Havyard må  igjen bøye hodet for långiverne

Havyard ryker på nok en smell på to problemprosjekter og risikerer å bryte lånevilkårene. For andre gang.

MOT LÅNEBRUDD: Geir Johan Bakke må innlede dialog med eiere og långivere igjen etter at det går mot nok et brudd på lånebetlngelsene.  Foto: Eivind Yggeseth
Industri

– Verftene i Norge har vært flinke til å omstille seg, men de har senket prisene og økt risikoen. Det får store konsekvenser ved forsinkelser og økt timeforbruk. Det er en altfor stor belastning for oss, sier Havyard-sjef Geir Johan Bakke.

I går meldte Havyard at det kommer ytterligere tap knyttet til to byggeprosjektet ved selskapets verft i Leirvik.

Det samme meldte selskapet i mars, noe som medførte at det måtte fremforhandles nye betingelser med långiverne. I tilknytning til dette ble også datterselskapet MMC First Process solgt, noe som styrket likviditeten med 225 millioner kroner. Selskapet anså da refinansieringen som avsluttet.

– Det var tilstrekkelig, men vi ser nå at det er veldig sannsynlig at vi i fjerde kvartal kommer i brudd med kravene knyttet til blant annet arbeidskapital og egenkapital, sier Bakke til Finansavisen nå.

Runde nummer to

Dermed er en ny runde i gang. Hvor store tap det nå er snakk ønsker ikke Havyard-sjefen å gå ut med. Han ønsker heller ikke å si om han har vært i kontakt med långiverne om den nye situasjonen og hvordan de eventuelt stiller seg til det.

– Vi vil innlede dialog med alle interessenter, sier Bakke.

– Betyr det også at dere vil vurdere å hente ny egenkapital?

– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer om dette. Vi forstår at interessentene våre er skuffet. Vi er skuffet selv også. Vi mener imidlertid at vi skal klare å snu skuten, sier han.

– Alt annet går bra

Ved utgangen av andre kvartal hadde Havyard en ordrebok på 4,6 milliarder kroner. Den omfatter bygging av en rekke elektriske ferger for Fjord1.

– Bortsett fra de to prosjektene går alt bra. Når skal vi få de to skipene  levert, og etter det har vi en sunn og god ordrebok med normal aktivitet på verftet, sier Bakke.

havyard
verft
Nyheter
Industri