Tomra-aksjen opp 19 prosent

Tomra knuste forventningene og aksjen spratt opp 19 prosent. Nå trapper selskapet opp satsingen på sirkulær økonomi og plastgjenvinning.

NY TOPPNOTERING: Tomra-aksjen føk i været etter at konsernsjef Stefan Ranstrand hadde lagt frem tallene for fjerde kvartal. Panteselskapet nærmer seg en markedsverdi på 50 milliarder kroner. Foto: Karoline Elgesem
Industri

– Vi er godt fornøyd med fjoråret. Det var et begivenhetsrikt år med handelskrig og nå har vi fått coronaviruset. Sånne ting skaper usikkerhet, og derfor er jeg stolt over at vi leverer såpass bra, sier Tomra-sjef Stefan Ranstrand til Finansavisen etter torsdagens kvartalspresentasjon.

Pante- og gjenvinningsselskapet leverte vekst over hele linja i fjor. De samlede salgsinntektene steg med 9 prosent, mens driftsresultatet (EBITA) økte med 10 prosent til nesten 1,4 milliarder kroner. 

I fjerde kvartal isolert sett endte resultatet før skatt på 361 millioner kroner, som var 55 millioner høyere enn konsensus, ifølge Infront.

Gode tall og markedets voldsomme appetitt for alt som har med ESG å gjøre, gjorde at Tomra-aksjen føk gjennom 300-grensen for første gang. Torsdag sluttkurs 335,60 kroner, eller rundt 40 kroner over forrige bestenotering.

Det priser selskapets egenkapital til 50 milliarder kroner. 

Aksjen handles nå nesten 70 kroner høyere enn det gjennomsnittlig kursmålet til åtte analytikere som følger selskapet, ifølge Bloomberg.

– Tydelig posisjon

Tomra har siden oppstarten i 1972 hatt stor suksess med å produsere panteautomater. Etter hvert har selskapet fylt opp varesortimentet med sorteringsmaskiner for mat, avfall og mineraler.  

Nå har Tomra i tillegg etablert en ny divisjon som skal øke satsingen på sirkulær økonomi.

– Det prates mye om sirkulær økonomi, men jeg ser ingen andre selskaper som har tatt en så tydelig posisjon og lederskap som det vi har gjort, sier Ranstrand.

– Dette er i mange tilfeller markeder som ikke eksisterer i dag, men som vi ønsker å skape gjennom å jobbe med verdikjeden og vise frem hva vår teknologi kan utrette, legger han til.

Sirkulær økonomi handler om å la ressursene forbli lengst mulig i økonomien. På torsdagens kvartalspresentasjon trakk Tomra-sjefen frem at det fortsatt er mye ugjort når det gjelder plastavfall.

– Når man går fra en lineær til en sirkulær økonomi, bygger man nye økonomiske modeller. Derfor er det viktig at man samarbeider med andre selskaper. Jeg føler at Tomra er en av driverne i dette arbeidet, sier Ranstrand.

Store samarbeidspartnere

Tomras nye divisjon består allerede av 20 personer. De fleste holder til i Tyskland.

– Det er her vi har kunnskapen om disse prosessene. Vi har dessuten bygd et testsenter hvor vi kan invitere inn kunder for å vise frem hvordan det fungerer, sier Ranstrand.

Når det gjelder arbeidet med å redusere plast i havet og i naturen er det sterke krefter i sving. 

Tomra jobber tett med flere organisasjoner, blant annet The Alliance to End Plastic Waste, som består av over 40 selskaper som har forpliktet seg til å investere minst 1 milliard dollar de neste fem årene for å få bukt med problemet.

– Selskapene som inngår i denne alliansen har til sammen over 1 million ansatte, og vi møter lederne i disse selskapene hver måned. Dette er en viktig plattform for vårt videre arbeid på dette området, sier Tomra-sjefen, som trekker frem PepsiCo og Procter & Gamble blant alliansepartnerne.

Inntekter i år

– Når vil denne nye divisjonen få inntekter?

– Det vil skje allerede i år, så får vi se hvordan det blir rapportert. Dette er en forretningsutvikling som skal skape muligheter, mens ordrene havner i forretningsområdene Collection Solutions og Sorting Solutions.

– Hvor store vil inntektene bli i år?

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Men dette vil være en viktig driver for veksten i både Collection og Sorting.

Tomra Systems

(Mill. kr)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter2.5692.467
Driftsresultat357347
Resultat før skatt361315
Resultat etter skatt273237
tomra
esg
stefan ranstrand
Nyheter
Industri
Børs