Norbit med salgsvekst på 46 prosent i tredje kvartal

Norbit har lovet markedet ellevill salgsvekst. I tredje kvartal stoppet den på 46 prosent.

VEKSTEN FORTSETTER: Norbit har levert en salgsvekst på henholdsvis 47 og 46 prosent i løpet av de to kvartalene selskapet har vært børsnotert. Her konsernsjef Per Jørgen Weisethaunet, med finansdirektør Stian Lønvik i bakgrunnen. Foto: Iván Kverme
Industri

Da Norbit i august hadde sin første kvartalspresentasjon som børsnotert selskap, leverte selskapet en omsetningsvekst på 47 prosent. Det var imidlertid ikke nok til å tilfredsstille kravstore investorer, som sendte aksjen ned 8,8 prosent til 20,90 kroner.

Tirsdag la Norbit frem tall for tredje kvartal, og denne gangen gikk det langt bedre selv om omsetningsveksten stoppet på 46 prosent. På en rød børs steg aksjen 0,5 prosent til 21,00 kroner.

– Vi er godt fornøyd med at vi leverer nok et kvartal med god og lønnsom vekst, sier konsernsjef Per Jørgen Weisethaunet.

Konsernet har som ambisjon å ha en gjennomsnittlig omsetningsvekst på minst 25 prosent pr. år med utgangspunkt i 2017. Hittil i år er veksten på 55 prosent, tilsvarende en omsetning på 482 millioner kroner.

Asia holder igjen

Teknologiselskapet har spesialisert seg på å produsere skreddersydd høyteknologi mot noen utvalgte nisjemarkeder. Det har tre forretningsområder, Oceans, Intelligent Traffic Systems (ITS) og Product Innovation & Realization (PIR), hvor det i første rekke er de to første som er vekstområdene. 

I PIR bruker selskapet blant annet sin ledige kapasitet til å driver kontraktproduksjon av elektronikk og selger FOU-tjenester.

Kursfallet etter andrekvartalspresentasjonen kom etter at veksten i Ocean og ITS var lavere enn signalisert. I tredje kvartal fortsetter Ocean, som produserer sonarløsninger til å kartlegge havbunnen, å utvikle seg svakt. 

Sammenlignet med samme kvartal i fjor falt omsetningen med 1 million kroner til 51 millioner.

– Veksten var god i Nord-Amerika, mens den fortsetter å være svak i Asia. Det er imidlertid ingenting som tilsier at den svake asiatiske trenden skal fortsette. Vi tror at dette markedet vil hente seg inn, noe starten på fjerde kvartal tyder på, sier Norbit-sjefen.

15 prosent av alle sonarsystemet Norbit solgte i kvartal gikk til Asia, og India ble på presentasjonen trukket frem som et nytt marked.

Omsetningen skjøt fart

I ITS produserer Norbit forskjellige trådløse kommunikasjonsløsninger til lastebiler som kontrollerer hviletidsdata og sørger for elektronisk innkreving av avgifter. Selskapet har i år fått to store kontrakter med tyske Continental Automotive og Toll Collect.

DÅRLIG TREND: Norbit leverer trådløse kommunikasjonsløsninger til lastebiler i Europa. De seneste månedene har antallet nyregistrerte lastebiler vært nedadgående. Foto: NTB SCANPIX

I andre kvartal var veksten lavere enn forventet fordi en stor kunde hadde bedt Norbit om å utsette noen leveranser for å få orden på egen logistikk. I tredje kvartal ble disse leveransen gjennomført, noe som bidro til at omsetningen i kvartalet skjøt fart. 

Hittil i år er salgsinntektene i ITS på 140 millioner kroner, mot 25 millioner i fjor.

– Selv om dette forretningsområdet har lange kontrakter og god visibilitet, kan det forekomme periodiseringseffekter mellom kvartalene, sier Weisethaunet.

Norbit selger løsninger til både nye og gamle lastebiler. Antallet nyregistrerte lastebiler i Europa har økt i årets ni første måneder totalt sett, men de seneste månedene antallet vært lavere enn på samme tid i fjor.

– Det er ingen globale selskaper som liker makrouro, heller ikke vi. Om lavere nyregistrering av lastebiler viser seg å være en trend, må også vi regne med å bli en del av det bildet, sier Weisethaunet.

Han opprettholder likevel guidingen om at ITS vil levere et bedre andre halvår enn første.

Norbit

  • Etablert i 1995 med hovedkontor i Trondheim.
  • Leverer høyteknologiske løsninger til profesjonelle kunder over hele verden, blant annet sonarer for å kartlegge havbunnen og teknologiløsninger for smarte trafikksystemer.
  • Har 250 ansatte. I tillegg til avdelinger i Asker, Røros, Selbu og Gjøvik, er Norbit til stede i USA, Sverige, Polen, Østerrike, Ungarn, Italia, Singapore, Brasil, Island, Tyskland og Storbritannia.
  • Produserer blant annet sonarer til kartlegging av havbunnen og trådløse kommunikasjonsløsninger til kontroll av ferdskrivere i trailere og satellittbasert avgiftsinnkreving.
  • Gründerne av selskapet, ved blant andre Steffen Kirknes og Per Jørgen Weisethaunet, er fortsatt blant de største aksjonærene.

Norbit

(Mill. kr)3. kv./193. kv./18
Driftsinntekter154,4105,4
Driftsresultat26,511,7
Resultat før skatt23,29,7
Resultat etter skatt18,17,4
norbit
industri
kvartalsrapport
Nyheter
Industri
Børs