Kjendisrush i Norske Skog

Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Torstein Tvenge er bare noen av finansprofilene som har kjøpt aksjer i Norske Skog, men så langt har festen uteblitt.

TILBAKE PÅ BØRS: Norske Skog returnerte i forrige uke på Oslo Børs med nær 1.200 aksjonærer. Her ved konsernsjef Sven Ombudstvedt. Foto: Eivind Yggeseth
Industri

– Jeg har tro på skogen, den aktive utbyttepolitikken og hele det nye konseptet til selskapet, sier Torstein Tvenge.

Investoren og datteren Marianne sitter gjennom spredte posisjoner på til sammen 2,5 millioner aksjer i det tradisjonsrike industriselskapet. Aksjebeholdningen som er verdt rundt 100 millioner kroner gjør far og datter til Norske Skogs tredje største aksjonær.

Tvenge, som har bygget seg opp i eiendomsmarkedet og ifølge Kapital har en formue på 14 milliarder kroner, er imidlertid på langt nær den eneste profilerte finansaktøren som har gått inn på eiersiden i forbindelse med Norske Skogs børsretur.

Norske Skog

* Industriselskap som i hovedsak produserer magasin- og avispapir ved seks fabrikker i Norge (Saugbrugs og Halden), Australia, New Zealand, Frankrike og Østerrike.

* Selskapets papirmaskiner omsatte i fjor for 12,6 milliarder kroner med et brutto driftsresultat på rundt 1 milliard.

* Selskapet gikk konkurs i desember 2017, men etter et en omfattende restruktureringsjobb returnerte selskapet på børsen 18. oktober. Investeringsselskapet Oceanwood er gjennom NS Norway Holding største aksjonær med 42,5 prosent av aksjene.

Kjendisfesten uteblir

I en fersk aksjonæroversikt står Arne Fredlys Apollo Asset Limited oppført med 375.000 aksjer, mens oversikten viser at Astrup-familien, gjennom selskapet Pactum, og hotellinvestor Lars Wenaas har sikret seg 350.000 aksjer hver.

TREDJE STØRST: Torstein Tvenge og familien sitter på Norske Skog-aksjer til rundt 100 millioner kroner. Foto: Helene Abusdal

Alle de tre er, sammen med skipsreder og investor Arne Blystad, dermed inne på topp 30-listen over Norske Skogs aksjonærer.

Lenger ned følger tidligere Norse Securities- og ABG Sundal Collier-megler Ketil Skorstads Tigerstaden med 325.000 aksjer, mens Wilhelm Wilhelmsen-familiens Toluma Norden er 38. største aksjonær med 250.000 aksjer.

Norske Skogs største aksjonærer

NS Norway Holding (Oceanwood)

42,5

DNB Markets meglerkonto

15,7

Arctic Funds

2,7

Handelsbanken

2,3

MP Pensjon

2,1

Cliens Sverige Fokus

1,8

SEB Prime Solutions Sissener Canop

1,7

DNB NOR Markets

1,3

Eika Spar

1,2

RBC Investor Services Bank

1,1

First Generator

1,1

Fram Realinvest (Marianne Tvenge)

1

Eika Norge

1

Tveco (Torstein Tvenge)

1

Verdipapirfondet Delphi Norge

0,9

ABG Sundal Collier

0,8

DPAM Invest B

0,7

Nordea Bank

0,7

Holberg Norge

0,7

Mandatum Life Insurance

0,6

Adrigo Small and midcap

0,5

Songa Trading (Arne Blystad)

0,5

Catella Hedgefond

0,5

Holmen Spesialfond (Oskar Bakkevig)

0,5

Torstein Tvenge

0,5

Marianne Tvenge

0,5

Apollo Asset Limited (Arne Fredly)

0,5

Pactum (Astrup-familien)

0,4

Skandinaviska Enskilda Banken

0,4

Wenaasgruppen(Lars Wenaas)

0,4

I likhet med Tvenge har Fredly latt seg friste av konsernsjef Sven Ombudstvedts forespeiling om utbytter på 500 millioner kroner i året.

Basert på børsprisingen på 38 kroner aksjen, som verdsatte egenkapitalen til drøye 3,1 milliarder kroner, tilsvarer det en direkteavkastning på over 16 prosent.

Enn så lenge kan det imidlertid se ut til at festen uteblir.

Selv om tilretteleggeren ABG Sundal Collier har mulighet til å gjennomføre støttekjøp av inntil 4,5 millioner aksjer frem til 15. november, gjennom overtildelingsmekanismen som ligger til grunn for den såkalte «greenshoe»-opsjonen, var aksjen ned 2,6 prosent tirsdag ettermiddag.

«Det er en del døende businesser som handles på lave multipler. Men Norske Skog ser billig ut», sa Fredly til Finansavisen i forrige uke.

Tvenge viser blant annet til at flere fabrikker i verden er lagt ned de seneste årene.

– Jeg tror ikke nødvendigvis Norske Skog kommer dårligere ut av dette scenariet, sier han, og legger til:

ER MED 1: Arne Fredly er med sine 375.000 Norske Skog-aksjer inne på topp 30-listen. Foto: Iván Kverme

– Det er en rimelig aksje med minimalt med gjeld. Utbyttepolitikken er dessuten langt mer interessant enn for de fleste andre selskaper på Oslo Børs, herunder også de som påberoper seg å være «grønne». Jeg tror også fondsforvaltere vil bli mer opptatt av denne sektoren fremover, sier han.

Selskapet har blant annet varslet en bredere satsing for å få flere ben å stå på utover papirproduksjonen. Bioenergi og emballasjeproduksjon er blant annet trukket frem som mer fremtidsrettende segmenter.

– Står du da klar til å gå inn med mer penger hvis det trengs?

– Hva jeg gjør om tre måneder eller ett år ser jeg ingen hensikt i å uttale meg om i media, sier Tvenge.

Solgte med tap

Halvannet år før konkursen i desember 2017 var Tvenge oppført som den 20. største aksjonæren i selskapet med 2 millioner aksjer.

Investoren sier han solgte seg ut «en god stund før det begynte å rakne».

– Jeg tapte likevel en del penger, både privat og gjennom et av firmaene, sier han, og fortsetter:

– Men jeg har ikke oversikt over beløpet.

Investor Øystein Stray Spetalen tapte på sin side rundt en kvart milliard kroner sammen med hotellkonge Petter Stordalen og corporate-topp Ove Gusevik, da trioen forsøkte å restrukturere selskapet for ti år siden.

ER MED 2: Øystein Stray Spetalen og familien kontrollerer 300.000 Norske Skog-aksjer. Foto: Eivind Yggeseth

Det mislykkede raidet ser likevel ikke ut til å ha satt varige spor hos Spetalen, som nå er tilbake på aksjonærsiden.

Gjennom selskapene Saga Tankers, Ferncliff TIH II og Ferncliff, samt aksjer privat både i sitt eget, konas og barnas navn, kontrollerer Spetalen 300.000 aksjer.

Spetalen besvarte tirsdag ikke Finansavisens henvendelse.

Under et foredrag høsten 2017 kastet han imidlertid noe lys på hva han mente gikk galt forrige gang.

«Norske Skog var fullstendig administrasjonsstyrt. I tillegg hadde styret lav finansiell kompetanse. Det forsto ikke hva som måtte gjøres. Petter Stordalen sa at vi måtte ha styrelederen, ellers blir vi lurt. Og det ble vi. For her forelå det muligheter til salg av virksomhet i Australia til 5 milliarder og i Kina til 2 milliarder, men tingene ble ikke forelagt styret», sa Spetalen.

Oceanwood med 42 prosent

Den ferske aksjonæroversikten viser videre at tidligere eneeier Oceanwood og investeringsdirektør John Chiang nå sitter med 42,5 prosent av aksjene gjennom det norskregistrerte selskapet NS Norway Holding.

ER MED 3: Investor Ketil Skorstad eier 325.000 Norske Skog-aksjer. Foto: Eivind Yggeseth

Av forvaltere har blant andre Jan Petter Sisseners Sissener Canopus lastet seg tungt opp, med 1,4 millioner aksjer, sammen med First Generator-forvalter Martin Mølstærer, som sitter med 880.000 aksjer.

Andre kjente navn på listen, som for øvrig består av nær 1.200 investorerer der 700 har færre enn 500 aksjer, inkluderer forretningsmann og aksjetrader Tore Aksel Voldberg, investor Hans Herman Horn og milliardær Carl Erik Krefting.

Jan Haudemann-Andersens bror, fastlege Stein Vidar Haudemann-Andersen, har sikret seg 15.000 aksjer gjennom investeringsselskapet Adrian.

Snart to år etter konkursen, er tradisjonsrike Norske Skog igjen preppet for børsnotering.  Foto: Iván Kverme
norske skog
sven ombudstvedt
øystein stray spetalen
arne fredly
torstein tvenge
marianne tvenge
ketil skorstad
ove gusevik
petter stordalen
john chiang
jan petter sissener
martin mølsæter
tore aksel voldberg
stein vidar haudemann-andersen
carl erik krefting
hans herman horn
arne blystad
Nyheter
Industri
Børs