Hexagons salg til Volkswagen bremser opp

Hexagon fortsetter den kraftige veksten, men nå stopper selskapets salg av komposittanker til Volkswagen midlertidig opp fordi bilgiganten legger om produksjonen.

BEDRE ENN VENTET: Hexagon leverte et driftsresultat før av- og nedskrivninger som var en god del bedre enn analytikerens estimater, ifølge konsernsjef Jon Erik Engeset.  Foto: Brian Cliff Olguin

– Vi er godt fornøyd med en organisk vekst på 19 prosent, da vi har hatt litt motvind i et par segmenter, sier konsernsjef Jon Erik Engeset i Hexagon.

Selskapet, som utvikler og produserer komposittanker for transport og lagring av forskjellige gasser under trykk, hadde i fjerde kvartal inntekter på 942 millioner kroner, mot 427 millioner kroner i samme kvartal i 2018.

At inntektene ble mer enn doblet, skyldes i tillegg til den organiske veksten at Hexagon i begynnelsen av 2019 overtok de resterende 50 prosent av aksjene i Agility Fuel Solutions, og at denne virksomhetene nå er heleid.

Gode utsikter

Ifølge Engeset er det for tiden veldig mange mekanismer som trekker i retning av at veksten skal fortsette. Han peker på overgangen til løsninger som reduserer utslippene, samtidig som myndighetene i stadig flere land vil slå kraftig ned på de som ikke klarer å tilpasse seg.

– Nå står alle planetene på linje. Vi vil derfor bli veldig skuffet om vi om ti år ser tilbake og det ikke har vært sterk vekst i dette selskapet, sier han. 

Men det er noen utfordringer for Hexagon på kort sikt. Volkswagen skal nemlig legge om produksjonen av sine lette CNG-biler (Compressed Natural Gas).

Bråbrems i første halvår

– Dette er et marked vi har store forventninger til de kommende årene, men fordi Volkswagen skal flytte sin montasjelinje for CNG-bilene til Wolfsburg, vil dette segmentet stoppe opp i første halvår, sier Hexagon-sjefen.

Volkswagen er Hexagons klart største kunde på dette området. Den tyske bilgiganten har dessuten rundt 70 prosent av CNG-markedet i Europa.

– Vi er litt usikre på hvor mange måneder denne omleggingen vil ta. Det positive er imidlertid at så fort produksjonen er oppe og går igjen, vil salget trolig overgå run rate i 2019, sier Engeset.

Det er Hexagon Purus som produserer tankene til Volkswagen. I fjerde kvartal hadde dette forretningsområdet en omsetning på 123 millioner kroner.

Onsdag endte Hexagon-aksjen opp 2,0 prosent til 36,40 kroner.

Hexagon Composites

(Mill. kr)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter942427
Driftsresultat3719
Resultat før skatt543
Resultat etter skatt1123