Kjetting-Jan leverer rustfritt i Stillehavet

Kjetting-Jan skal levere rustfri kjetting til Tahiti. Avtalen har en estimert verdi på tre millioner kroner og skal være avgjørende for vannforsyningen til et sykehus.

AVTALE PÅ TAHITI: Jan Vindenes, også kjent som Kjetting-Jan, har fått i oppdrag å legge rustfri kjetting på Tahiti i Stillehavet. Foto: SOTRA ANCHOR & CHAIN

Sotra Anchor & Chain har fått i oppdrag å legge rustfri kjetting på Tahiti i Stillehavet. Kjettingen skal monteres på 500 meters dyp og er avgjørende for vannforsyningen til et offentlig sykehus.

- Oppdragsgiver er ikke opptatt av at kjettingen skal holde til evig tid, og minst i 100 år, sier daglig leder Jan Vindenes.

For få uker siden var utviklingen ferdig av en kjetting som skal holde seg rustfri til evig tid. Det er denne oppfinnelsen som nå skal tas i bruk på dypet utenfor Tahiti.

Det betyr at dette er første gang Vindenes selger sin egen oppfinnelse. 

Avgjørende for lokalt sykehus

Levering er estimert til april neste år, og oppdraget har en verdi på inntil tre millioner kroner. 

Den rustfrie kjettingen skal brukes til å holde på plass en rørledning som forsyner et sykehus med kjølevann.

- Rørledningen skal monteres på 500 meters dyp. Kjettingen skal motvirke at rørledningen beveger seg. Når vi har festet rørledningen til bunnen er det en forventning hos oppdragsgiver at det skal minst gå fem generasjoner før rørledningen og kjettingen trenger vedlikehold, sier Vindenes.

Kan ligge i 1000 år 

Selv er han mer optimistisk enn oppdragsgiveren og mener den rustfrie kjettingen kan ligge på havbunnen i 1000 år uten vedlikehold.
- I dette veldig lange perspektivet er jeg mer bekymret for rørledningen enn kjettingen. Produksjonen av den rustfrie kjettingen er allerede i gang.