeningen skal gå til himmels.

I en ny analyse blir kursmålet barbert fra 475 til 400 kroner, og anbefalingen nedgradert til «hold». Onsdag ettermiddag var Yara-aksjen ned 0,9 prosent til 384,20 kroner.

«Vi forventer nå en negativ endring i ureabalansen for 2020 og 2021. Mens vi tidligere så for oss sterkere vekst i etterspørselen enn i den kombinerte produksjonsveksten og eksporten fra Kina, forventer vi nå det motsatte,» skriver han i analysen.

KUTTER: Carnegie-analytiker Morten Normann har nedjustert sine EPS-estimater med 17 prosent. Foto: Iván Kverme

Høyere eksport fra Kina er en viktig driver for at balansen i gjødselmarkedet er i ferd med å endres, ifølge Normann. Tidligere spådde han at Kina ville eksportere rundt 3 millioner tonn i 2019, men allerede så langt i år har kineserne sendt 2,7 millioner tonn gjødsel ut til verdensmarkedet.

– Vi går nå inn i en periode med et slapt hjemmemarked for kinesiske produsenter, samtidig som kapasitetsutnyttelsen er stabil på et høyere nivå enn i fjor. Eksporten fra Kina vil derfor bli høyere enn jeg tidligere anslo, og kanskje på så mye som 4 millioner tonn, sier han.

Prisene har kommet ned

I tillegg spår Carnegie-analytikeren at resten av verden også vil få fart på gjødselproduksjonen, dels som følge av ny kapasitet kommer til, og dels fordi tidligere stengte fabrikker blir blåst liv i.

– Dette markedet er veldig uoversiktlig, så det vi har å forholde oss til er prisene, som har kommet ned de seneste par månedene. Det kan tyde på at markedet ikke er så sprekt som mange har forventet, sier Normann, og legger til:

 – Det er flere fabrikker som har gjenopptatt produksjonen i blant annet Ukraina og Romania. Eksporten fra for eksempel Romania gjorde et hopp den seneste måneden som indikerer 1 million tonn på årsbasis. Det meste som kommer av data trekker i samme retning.

Forventninger om en svakere markedsbalanse de neste to årene gjør at Carnegie har nedjustert EPS-estimatene med 17 prosent, til 3,7 dollar i 2020 og 4,08 dollar i 2021. Dette er henholdsvis 9 og 14 prosent lavere enn konsensus blant nordiske analytikere.