Norske Skog lover minst 6 kroner i utbytte pr. aksje

Norske Skog lover minst 6 kroner i utbytte pr. aksje for 2019. Trolig blir den enda litt til.

BRA RETUR: – Det er godt å være tilbake på Oslo Børs. Jeg har faktisk savnet det, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog. Foto: Eivind Yggeseth
Industri

– Vi er blitt et moderne og nytt selskap, med en ung og dynamisk ledelse. Derfor valgte vi å legge vår første presentasjon til hippe Mesh, sa en smilende Sven Ombudstvedt, da han åpnet Norske Skogs første kvartalspresentasjon etter comebacket på Oslo Børs.

Mens Mesh er et gründerkollektiv for unge, innovative mennesker i kreative yrker, så Norske Skog dagens lys for første gang i 1962. Men etter konkursen på tampen av 2017, og den påfølgende restruktureringen, har selskapet dukket opp i ny drakt.

Hovedproduktet er fortsatt publikasjonspapir til magasiner og aviser, som opplever en jevn, fallende etterspørsel. Borte er imidlertid gigantgjelden på over 9 milliarder kroner som knakk selskapet for snart to år siden. 

18. oktober ringte Ombudstvedt i børsbjella, etter å ha lokket til seg et kobbel av kjendisinvestorer, med Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly og Torstein Tvenge i spissen. 

Minst 6 kroner i utbytte

Det som i første rekke har fått investorene til igjen å satse penger på Norske Skog er utsikter til god kontantstrøm og rause utbytter til aksjonærene. 

– Etter ni måneder har vi en utbyttekapasitet på 6 kroner, sa Ombudstvedt til de rundt 30 ikke like hippe analytikerne, investorene og journalistene som hadde tatt turen til Mesh.

Børsnoteringen av nye Norske Skog skjedde til kurs 38 kroner, mens aksjen torsdag ettermiddag var opp 3,7 prosent til 39,48 kroner.

Etter børsnoteringen er det 82,5 millioner aksjer i selskapet, noe som gjør at aksjonærene får dele en pott på minst 495 millioner kroner. Et utbytte på 6 kroner tilsvarer en direkteavkastning på litt over 15 prosent, gitt torsdagens aksjekurs.

For Oceanwood og investeringsdirektør John Chiang, som sitter på 48 millioner aksjer gjennom selskapet NS Norway Holding, betyr det nærmere 300 millioner kroner i utbytte til våren. 

Tvenge-sfæren, som forsynte seg med flest aksjer av de norske kjendisinvestorene, kan vente seg en utbetaling på minst 15 millioner kroner for de 2,5 millioner aksjene han og andre i familien eier.

– 6 kroner utbyttekapasitet etter ni måneder tilsvarer vel 8 kroner etter 12 måneder?

– Det er ikke så enkelt. Fjerde kvartal gjenstår og utbyttekapasiteten må justeres for ulike poster. Men uansett tro jeg alle kan være enige om at det blir et OK utbytte, sier Norske Skog-sjefen.

Stabile utsikter

Fjerde kvartal vil bli omtrent som tredje kvartal, bare med høyere kontantstrøm
Sven Ombudstvedt, Norske Skog

I tredje kvartal hadde Norske Skog salgsinntekter på 3,2 milliarder kroner og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 505 millioner kroner. Salgsinntektene var noe lavere enn i andre kvartal, mens EBITDA var 61 millioner høyere.

EBITDA i kvartalet er imidlertid påvirket av gevinst på salg av vannrettigheter tilknyttet den nylig solgte australske fabrikken Albury, og CO2-kompensasjon til Norske Skog Saugbrugs i Halden.

At driftsresultatet i kvartalet var over dobbelt så høyt som EBITDA, skyldes i første rekke oppjustering av verdien på lange kraftkontrakter Norske Skog har i Norge.

Hittil i år er EBITDA på nesten 1,4 milliarder kroner, mens kontantstrømmen fra den operasjonelle aktiviteten er på 681 millioner kroner.

– Fjerde kvartal vil bli omtrent som tredje kvartal, bare med høyere kontantstrøm, sier Ombudtvedt, og viser til at det i tredje kvartal alltid er en viss lageroppbygging som selges frem mot årsskiftet.

– Hvordan ser 2020 ut sammenlignet med 2019?

– Vi tror at kostnadene til neste år blir lavere, men at også prisene i snitt trolig vil gå litt ned. Vi lever av marginen, så det ligger ikke an til store endringer, sier Ombudstvedt.

Norske Skog

(Mill. kr)3. kv./193. kv./18
Driftsinntekter3.1873.263
Driftsresultat1.113163
Resultat før skatt1.0241.034
Resultat etter skatt1.0181.006
Nyheter
Industri