Mageplask for poLight

36 timer etter at poLight-sjef Øyvind Isaksen snakket varmt om en smarttelefonkunde, sendte selskapet ut en børsmelding om at samarbeidet var kansellert.

SKUFFER: Konsernsjef Øyvind Isaksen i poLight mistet en viktig smarttelefonkunde fredag kveld. Foto: Ivan Kverme
Industri

På kvartalspresentasjonen til poLight forrige torsdag lettet konsernsjef Øyvind Isaksen på sløret og informerte investorene om at selskapets linse stadig kommer nærmere kommersiell bruk i to nye produkter. Det dreide seg om en smarttelefonprodusent og en strekkodekunde.

«Selv om det fortsatt er en viss risiko for at noe kan gå galt, og at de ikke vil ta vår linse i bruk, har vi klare indikasjoner på at begge ønsker å ta den i bruk», sa Isaksen til Finansavisen.

Fredag kveld klokken 20.49 var situasjonen imidlertid snudd fullstendig på hodet og selskapet sendte ut en børsmelding hvor det meldte at smarttelefonprosjektet var kansellert. 

– Vi har ikke noen god forklaring på hvorfor kunden bestemte seg for ikke å lansere telefonen på markedet. Det er sånn som skjer av og til, og det kan være mange grunner til det, sier Isaksen.

– Er det kvaliteten på linsen som er årsaken?

– Det har ingenting med linsen å gjøre og det skyldes nok en strategisk beslutning selskapet tok, sier han til Finansavisen.

80.000 bestillinger

Horten-baserte poLight har utviklet en ny type linse basert på et polymermateriale, som best kan sammenlignes med en geléklump. Dette gjør at linsen, som går under navnet TLens, bruker lite strøm og fokuserer raskt.

Linsen er ennå ikke tatt i bruk i noen produkter, men denne høsten har konsernsjef Øyvind Isaksen sagt at en smartklokkeprodusent har kommet langt i å teste ut linsen.

– Vi jobber løpende med ulike prosjekter. På kvartalspresentasjonen i forrige uke nevnte vi tre prosjekter vi har kommet langt med og en smartklokkeprodusent har bestilt over 80.000 linser, som er langt mer enn det som trengs for å teste den ut, sier han, og legger til:

– To av tre prosjekter er fortsatt «on track». Det at prosjekter kommer og går er ikke noe ekstraordinært.

– Skuffende

Arctic Securities-analytiker Henriette Trondsen trekker frem at poLight er et binært case med høy risiko, men også en potensiell høy oppside. Hun har en nøytral anbefaling på aksjen på grunn av usikkerhet knyttet til kommersialiseringen.

– Det er åpenbart skuffende at poLight ikke vinner smarttelefonkontrakten etter at de skrev om denne i kvartalsrapporten på torsdag. Den største triggeren for poLight vil være om det blir valgt av en smarttelefonprodusent, siden markedspotensialet er størst der. Smarttelefonprodusenter tester ofte ulike nye teknologier i «EVT»-fasen og det er ikke gitt at det fører til en endelig kontakt. Jeg ventet ikke at poLight skulle vinne denne kontrakten og det har derfor ingen betydning for estimatene mine, sier hun.

AVVENTENDE: Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities har en nøytralanbefaling på poLight. Foto: Anders Pedersen-Bjergaard

Analytikeren tror det er mer sannsynlig at poLight vinner kontrakter i mindre markeder som innen smartklokker og strekkodelesere.

– Dette spesielt etter en smartklokkeprodusent har bestilt et større volum av test-linser fra poLight. Selv om det øker sannsynligheten for at poLight vinner en endelig smartklokkekontrakt, er ikke ordren stor nok for at det vil ha en stor betydning for mine estimater, men det vil øke sannsynligheten for at de vinner nye kontrakter, sier Trondsen.

Kursrakett

poLight gikk på børs i fjor høst med en introduksjonskurs på 50 kroner. Frem mot sommeren falt aksjen som en sten, og ble i slutten av august handlet til 7 kroner på det laveste.

Etter at selskapet begynte å børsmelde ordrene fra smartklokkeprodusenten har aksjen steget flere hundre prosent fra bun­noteringen. 

De tre seneste månedene er aksjen opp 288 prosent, noe som priser egenkapitalen til 359 millioner kroner. Fredag ettermiddag ble poLight handlet til 44,20 kroner.

polight
aksjer
Nyheter
Industri
Børs