Skal redde feilslått Reiten-investering

Private equity-selskapet Reiten & co sitter fast i Brubakken på ellevte året. Nå skal en ny sjef prøve å få truck- og liftleverandøren opp av grøfta.

VIL GJENVINNE TILLIT: – Noe av det viktigste vi må gjøre nå, er å gjenvinne tillit hos ansatte, kunder og leverandører, sier Anders Henni, konsernsjef i Brubakken. Foto: Brubakken
Industri

– Noe av det viktigste vi må gjøre nå, er å gjenvinne tillit hos ansatte, kunder og leverandører, sier Anders Henni (52), fersk adm. direktør i Maskinia, som driver maskin- og anleggskjeden Brubakken.

Selskapet er den største uavhengige leverandøren av trucker og lifter i Norge og Sverige. Det har 21 verksteder, 14 merker og over 1.200 maskiner, trucker, lifter og anleggsmaskiner til salg og utleie.

De seneste årene har selskapet imidlertid hatt store underskudd: I perioden 2013–2018 har konsernet hatt et samlet resultat på minus 241 millioner kroner, altså nesten en kvart milliard kroner.

Maskinia (Brubakken-konsernet)

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter717,4711,8
Driftsresultat−49,5−22,0
Resultat før skatt−75,1−38,9
Årsresultat−61,2−39,9

Eiere ved inngangen til 2019: Reiten & Co Capital Partners Vii (85,6 %), andre (14,4 %).

Største eier i selskapet er Reiten & Co Capital Partners, som kom inn på eiersiden i april 2008.

Ferdig etter fem år i jobben

9. desember begynte Anders Henni (52) som ny sjef i Brubakken. 

Han ble headhuntet til stillingen, og var tidligere sjef i Hymax. Før jul solgte han huset i Asker og flyttet til Skien.

Forgjengeren Magnus Vold var ferdig i jobben i mars 2019 etter å ha vært der i fem år.

FERDIG I BRUBAKKEN: Magnus Vold jobbet i Brubakken i fem år. Foto: Anders Horntvedt

Ingen av partene ønsker å gå i detaljer om avgangen.

Å gjenskape lønnsom drift i Brubakken er øverst på dagsordenen
Anders Henni, konsernsjef i Brubakken

– Siden jeg ikke lenger har noen rolle i Brubakken, ønsker jeg ikke å kommentere noe rundt dette, skriver Vold i en SMS til Finansavisen

Han jobber nå hos EFD Induction der han leder forretningsområdet induksjonsherdemaskiner. EFD eies av børsnoterte Arendals Fossekompani.

Vold er også daglig leder for EFD Induction i Tyskland.

Håper å tjene penger i 2020

Da Finansavisen intervjuet Vold i august 2018, viste selskapets interne prognoser at Brubakken skulle tjene penger måned for måned mot slutten av 2018, og at det skulle bli overskudd i 2019.

Slik er det ikke gått.

– Vi ligger dessverre an til å ende med røde tall i 2019, opplyser Henni.

I løpet 2019 måtte eierne også inn med mer kapital.

– Vi har et klart mål om lønnsomhet i 2020, men mange av de tiltakene vi iverksetter vil ikke ha full effekt før i 2021. Ambisjonen er å etablere positiv drift i 2020, og med akseptabel fortjeneste i 2021, opplyser Henni.

– Å gjenskape lønnsom drift i Brubakken er øverst på dagsordenen. Hvilke strukturelle endringer vi skal gjennomføre i den forbindelse, er det for tidlig å si noe om nå, legger han til.

– Tapte 20–30 millioner kroner

Før Hymax var Henni norgessjef i Honda Motor og Auto Care International. Han har også hatt ulike roller i Harald A. Møller, Norges Skiforbund, Norske Shell og Norske Fina.

Finansavisen har tidligere skrevet om de store IT-problemene Brubakken har hatt. Selskapet begynte for noen år tilbake å bruke M3 som nytt IT-system for regnskap, service, salg og utleie.

M3 er et ERP-system fra den amerikanske IT-giganten Infor.

Implementeringen ble imidlertid en katastrofe, og den ble spesielt trukket frem i selskapets årsberetning for 2017.

Vold har anslått at selskapet ble påført et tap på mellom 20 og 30 millioner kroner som følge av dette.

Skal vi tro Henni er IT-fiaskoen imidlertid et tilbakelagt kapittel, i hvert fall for selskapet.

– Vi har brukt noen år på å få på plass et IT-system som ikke har fungert. Det har vært et løpende problem for driften. Dette har vi nå lagt bak oss, og vi er tilbake i et oppgradert IT-system vi har jobbet med tidligere. Vi ser at vi er i ferd med å få kontroll over driften slik vi må ha, sier Henni til Telemarksavisa.

Går rettens vei

Ledende partner Bård Brath Ingerø (52) i Reiten & co opplyser imidlertid at det er tatt ut stevning mot programvareleverandøren Istone, som nå heter Columbus.

– Begrunnelsen er feilet leveranse og implementering av Infor M3, og avtalen med Columbus er hevet, skriver Brath Ingerø i en epost til Finansavisen.

– Den feilede leveransen fra Columbus har ført til mangelfulle styringsdata, tapt effektivitet, og nedskrivning av IT-investeringer. Det har naturligvis påvirket resultatene, legger han til.

Brath Ingerø innrømmer at det har tatt lengre tid enn planlagt å gjenvinne lønnsom drift, og viser til IT-fiaskoen.

– Hvordan ser exit-mulighetene ut for Reiten & co?

– Vår oppgave er å støtte selskapene våre i både gode og utfordrende perioder. Vi arbeider for og har en målsetting om lønnsom drift i 2020, svarer han.

reiten & co
ingerø reiten investment company
maskinia
brubakken
Nyheter
Industri