Farlige utslag i NEL-aksjen

NEL-aksjen ble torsdag omsatt for over 1,5 milliarder kroner, med et enormt kursutslag på over 26 prosent fra topp til bunn. Både investorer og aksjonærer rister på hodet.

LETER ETTER SIKKERHETSBELTET: Konsernsjef Jon André Løkke i NEL seiler i medvind. Selv om aksjekursen falt tilbake på torsdag er aksjen opp 14,5 prosent denne uken. Og det med en omsetning på vanvittige 2,7 milliarder kroner. Foto: Eivind Yggeseth
Industri

Kursutviklingen og prisingen av NEL-aksjen har tatt fullstendig av. Enkelte investorer mener aksjen er «luftig» og «feilpriset» mens andre hevder at selskapet «hverken har teknologi eller kunnskap».

Selv en av selskapets 30 største aksjonærer innrømmer at det er krevende å regne verdsettelse av aksjen.

– Ja, det er nesten umulig å regne en P/E på hydrogen-aksjer, for det er jo ingen E å regne på, sier aksjonæren, og sikter til at driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) estimeres til minus 168 millioner i 2019.

Utsiktene for 2020 er ifølge FactSet-estimater en EBITDA på minus 80 millioner med en vekst i omsetningen fra 555 millioner i 2019 til 786 millioner i 2020.

Feilpriset?

ESG-fokuset «får skylden» for kursoppgangen, hvor ingen av de største meglerhusene i landet mistenker at noen i smug kjøper seg opp. 

Den største aksjonæren i NEL er den tyske nettmegleren Clearstream Banking, som med sine kunder kontrollerer rundt 37 prosent av aksjene.

Men for noen av landets største private lommebøker er det å kjøpe NEL-aksjer totalt uaktuelt.

– Det finnes ingen aksjer i Nord-Europa som er mer feilpriset enn NEL, sier en toneangivende norsk investor til Finansavisen.

– De har heller ikke unik teknologi. Tør jeg spørre når neste emisjon kommer?, fortsetter han.

Store bevegelser

Men på tross av at det er vanskelig for investorer å regne på selskapet har aksjekursen steget mer enn 50 prosent i år, og det på et voldsomt volum. Kursutviklingen siden 1. januar 2019 er på småsexy 198 prosent.

Hydrogenselskapet åpnet torsdag opp nær 12 prosent, og var frem til klokken 14.30 opp rundt 5 prosent.

Men kun 40 minutter senere var aksjekursen plutselig ned 10 prosent for dagen, og dagsomsetningen rundet da 1 milliard kroner.

Men handelsdagen var langt fra over, og NEL startet like så greit et comeback, og stengte til slutt i kjent James Bond-stil, opp 0,07 prosent.

Og omsetningen? Jo den var 62 millioner høyere enn Tomra, Equinor, Mowi og DNB. Til sammen!