REC-blemme for DNB Teknologi

– Jens Ulltveit-Moe har gjort en god innsats i et marked som har vært rammet av irrasjonelt politisk storspill. Røkke og teamet hans blir gode etterfølgere, sier stjerneforvalter Anders Tandberg-Johansen i DNB Teknologi.

STJERNEFORVALTER: Anders Tandberg-Johansen, forvalter i DNB Teknologi. Foto: Iván Kverme

Nest største aksjonær i REC Silicon er suksessfondet DNB Teknologi, der Anders Tandberg-Johansen er forvalter sammen med Sverre Bergland, Erling Haugan Kise og Erling Thune.

Til tross for tirsdagens kurshopp, da Kjell Inge Røkke overtok rollen som største eier etter Jens Ulltveit-Moe, er kursen ned 60 prosent i år og nær 80 prosent seneste to år. Aksjefondet eier 6,9 prosent av REC-aksjene, som tirsdag ettermiddag var verdt rundt 46 millioner kroner.

– Vi synes Jens Ulltveit-Moe har gjort en god innsats i et marked som har vært rammet av irrasjonelt politisk storspill. Røkke og teamet hans har vist seg som gode industribyggere med god teft og blir gode etterfølgere, sier Anders Tandberg-Johansen til Finansavisen.


6,9 prosent er en stor eierpost i REC Silicon, men en svært liten en for DNB Teknologi. Forvaltningskapitalen er på 27 milliarder kroner, og REC Silicon utgjør kun 0,22 prosent av fondet (pr. 31. oktober).Mikroskopisk smell for fondet

Ergo kan man ikke skylde på REC-aksjene for at fondet i år ser ut til å bli slått av referanseindeksen for første gang på mange år. Avkastningen i fondet er hittil i år på solide 35 prosent, men referanseindeksen er opp utrolige 44 prosent. Tidligere i år ble fondet kåret til Norges beste fond seneste ti år, med en gjennomsnittlig årlig avkastning i perioden på 22 prosent.

Kjøpte og kjøpte

Uansett har DNBs stjerneforvaltere gått på en liten smell i REC. Fondet har vært på eiersiden i REC Silicon helt siden 2012. I 2014 kjøpte de seg opp, igjen i 2015, og i 2018 tok de nok et jafs på fallende kurser og ble nest største eier i solenergiselskapet.

På spørsmål om hvordan DNB Teknologi, Røkke og de andre REC-eierne kan skape verdier fremover, og om verdiskapingen vil være å finne kjøpere av silangassfabrikken i Butte, Montana, svarer Tandberg-Johansen dette:

– Wafermarkedet for halvledere, som er relevant for etterspørselen til Butte-fabrikken, har vist positive etterspørselstegn denne høsten, og halvlederindeksen (SOX) er på all-time high, sier han og legger til:

– Det blir opp til styret og ledelsen om en eventuell pris er tilstrekkelig, eller ikke.