Storaksjonær letter på NEL-trykket

Selv om Alfred Berg Gambak har solgt NEL-aksjer for 100 millioner kroner, er aksjeposten mer verdt i dag enn ved årsskiftet.  – Porteføljetilpasning, sier forvalter Leif Eriksrød.

INGEN PANIKK: Forvalter Leif Eriksrød tror ikke mandagens kraftige kursfall er begynnelsen på en langvarig korreksjon i aksjemarkedet. Salget av NEL-aksjer den seneste tiden blir forklart med porteføljetilpasning. Foto: Eivind Yggeseth
Industri

Mandag var det krisestemning i aksjemarkedet, med et dypt børsfall for de fleste aksjene på Oslo Børs. Og akkurat som i store deler av forrige uke, tronet NEL høyt opp på børsens omsetningsliste.

Mandag ble det omsatt NEL-aksjer for 780 millioner kroner, som bare ble overgått av Equinor. NEL ble også én av taperaksjene, med et kursfall på 14,2 prosent. 

Men til tross for en knallrød start på uken, er NEL-aksjen opp solide 34 prosent siden årsskiftet.

Én som har brukt den voldsomme kursoppgangen i NEL til å sikre seg litt gevinst den seneste tiden, er forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg Gambak.  I løpet av få uker har forvalteren pumpet ut NEL-aksjer for rundt 100 millioner kroner.

– Det er ingen grunn til å få panikk den første dagen med et kraftig fall. Internasjonale børser har tross alt gjort det bra så langt i år, mens Oslo Børs har hengt litt etter fordi energisektoren ikke har gjort det like bra, sier han om den knallrød starten på uken.

For tung vekt

Selv om Eriksrød ikke lar seg vippe av pinnen av mandagens kraftige børsfall, er Alfred Berg Gambaks NEL-portefølje redusert med 8,5 millioner aksjer på kort tid. 

STØRST AKTIVITET: Konsernsjef Jon André Løkke i NEL leder det selskapet med høyest aksjeomsetning på Oslo Børs om dagen. Foto: Eivind Yggeseth

Fondet gikk inn i 2020 med 34,1 millioner NEL-aksjer, som ved årsskiftet var verdt 295 millioner kroner.

Det første Gambak-salget i NEL kom til syne i aksjonæroversikten 27. januar, da beholdningen var redusert med 1 million aksjer. Dette salget skjedde i en periode hvor aksjekursen svingte rundt 9,5 kroner. 

Tre uker senere forsvant det nye 5 millioner NEL-aksjer ut av Gambak-porteføljen. Da hadde NEL-aksjen løftet seg videre til godt over 11 kroner.

I denne ukens aksjonæroversikt er fondets aksjebeholdningen redusert med ytterliger 2,5 millioner aksjer. Ifølge Finansavisen beregninger har Gambak-fondet solgt NEL-aksjer for rundt 100 millioner kroner i løpet av fire uker.

– Dette er en vanlig porteføljetilpasning. Vi selger aksjer når de stiger mye og kjøper når de faller, sier Eriksrød.

– Vi er mer opptatt av prosentene i porteføljen enn antall aksjer. Fordi NEL-aksjen har steget så mye som den har gjort, har den fått litt for tung vekt i vår portefølje. Det er grunnen til at vi har solgt unna litt, fortsetter han.

Mer verdt i dag

Til tross for at Gambak har kvittet seg med en del NEL-aksjer den seneste tiden, sitter fondet fremdeles på 25,7 millioner aksjer, tilsvarende nesten 2 prosent av aksjene. 

Fondet er fortsatt NELs tredje største aksjonær, bak en nomineekonto hos den tyske nettmegleren Clearstream Banking, med 37,8 prosent av aksjene, og en tilsvarende konto tilhørende The Bank of New York Mellon, med 2,5 prosent av aksjene.

NEL er dessuten fortsatt Alfred Berg Gambaks største eksponering, med 5,8 prosent av fondets midler plassert i aksjen. 

Mandag sluttet NEL-aksjen ned 14,2 prosent til 11,61 kroner. Det verdsetter Alfred Berg Gambaks aksjepost i NEL til 298 millioner kroner, eller 3 millioner mer enn ved årsskiftet.