Samherji-sjef tungt investert i Norge

Thorsteinn Már Baldvinsson går av som sjef for islandske Samherji mens selskapet etterforskes. Han er tungt investert i både fiskeri og offshore i Norge.

BYGGET I NORGE: Samherjis hekktråler Berlin er bygget ved Myklebust Verft i Norge. FOTO: MYKLEBUST VERFT
Industri

Denne uken avslørte islandske Stundin at det islandske fiskeriselskapet Samherji skal ha brukt DNB til å overføre 640 millioner kroner til et skatteparadis og at tjenestemenn i Namibia hadde blitt bestukket av selskapet. Det var Fiskeribladet som først omtalte saken i Norge.

Dette har fått hoder til å rulle i regjeringen i Namibia, men får nå også konsekvenser på den nordlige halvkule.

HAR MYE AKTIVITET I NORGE: Samherji-sjef Thorsteinn Már Baldvinsson er inne i både sjømatselskapet Nergård og offshoreselskapet Rem Offshore. Foto: SAMHERJI

I en pressemelding torsdag ettermiddag opplyser Samherji at adm. direktør Thorsteinn Már Baldvinsson går av som sjef for fiskeriselskapet frem til etterforskningen er unnagjort.

Fiskeri og offshore

Baldvinsson er ingen ukjent mann i Norge.

Gjennom selskapet Nergård Invest Samherji eier hans selskaper 39,9 prosent av aksjene i sjømatkonsernet Nergård i Tromsø. Både Baldvinsson og sønnen Baldvin Thorsteinsson sitter i Nergårds styre.

Konsernsjef Tommy Torvanger i Nergård-gruppen sier at Baldvinsson ikke er involvert i den daglige driften.

– Vi er lite påvirket av det som nå er blitt kjent, men følger selvsagt med på det som media rapporterer, sier Torvanger til Finansavisen.

I tillegg har Baldvinsson i en årrekke vært involvert i offshorevirksomhet her i landet i kompaniskap med Fosnavåg-reder Åge Remøy.

EIER REM OFFSHORE SAMMEN MED BALDVINSSON: Reder Åge Remøy. Foto: Håkon Sæbø

Baldvinsson eier i dag en tredjedel av rederiet Rem Offshore gjennom sitt selskap Onward Investment. Dette selskapet ble startet opp av Remøy, Baldvinsson og Magnus Roth i 2016 etter at Solstad Offshore slukte forgjengeren. 

Da var det snakk om at de tre skulle hente 500 millioner kroner for å investere i kriserammede offshorerederier. Siden lagt de under seg blant annet Vestland Offshore og Forland Shipping. Rem Offshore har i dag en flåte 13 moderne plattform forsyningsskip (PSV), konstruksjonsskip og seismikkskip.

Remøy sier til Finansavisen at han ikke vet noe om saken og vil ikke si noe om sitt samarbeid med Baldvinsson.

Konflikt

Baldvinsson var også eier i «gamle» Rem Offshore.

Da Remøy i 2008 løste en langvarig maktkamp med Solstad Offshore ved å dele skipene som de to rederiene eide sammen, havnet han i en konflikt med sin egen bror Stig og Baldvinsson, som begge var eiere i rederiet. 

Den islandske fiskerederen mente at minoritetsaksjonærene i Rem Offshore ble skviset og at delingen utløste tilbudsplikt. To år etter at konflikten startet, inngikk imidlertid Baldvinsson et forlik med Herøy-rederiet, og har siden investert i offshorevirksomhet sammen med Remøy.

Baldvinsson har også bidratt med arbeid til den norske verftsnæringen.

Så sent som i 2015 bestilte Deutsche Fischfang-Union – et datterselskap av Samherji – bygging av to hekktrålere ved Kleven. Kleven hadde også tidligere bygget båter for det islandske selskapet.

– Uakseptabel oppførsel

Saken som nå rulles opp rundt Samherji på Island har fått store overskrifter i landet. Noe av årsaken til omfanget er at den tidligere Samherji-ansatte Jóhannes Stefánsson har stått frem i media og fortalt om saken.

Tirsdag uttalte Baldvinsson følgende på Samherjis hjemmeside:

«Vi var veldig skuffet over å høre at Jóhannes Stefánsson, en tidligere adm. direktør for Samherjis virksomhet i Namibia, ser ut til å ha vært involvert i tvilsom forretningspraksis og muligens har viklet Samherji inn i aktiviteter som kan være ulovlige».

Baldvinsson har liten tillit til sin tidligere kollega, og på hjemmesiden opplyses det at «Jóhannes Stefánsson ble sparket fra sin posisjon i Namibia i 2016 på grunn av vanstyre og uakseptabel oppførsel».

Stundin, som har kjørt saken, skal ha fått informasjonen om pengeoverføringene fra blant annet dokumenter som Wikileaks har gjort tilgjengelig. De har samarbeidet med Kveikur og Al Jazeera.

Har brukt DNB

Ifølge Stundin skal Samherji ha brukt kontoer i DNB for å overføre inntekter fra fiske i Afrika. Pengene skal ha blitt overført til skatteparadiset Marshalløyene fra 2011 til 2018.

DNB skal ha stengt kontoene i 2018 etter at amerikanske Bank of New York Mellon nektet å la en transaksjon fra Samherji gå gjennom sitt system.

Even Westerveld, kommunikasjonsdirektør i DNB, bekrefter til Fiskeribladet at de stengte kundeforholdet til to selskaper i fjor.

– DNB tar arbeidet mot korrupsjon og hvitvasking på stort alvor og har de siste årene forsterket vår innsats mot økonomisk kriminalitet kraftig. DNB overvåker betalinger gjennom våre systemer og rapporterer årlig over tusen saker med mistenkelige transaksjoner til politiet, sier Westerveld til bladet.