– En positiv trigger for Borregaard

Berenberg-analytiker Carl-Oscar Green Bredengen tror at en likvidering av spanske Sniace Group vil være positivt for Borregaard.

KJØP: Analytiker Carl-Oscar Green Bredengen i Berenberg har en kjøpsanbefaling på Borregaard med kursmål 110 kroner. Foto: Privat

Fredag morgen besluttet styret i Sniace Group å levere inn en konkursbegjæring til spansk rett, hvor de ber om å likvidere selskapet. Det er en av Borregaards leverandører til det felleseide selskapet LignoTech Ibérica.

– Nyheten er en positiv trigger for Borregaard. Avtalen med Sniace knytter seg til leveranser av flytende lignin i lav kvalitet, som først og fremst skal betjene det nødlidende byggemarkedet i Sør-Europa og rundt Middelhavet, sier analytiker Carl-Oscar Green Bredengen i Berenberg.

Han trekker frem at avtalen med Sniace har vært en svart svane for Borregaard, som også har bidratt med tap for det Sarpsborg-baserte spesialkjemiselskapet.

– Borregaard har tidligere søkt om tidlig terminering av distribusjonsavtalen, men siden Sniace har vært i finansielle problemer i lang tid, har Sniace valgt å utøve opsjonen på avtalen frem til opprinnelig fastsatt dato i desember 2021, sier han.

Reduserer byggeksponeringen

I kjølvannet av oljeprisfallet har Borregaard prøvd å reposisjonere ligninvirksomheten bort fra bygg og mer over mot landbrukskjemikalier.

Borregaard er i dag verdensledende innen lignin med cirka 40 prosents markedsandel innen globale ligninvolumer. Rundt 45 prosent av Borregaards ligning selges til bygg- og anleggsbransjen, som et bindemiddel for betongblandinger.

Selskapet jobber aktivt med å reduseringen eksponeringen mot bygg og anlegg ned til 30 prosent innen 2021, for å bedre utnytte etterspørselen i mer lønnsomme markeder som industri og landbrukskjemikalier.

Bedre markedsbalanse

– Hvis Sniace-avtalen blir sagt opp nå, vil det redusere tilbudet av lavkvalitets lignin med mellom 35.000 og 40.000 tonn, som tilsvarer rundt 3 prosent av det totale markedet. Det vil gjøre markedsbalansen sunnere, som preges av et for høyt tilbud av lignin med lav kvalitet, sier Bredengen.

Han påpeker at den mulige avviklingen av Sniace vil gjøre det lettere for Borregaard å posisjonere seg bort fra byggbransjen.

Fredag ettermiddag steg Borregaard-aksjen 1,8 prosent til 104,30 kroner. Berenberg-analytikeren har en kjøpsanbefaling med kursmål på 110 kroner.