Kjell Inge Røkke har allerede 78 prosents avkastning i REC Silicon

Kjell Inge Røkke overrasket alle da han kjøpte REC-aksjene til Jens Ulltveit-Moe på billigsalg. Nå har han allerede en avkastning på 78 prosent.

PÅ TOKT: Kjell Inge Røkke og Aker var raske på avtrekkeren da Jens Ulltveit-Moe måtte selge aksjene sine. Nyheten ble godt tatt imot av aksjemarkedet, og REC-aksjen steg nesten 11 prosent intradag. Foto: NTB Scanpix

Ordtaket «Den enes brød, den andres død» har sjelden vært mer passende enn da Kjell Inge Røkke kjøpte aksjene til hardt pressede Jens Ulltveit-Moe i REC Silicon.

Meglerhusene Arctic Securities og Pareto Securities hadde funnet nok kjøpere som var villige til å betale mellom 1,00 og 1,30 kroner pr. aksje. Men så kom Aker på banen og sa at de tar alt eller ingenting.

Røkke var villig til å betale 1,325 kroner pr. aksje, og han fikk dermed snappet opp solenergiaksjene like foran snuten til de andre investorene som meglerhusene hadde vært i kontakt med.

Det sikret at Ulltveit-Moe fikk 85 millioner sårt tiltrengte kroner rett inn på kontoen, istedenfor ned mot 64 millioner kroner som kunne vært «worst case»-scenario.

Aksjefest

I motsetning til hva mange spådde på forhånd spratt REC-aksjen opp nesten 30 prosent i løpet av de første 15 minuttene i handel tirsdag, og aksjen touchet 2,78 kroner. Utover dagen dalte kursen ned til 2,35 kroner, etter en oppgang på nesten 11 prosent – langt over hva Aker betalte for aksjene.

Det betyr at Kjell Inge Røkke allerede har en avkastning på 78 prosent, og papirgevinsten beløper seg til 66 millioner kroner.

– Er dere overrasket over kursutviklingen i dag?

– Det har vi ingen formening om, og det er markedet som fastsetter aksjekursen, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker.

– Har dere rukket å regne på verdiene i REC?

– Vi har fulgt aksjekursutviklingen på Oslo Børs. Vi kjøpte aksjene med 38 prosents rabatt i forhold til sluttkursen mandag. Aker vil gi mer informasjon om våre planer senere, sier han.

Tenker grønt

Selv om Kjell Inge Røkke har store deler av sin formue plassert i olje og oljeservice, har han i større grad begynt å tenke fornybart.

Kværner har blant annet levert betongunderstell til Equinors havvindprosjekt i Hywind Tampen i Nordsjøen, mens Aker Solutions har flere leverandørprosjekter innen havvind i California og Sør-Korea.

Nå har Aker-systemet fått en fot innenfor solenergi, men det er uklart hva det skal gjøre med investeringen.

– Det får vi komme tilbake til. Det dukket opp en interessant mulighet som vi grep da Ulltveit-Moe la ut aksjene til salgs, sier Kigen.

– Ønsker dere å ta en styreplass?

– Det får vi komme tilbake til, men det er naturlig at vi også går inn i styret. Aker er en aktiv eier, sier han.

– En opsjon

Ifølge TDN Direkt skriver Pareto Securities i en oppdatering at de anser dette som et positivt oppkjøp som kan utvikle seg til en mer strategisk investering lengre fremme i tid.

«I REC sikrer Aker seg en opsjon med stort oppsidepotensial dersom det kinesiske markedet igjen åpner seg for import av polysilisium produsert i USA og en potensiell plattform til å forfølge andre strategiske initiativer innen solcelleindustrien», skriver meglerhuset.