Pang-fabrikk er blitt utbytterakett

Anonym eksplosivfabrikk i Hurum leverer sprengstoff til kundene og pene utbytter til eierne.

KUNDE: SpaceX med sine Falcon heavy-raketter. Foto: NTB Scanpix
Industri

Javelin, Hellfire, TOW, Panzerfaust, C-90, SMAW, Carl-Gustav, AT-4, AMRAAM, SLAM-ER, Sidewinder,  ESSM, Taurus og Penguin.

Listen over våpensystemer som eksplosivfabrikken Chemring Nobel i Hurum er kvalifisert for å levere til, er lang.

Omtrent 60–70 prosent av omsetningen går til forsvarsindustrien, mens det resterende går til sivile kunder: Produsenter av airbagsystemer, Elon Musks romfartsselskap SpaceX og oljeserviceselskaper som bruker sprengstoff til perforering av oljebrønner.

Det kreves mye tid og ressurser å drive med utvikling. I forsvarsindustrien er kravene til testing og kvalifisering omfattende
Erlend Skjold, adm. direktør i Chemring Nobel

Det er blitt god butikk for eierne. I regnskapsåret 2018, som gikk fra 1. november til 31. oktober 2018, økte omsetningen med 24 prosent.

Chemring Nobel

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter281,0225,9
Driftsresultat43,327,0
Resultat før skatt42,926,5
Årsresultat33,320,4
Eier: Chemring Group.

Det er den kraftigste økningen på minst ti år.

HØYEKSPLOSIVT: Hellfire-missilet bruker av USA, Norge og en rekke Nato-land. Foto: NTB Scanpix

De seneste to regnskapsårene har eierne også tatt ut utbytte. I 2018 tok eierne ut 25 millioner kroner, og året før ble det tatt ut 40 millioner kroner.

I årene tilbake til 2007, som er det som ligger offentlig tilgjengelig på nett, er det ingen spor av utbytte.

Også lønnsomheten i selskapet var uvanlig god i fjor. Vi må tilbake til 2010 for å finne en høyere resultatmargin enn 15,3 prosent.

Chemring Nobel-sjef Erlend Skjold forklarer resultatene med dyktige medarbeidere som både har høy kompetanse og som jobber godt med sikkerhet, kvalitet og kontinuerlig forbedring.

– Vi har økt bemanningen og utnyttelsen av produksjonsanlegget de seneste årene, kommenterer han.

95 prosent til eksport

Omtrent 95 prosent av produksjonen hos Chemring Nobel går til eksport, og har kryptiske navn som PBXN-9, LX-14-0, Comp A-3 og HWC.

– Vi leverer energirike råvarer som brukes innenfor avansert industri som setter strenge krav til sine leverandører, uttalte Skjold til Finansavisen i 2013.

BYGGER UT: Chemring Nobel-sjef Erlend Skjold. Foto: Anders Horntvedt

I forsvarsindustrien brukes komponentene enten som sprengstoff eller drivstoff.

I årsrapporten står det at selskapet har egen forsknings- og utviklingsavdeling som driver med produkt- og prosessutvikling. Tidshorisonten for utviklingsprogrammer er mellom tre og 15 år.

– Først og fremst vil jeg si at sprengstoffindustri ikke er noe man bare starter med i kjelleren. Sprengstoffbransjen er konservativ, sa Skjold til Finansavisen for seks år siden.

– Det kreves mye tid og ressurser å drive med utvikling. I forsvarsindustrien er kravene til testing og kvalifisering omfattende, legger han til nå.

– Godt i gang med investeringer

Fabrikken ligger fem mil sørvest for Oslo, og har røtter tilbake til 1865 og Alfred Nobel. Virksomhet har vært eid av Orica og Dyno Nobel, og ble i 2007 en del av Chemring Group, som er notert på London-børsen.

Selskapet uttaler seg sjelden til mediene, men spilte en rolle i Erling Borgens kontroversielle TV-dokumentar «Et lite stykke Norge» i 2006, der de ble kritisert for at komponentene inngikk i Hellfire-missiler. 

Missilene brukes av USA og Israel, i tillegg til Norge og en rekke Nato-land.

I årsrapporten står det at forsvarsindustrisegmentet for høyeksplosiver forventes å holde seg på nåværende nivå som følge av Natos ambisjoner om økning av forsvarsbudsjettene i medlemslandene.

«Selskapet har en god posisjon i markedet, men konkurransesituasjonen forventes å være krevende», skriver styret.

Størst optimisme knytter selskapet til nye produkter og nye krav til lavfølsom ammunisjon.

– Vi er godt i gang med investeringer relatert til sikkerhet og miljø og vil fortsette å investere i oppgraderinger og modernisering av produksjonsanlegget de nærmeste årene, opplyser Skjold.

– Selv om det meste av det vi produserer går til eksport, er Chemring Nobel også en viktig del av den norske beredskapen. Det er viktig at Norge har evne og mulighet til å produsere sprengstoff for å komplettere annen viktig nasjonal forsvarsindustri, legger han til.