Investerer 100 mill. i ny fabrikk

Optimera vokser kraftig innen prefabrikerte byggeløsninger. Med en ny fabrikk i Hamar vil slik produksjon gi en samlet omsetning på 450 millioner til neste år.

SATSER PÅ PREFAB: Optimera åpner i 2020 sin sjette fabrikk for prefabrikerte byggeløsninger, nærmere bestemt i Hamar. Her ses elementproduksjon ved Optimeras fabrikk på Tysnes utenfor Bergen. Foto: Kristoffer Kormilitzin
Industri

Byggevaregiganten Optimera kjøpte i mars i år Spenncons gamle betongelementfabrikk i Hamar. Bygningsmassen fra den gamle fabrikken på rundt 9.000 kvadratmeter gjenbrukes, og bygges om til et moderne anlegg der Oprimera skal produsere prefabrikerte byggeløsninger som takstoler og vegger for håndverkere og entreprenører. Den nye fabrikken vil stå klar i februar/mars 2020.

– Vi investerer totalt 100 millioner kroner i fabrikken. Hvis vi hadde bygget nytt ville investeringen ha blitt minst 30 millioner høyere, sier Stene Bergsløkken, direktør i Optimera Byggsystemer.

Han peker på en miljøgevinst i tillegg til den økonomiske.

– Alt kapp sendes til Eidsivas fjernvarmeanlegg nedi gata, og kommer tilbake til oss i form av vannbåren varme. I tillegg er det vi har fjernet av betong blitt brukt til fyllmasse.

VEKST: : Ifølge Stene Bergsløkken, direktør i Optimera Byggsystemer, har Optimeras omsetning av prefab-løsninger økt med 275 millioner kroner på fem år. Foto: Optimera

Kraftig vekst innen prefab

Fabrikken i Hamar kommune er Optimeras sjette prefab-fabrikk. Fra før eier byggevaregiganten lignende fabrikker i Sandefjord, Tysnes, Krokstadelva, Sandnes og Konsmo.

For etterspørselen etter prefab øker, rett og slett fordi det blir stadig mer vanlig å flytte byggeaktiviteten fra byggeplasser til fabrikker. Optimera har tidvis hatt utfordringer med å dekke etterspørselen.

– Fra 2014 til 2019 har vi en omsetningsøkning fra 120 millioner kroner til 395 millioner på prefab og tekniske tjenester, forteller Bergsløkken.

– I år vil denne virksomheten generere en omsetning på 450 millioner, fortsetter han.

Fabrikken i Hamar ventes å bidra med en omsetning på 70 millioner til neste år, og når den går for full maskin, vil dette øke til 200 millioner på årsbasis.

Fra fabrikken i Hamar skal Optimera betjene Innlandet fra Oslo til Trondheim, samt de sørlige fjellområdene.