REC Silicons tapssluk skal bli gullgruve igjen

– Det er i Moses Lake muligheten og pengene ligger, sier REC Silicon-sjef Tore Torvund. Nå jobber han med å gjenåpne den nedstengte fabrikken.

BEDRE UTSIKTER: REC Silicon-sjef Tore Torvund er sikker på at silisiumprisen har steget før selskapets Moses Lake-fabrikk har kommet i full produksjon. Foto: Eivind Yggeseth

Handelskrigen mellom USA og Kina har ligget som en klam hånd over REC Silicon i flere år. Det endte med at selskapet i fjor sommer ble tvunget til å stenge ned hele sin produksjon av silisium til solenergisektoren ved fabrikken i Moses Lake, i staten Washington.

I midten av januar ble imidlertid fase én av handelsavtalen mellom USA og Kina undertegnet, noe som gjorde at amerikanske silisium­produsenter igjen fikk tilgang til det kinesiske markedet. Denne avtalen trer i kraft lørdag denne helgen.

Det har ført til at optimismen tilbake i REC Silicon. Fredag smalt aksjen opp over 10 prosent umiddelbart etter at konsernsjef Tore Torvund hadde presentert tallene for fjerde kvartal. 

– Min hypotese er at at vi vil være tilbake i full produksjon i Moses Lake i løpet av året. Det er det jeg jobber for, sier Torvund. 

Og ikke nok med det:

– Det er i Moss Lake både pengene og mulighetene for oss ligger.

– Silisiumprisen skal opp 

Fabrikken i Moss Lake har en produksjonskapasitet på 20.000 tonn, og da den sto ferdig i 2010 var priselappen 1,7 milliarder dollar. 

I begynnelsen var inntjeningen ved fabrikken god, men etter at silisiumtollen til Kina ble innført i 2014 gikk det fort nedover. For tre år siden sa Torvund til Finansavisen at tollen hadde medført et inntektsbortfall på 2,5 milliarder kroner. I dag er bortfallet trolig det dobbelte.

På fredagens presentasjonen bruke Torvund mye av tiden på å forklare hvorfor det igjen kan bli lukrativt å starte opp silisiumproduksjonen.

For det første mener han at silisiummarkedet endelig er tilbake i balanse etter at enorme investeringer i Kina har sendt silisiumprisen i kjelleren.

Torvund viser til at verdenskapasiteten i dag er på 490.000 tonn, som tilsvarer solpaneler med en samlet kapasitet på 140 gigawatt (GW). I fjor ble det installert solenergi med en samlet kapasitet på 120 GW, mens de forskjellige prognosemiljøene tror det blir mellom 130 og 145 GW i år.

– Det er helt åpenbart at prisen på silisium vil stige hvis solmarkedet fortsetter å vokse. Og alle prognoser tyder på at det vil skje, sier Torvund.

Konkurrent ga opp

I tillegg fikk REC Silicon tidligere denne uken uventet hjelp da den sørkoreanske konkurrenten OCI Chemical besluttet å gi opp solenergisektoren, og heller satse på halvlederindustrien. Det gjør at rundt 50.000 tonn silisium forsvinner fra solmarkedet om kort tid.

I dag ligger prisen på silisium på rundt 7 dollar pr. kilo, noe som ifølge Torvund gjør at alle produsentene taper penger.

– Prisene har vært stabile og lave i lang tid. Nå forsvinner 10 prosent av markedet over natten, samtidig som etterspørselen vokser. På et eller annet tidspunkt er derfor prisene nødt til å ta seg opp, sier han.

– Det er dessuten ingen selskaper som kommer til å investere i ny kapasitet før den langsiktige prisen ligger på 16 dollar pr. kilo, tilføyer han

Flere interesserte kjøpere

REC Silicon hadde i fjerde kvartal inntekter på 31,8 millioner dollar og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på minus 3 millioner dollar. Nesten alt av inntekter i kvartalet kom fra fabrikken i Butte, som i hovedsak produserer silangass. 

Vi hadde i dag vært cash-positive hvis Moses Lake hadde vært i full drift
Tore Torvund, konsernsjef

REC Silicon har samtidig kostnader på rundt 4 millioner dollar i kvartalet på den nedstengte fabrikken i Moses Lake.

– Vi hadde i dag vært cash-positive hvis Moses Lake hadde vært i full drift, sier Torvund.

BRA INVESTERING: Kursoppgangen i REC Silicon-aksjen har gjort storaksjon Kjell Inge Røkke enda litt rikere. Foto: Iván Kverme

Han anslår det vil koste rundt 20 millioner dollar å starte opp Moses Lake-fabrikken, i tillegg kommer nødvendig arbeidskapital. Ved utgangen av fjerde kvartal hadde selskapet 29,4 millioner dollar i banken, etter å ha svidd av nesten 17 millioner i løpet av fjerde kvartal.

For å finansiere oppstarten av Moses Lake kan selskapet be aksjonærene om mer penger, eller  selge Butte-fabrikken, som er mer sannsynlig. På presentasjonen opplyste Torvund at flere selskaper har tatt kontakt med REC Silicon angående et salg.

– Men vi selger ikke Butte for et beløp som ikke dekker hele vår gjeld, pluss det so trengs for å å starte opp og drive Moses Lake, sier han. 

REC Silicons nettogjeld var på rundt 120 millioner dollar ved årsskiftet.

For to måneder siden kom Kjell Inge Røkke inn som største aksjonær i REC Silicon gjennom å kjøpe hardt pressede Jens Ulltveit-Moes aksjepost på 23 prosent. Røkke fikk aksjene til kurs 1,33 kroner, mens aksjen fredag ettermiddag ble handlet til 4,26 kroner. Det gir Røkke en urealisert gevinst på nesten 190 millioner kroner. 

REC Silicon

(Mill. USD)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter31,848,9
Driftsresultat−14,1−14,4
Resultat før skatt−45,5−13,4
Resultat etter skatt−45,5−8,0